Zdravljica v čast olimpijske prvakinje Urše Bogataj
Zlata olimpijska medalja je okoli vratu Urše Bogataj, bronasto odličje pa je zdaj v lasti Nike Križnar. Foto: AP
Zlata olimpijska medalja je okoli vratu Urše Bogataj, bronasto odličje pa je zdaj v lasti Nike Križnar. Foto: AP

Slovenki, ki sta čustveno prisluhnili Zdravljici v njuno čast, sta poskrbeli za zgodovinski uspeh. Urša Bogataj in Nika Križnar sta v soboto blesteli na srednji skakalnici in poskrbeli za prvi olimpijski kolajni ženskih smučarskih skokov. Medalji je Slovenkama in srebrni Nemki Katharini Althaus podelil Erik Røste, predsednik norveške smučarske zveze.

Ni si mislila, da bo tista srečnica

Po prejemu zlate medalje je Urša Bogataj za TV Slovenija povedala: "V bistvu ne dojemam, ne morem verjeti, kako se mi je vse poklopilo na največji tekmi. Nisem si mislila, da bom jaz kdaj tista srečnica. Zelo sem vesela. Verjetno bom dojela šele, ko bo iger konec. Jutri je mešana ekipna tekma in želim si samo, da bi še enkrat naredila dva dobra skoka."

Pogovora z Uršo Bogataj in Niko Križnar po podelitvi kolajn

Zasluge trenerju in ekipnemu duhu

Bronasta Nika Križnar je bila znova v solzah, a hkrati nasmejana do ušes: "Zelo sem vesela in ponosna, da lahko zastopam barve Slovenije na takšen način. Res sem presrečna, da sem lahko stopila na stopničke poleg svoje najboljše prijateljice in da lahko skupaj doživljava te trenutke, se veseliva in navijava druga za drugo. V tej kolajni je skritega veliko truda in odrekanja. Veliko zaslug ima trener Zoran Zupančič, ki se je res trudil za nas, da je bil pravi moštveni duh. To nas je gnalo naprej."

Celotni ekipi se je zahvalila, da je prispevala svoj kamenček k velikemu uspehu: "Zraven ni bilo fizioterapevta Gabra Arha. Spremljal nas je od doma, ampak je največji garač in bi si tudi on zaslužil biti tukaj in proslaviti skupaj z nami. Tudi pomočnik trenerja Anže Lavtižar ima pomembno vlogo. Snema nas in te posnetke potrebujemo vsak dan. Tu je še fizioterapevtka Hana, ki je tokrat z nami. Vsi ti ljudje delajo nekaj posebnega. Vesela sem, da sem del tega moštva, ker smo res odlična ekipa in se znamo podpirati tudi v težkih trenutkih."

V smučarskih skokih ima Slovenija zdaj pet medalj, dve pa so slovenski skakalci osvojili še pod zastavo nekdanje Jugoslavije. Srebrno medaljo je tako kot pred štirimi leti v Pjongčangu dobila Nemka Katharina Althaus. Uspeh novih slovenskih olimpijskih junakinj sta s petim in devetim mestom dopolnili Ema Klinec in Špela Rogelj.

Podelitev medalj Urši Bogataj in Niki Križnar
Nika Križnar in Urša Bogataj sta zelo dobri prijateljici in vedno na tekmah tudi sostanovalki. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Križnar in Urša Bogataj sta zelo dobri prijateljici in vedno na tekmah tudi sostanovalki. Foto: www.alesfevzer.com

Prijateljici skupaj v sobi in na odru

"Zelo sem vesela, da je nama uspelo. Vedno sem si to želela. Tudi v Courchevelu, ko sva bili obe na veliki nagradi na stopničkah, sva jokali od sreče, ker sva dobri prijateljici, cimri, vedno se imava fino, ko sva v sobi. Ne vem, kako je mogoče, da nama je to uspelo, ampak preprosto nama je," je že v soboto dejala Urša Bogataj.

Sorodna novica Ena tekma, dve (zgodovinski) medalji: Bogataj olimpijska prvakinja, Križnar bronasta!

V ponedeljek skupaj po novo medaljo

Nova priložnost za naskok na medaljo prijateljici čaka že v ponedeljek na mešani ekipni tekmi (ob 12.45), ko bosta s še dvema skakalcema v ožjem krogu favoritov za kolajno.

Zlata olimpijska medalja je krona izjemne skakalne generacije, ki jo imenitno vodi glavni trener Zoran Zupančič. Trenutno ima torej Slovenija zdaj olimpijsko prvakinjo na srednji napravi, Uršo Bogataj, svetovno prvakinjo na srednji skakalnici, Emo Klinec, in dobitnico velikega kristalnega globusa, Niko Križnar, ki ima v svoji zbirki tudi bronasto medaljo s svetovnega prvenstva in zdaj še olimpijsko kolajno.

Vse o zlatu in bronu slovenskih skakalk z Majo Vtič

Enajsta Zdravljica na olimpijskih igrah

Prvič sta na istih olimpijskih stopničkah stali dve slovenski športnici, 11. pa je pod petimi krogi zadonela Zdravljica. Na zimskih olimpijskih igrah je do zdaj zlato medaljo prejela le alpska smučarka Tina Maze, ki je bila v Sočiju olimpijska prvakinja v smuku in veleslalomu.

Zato pa je osemkrat Zdravljica zaigrala na poletnih igrah – v čast veslaškemu dvojnemu dvojcu, ki sta ga sestavljala Iztok Čop in Luka Špik, strelcu Rajmondu Debevcu, metalcu kladiva Primožu Kozmusu, judoistkama Urški Žolnir in Tini Trstenjak, lani poleti v Tokiu pa kanuistu Benjaminu Savšku, kolesarju Primožu Rogliču in plezalki Janji Garnbret.

Urša Bogataj in Nika Križnar prejeli olimpijski medaji
O medaljah skakalk in četrtem mestu Petra Prevca z Robijem Kranjcem