Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

K temu so pozvali v okviru širšega opozorila, kako bi lahko kibernetske dejavnosti posegle v tekmovanja, poroča BBC. FBI opozarja tudi pred zlonamerno programsko opremo, krajo podatkov in nameščanjem aplikacij za sledenje na mobilnih aparatih.

"FBI poziva vse športnike, naj pustijo svoje osebne prenosne telefone doma in med olimpijskimi igrami uporabljajo začasne telefone s predplačniškim paketom," so zapisali pri ameriškem zveznem preiskovalnem uradu.

Iz FBI-ja so sporočili sicer, da ne vedo za "nobeno specifično grožnjo" v povezavi z olimpijskimi igrami, so pa spodbudili partnerje, da "ostanejo oprezni". Ob tem so dodali, da tudi nacionalni olimpijski komiteji nekaterih zahodnih držav odsvetujejo uporabo zasebnih prenosnih telefonov.

Sorodna novica Na Kitajskem v predolimpijski čistki izginil Grindr

Opozorilo je bilo izdano po podobnem poročilu skupine za kibernetsko varnost Citizen Lab, ki se je pred dnevi poglobila v uradno covidno aplikacijo za olimpijske igre, ki si jo morajo sneti vsi udeleženci in obiskovalci.

V poročilu so med drugim ugotavljali, da aplikacija ni varna, ko gre za varovanje osebnih podatkov, da napaka v njenem šifriranju omogoča tretji strani, da dostopa do dokumentov, zvočnih posnetkov in datotek, da je podvržena cenzuri glede na seznam ključnih besed in da ni jasno, kdo podatke, naložene na aplikacijo, prejema in procesira.

Kitajska vse pomisleke zavrača.

Olimpijske igre v Pekingu bodo potekale med 4. in 20. februarjem, udeležuje pa se jih približno 3000 športnikov. Kitajska vlada bo za igre porabila približno štiri milijarde dolarjev, človekoljubne organizacije pa zaradi kitajske politike do Ujgurov pozivajo k bojkotu iger.