Olimpijci se že družijo v olimpijski vasi. Foto: AP
Olimpijci se že družijo v olimpijski vasi. Foto: AP

Kitajska kibernetska policija izvaja med lunarnim novim letom in pred olimpijskimi igrami mesec dni dolgo kampanjo za izkoreninjenje nezakonitih in problematičnih vsebin, poroča AFP.

Čeprav je Kitajska homoseksualnost dekriminalizirala leta 1997, istospolne poroke ostajajo nezakonite, LGBTQ-tematika pa tabu. Tamkajšnja LGBTQ-skupnost je tako nenehno pod pritiskom, spletne vsebine se cenzurirajo, upodabljanje gejevskih romanc je v filmih prepovedano.

Iz Appla so sporočili, da so razvijalci Grindra aplikacijo umaknili iz Applove kitajske spletne trgovine. Tudi na Androidih omenjene aplikacije od četrtka dalje ni več mogoče najti.

Kitajski nekdanji lastnik Grindra, podjetje Beijing Kunlun Tech, je leta 2020 podlegel pritiskom ameriških oblasti in aplikacijo prodal vlagateljem. Američane je skrbelo, da bi potencialna zloraba podatkov z Grindrja lahko pomenila nacionalno varnostno grožnjo.

V torek je kitajski urad za kibernetski nadzor napovedal še ostrejšo čistko na spletu, med drugim se bo lotil "govoric", pornografskih in drugih spornih vsebin. S kampanjo želijo med lunarnim novim letom “ustvariti civilizirano, zdravo, praznično in ugodno spletno vzdušje za javno mnenje", so sporočili iz urada.