Veselje Fincev po zadetku Harrija Pesonena. Foto: Reuters
Veselje Fincev po zadetku Harrija Pesonena. Foto: Reuters

Potem ko sta mreži v prvi tretjini obmirovali, pa so tri krone v drugi izkoristile kazni, ki so si jih prislužili njihovi sosedi. Skupaj so jih v tem delu tekme nabrali za kar 35 minut, saj je Markus Granlund dobil tudi kazen igre. V 25. minuti je ob igralcu več na ledu z desnega krila zadel Lucas Wallmark, dobre štiri minute pozneje z leve strani Lukas Bengtsson, le šest sekund zatem, ko se je na klop za kaznovane usedel Sami Vatanen, pa je bil uspešen še Anton Lander. Razmerje v strelih je bilo v drugi tretjini 3:17, v zadnji pa 14:3.

Levi so vse sile usmerili v napad, kar se jim je obrestovalo v 46. minuti, ko je ob številčni premoči na ledu po lepi podaji Sakarija Manninena zadel Teemu Hartikainen. Deset minut pozneje je ob novem "powerplayu" znižal Iiro Pakarinen, ki je v 58. minuti pred vrati zbezal plošček v mrežo in izsilil podaljšek. Po dveh minutah dodatka je po boju ob ogradi za švedskimi vrati ploščica prišla do Harrija Pesonena, ki jo je s silovitim strelom pospravil pod prečko. Obe reprezentanci sta se v četrtfinale uvrstili neposredno.

Slovaška petarda v mreži Latvije

Patrik Rybar je prvič začel tekmo na olimpijskih igrah. Foto: EPA
Patrik Rybar je prvič začel tekmo na olimpijskih igrah. Foto: EPA

Slovaška je s 5:2 premagala Latvijo. Znova se je med strelce vpisal izjemno nadarjeni Juraj Slafkovsky. 17-letni slovaški hokejist je v Pekingu dosegel že štiri gole. V 32. minuti je povečal prednost na 3:1, potem ko je pet minut prej Slovake v vodstvo z bekhendom popeljal Peter Cehlarik.

V uvodni tretjini so Latvijci po petih minutah odgovorili na vodilni zadetek Martina Marinčina. Za 1:1 je zadel Ronalds Keninš, Miks Indrašis je v šesti minuti zadnje tretjine vlil nekaj upanja, ko je znižal na 3:2, toda Slovaška je kmalu znova povečala prednost, potem ko je Janisa Kalninša premagal Peter Zuzin. Tomaš Jurco je piko na i zmagi postavil sekundo pred koncem z zadetkom v prazno mrežo.

ZDA po zmagi nad Nemčijo prve v skupini

Američani po zmagi nad Nemci že v četrtfinalu

V skupini A so prvo mesto osvojili Američani, ki so s 3:2 premagali Nemce. Aktualni olimpijski podprvaki so sicer povedli. Po natanko dveh minutah igre si je ob igralcu več na ledu Matthias Plachta z drsalko zaustavil ploščico, nato pa jo z natančno podajo poslal pred vrata, kjer jo je v mrežo pospravil Patrick Hager. Dobri dve minuti so Američani potrebovali za izenačenje. Tudi oni so zadeli ob številčni premoči, ko je nekoliko z leve strani z močnim strelom z modre črte Dannyja aus den Birkena premagal Steven Kampfer.

Američani so se neposredno prebili v četrtfinale. Foto: Reuters
Američani so se neposredno prebili v četrtfinale. Foto: Reuters

ZDA so silovito začele drugo tretjino in močno pritisnile na nemška vrata. V 25. minuti so povedle. Nick Abruzzese je izza vrat, ko je že padal, podal v sredino pred gol, kjer je bil Matt Knies uspešen za 2:1. Na zahtevo nemškega selektorja Tonija Söderholma so zaradi domnevnega oviranja aus den Birkena sodniki pregledali videoposnetek, a je bila "pritožba" neuspešna in zadetek je bil priznan, tako so Američani imeli še dve minuti igralca več na ledu.

V 43. minuti so ameriški hokejisti kaznovali veliko napako Nemcev, ki so slabo izbijali ploščico. Abruzzese jo je preusmeril do Nahana Smitha, ki je zadel z bekhendom. Nemčiji je nekaj upanja dve minuti in pol pred koncem vlil Tom Kühnhackl, ki je po strelu Leana Bergmanna z modre črte pospravil odbito ploščico za hrbet Drewa Commessa. Nemci so v zaključku poskusili tudi brez vratarja, a je ameriška obramba zdržala.

Drugo mesto so s pričakovano visoko zmago (5:0) nad Kitajsko potrdili Kanadčani.


3. krog, skupina A:
KITAJSKA – KANADA 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Street 3., Tambellini 7., O'Dell 11., Johnson 39., Knight 47.
Obrambe: Ouban 39, Tomkins 26.

ZDA – NEMČIJA 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Kampfer 5., Knies 25., Smith 43.; Hager 3., Kühnhackl 58.
Obrambe: Commesso 24, aus den Birken 29.

Lestvica: ZDA 9, Kanada 6, Nemčija 3, Kitajska 0 točk.


Skupina C:
SLOVAŠKA – LATVIJA 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)
Marinčin 11., Cehlarik 27., Slafkovsky 32., Zuzin 50., Jurčo 60.; Keninš 16., Indrašis 46.
Obrambe: Rybar 18; Kalninš 28.

FINSKA – ŠVEDSKA
4:3 (0:0, 0:3, 3:0) – v podaljšku
Hartikainen 46., Pakarinen 56., 58., Pesonen 63.; Wallmark 25., Bengtsson 29., Lander 32.
Obrambe: Olkinuora 27, Hellberg 23.

Lestvica: Finska 8, Švedska 7, Slovaška 3, Latvija 0 točk.


REPESAŽ ZA ČETRTFINALE

Torek ob 5.10:
SLOVAŠKA - NEMČIJA

DANSKA - LATVIJA

Ob 9.40:
ČEŠKA - ŠVICA

Ob 12.10:
KANADA - KITAJSKA

ČETRTFINALE

Sreda ob 5.10:
ZDA - SLOVAŠKA/NEMČIJA

Ob 7.00:
RUSKI OLIMPIJSKI KOMITE - DANSKA/LATVIJA

Ob 9.40:
FINSKA - ČEŠKA/ŠVICA

Ob 14.10:
ŠVEDSKA - KANADA/KITAJSKA


Petek, 18. februar, ob 5.10, 14.10:
POLFINALE

Sobota, 19. februar, ob 14.10:
ZA BRONASTO MEDALJO

Nedelja, 20. februar, ob 5.10:
FINALE