Kanadčanke so po osmih letih znova na olimpijskem prestolu. Foto: Reuters
Kanadčanke so po osmih letih znova na olimpijskem prestolu. Foto: Reuters

Veliko rivalstvo se je nadaljevalo v dvorani Wukesong Sports Centre v Pekingu. Ženski hokej je bil prvič na sporedu leta 1998 v Naganu. Kanada je osvojila pet od sedmih naslovov. Američanke so bile najboljše leta 1998 in 2018, med letoma 2002 in 2014 pa so štiri zaporedne zlate medalje osvojile Kanadčanke.

Hokej (Ž)
UvrstitevDržava
1Kanada
2Združene države Amerike
3Finska

Kanadčanke blestele v uvodni tretjini
Natalie Spooner je v 7. minuti zatresla mrežo Američank, a so sodniki opazili prepovedan položaj po ogledu posnetka. Sarah Nurse je minuto zatem spremenila smer ploščka po strelu Claire Thompson za vodstvo Kanade. Po četrt ure igre je Poulin odvzela plošček neprevidni Kelly Pannek, nato pa presenetila še vratarko Alex Cavallini, ki je zelo slabo posredovala.

30-letna Marie-Philip Poulin je že četrtič igrala na olimpijskem turnirju. Na tem turnirju je dosegla šest golov. Zlata se je veselila že pred 12 leti v Vancouvru. Foto: Reuters
30-letna Marie-Philip Poulin je že četrtič igrala na olimpijskem turnirju. Na tem turnirju je dosegla šest golov. Zlata se je veselila že pred 12 leti v Vancouvru. Foto: Reuters

ZDA z igralko manj do znižanja
Po pol ure igre je sijajna Poulin z leve strani zadela Cavallinijevo v drsalko, plošček pa se je odbil v mrežo za 3:0. Ko je na kazenski klopi sedela Megan Keller, so Američanke z igralko manj znižale. Hilary Knight je izkoristila napako kanadske obrambe.

Vratarka Desbiens preprečila podaljšek
Američanke so v zadnji tretjini vse sile usmerile v napad (streli na vrata 4:16). Vratarka Cavallini je že tri minute in devet sekund pred koncem odšla na klop. Pritisk Američank se je še povečal, ko je bila izključena Poulin zaradi spotikanja. Ob igri šestih proti štirim je 13 sekund pred koncem zadela Amanda Kessel. Američankam je nato zmanjkalo časa za podaljšek.

Razmerje v strelih na vrata je bilo 40:21 v korist ZDA, a je bila vratarka Kanade Ann-Renee Desbiens v izjemni formi.

Finke so v sredo v obračunu za bron ugnale Švicarke s 4:0.

Hokej: Američanke v finalu imele občutek, da imajo Kanadčanke šest vratark

Finale:
KANADA - ZDA 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Nurse 8., Poulin 16., 30.; Knight 37., Kessel 60.
Obrambe: Desbiens 38; Cavallini 18.


Za 3. mesto:
FINSKA - Švica 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)
Vainikka 12., Laitinen 31., 55., Tapani 44., Karvinen 60.

Slikovit nagovor mladega navijača za spodbudo hokejistkam Kanade
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V času olimpijskih iger izpostavljamo nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.