Mikaela Shiffrin med intervjujem po odstopu v slalomu. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin med intervjujem po odstopu v slalomu. Foto: EPA

Čeprav je ameriška smučarska šampionka v Peking prišla z namenom, da pobere čim več medalj – brez dvoma pa v tehničnih disciplinah – je po dveh od petih disciplin za zdaj pri neslavni ničli. A to ni opravičilo za ponižanje, kot ga je doživela po drugem odstopu v sredo na slalomu, menijo ostri kritiki televizijske mreže NBC.

Ta je namreč kar 20 minut neprekinjeno predvajala podobo Shiffrinove v snegu ob progi, strte in s solzami v očeh. Sledil je pretresljiv pogovor s smučarko, v katerem ta ni našla besed za razočaranje in celo sama podvomila o vseh svojih dozdajšnjih uspehih.

Sorodna novica Toliko truda za devet zavojev na dveh tekmah

"Počutim se obupno. Moji nastopi so za zdaj ogromno razočaranje. Želela sem narediti najboljše zavoje, napaka se je hitro pripetila, tu ni prostora niti za najmanjši zdrs. /.../ Težko je sploh reči, kaj je bilo narobe, razen tega seveda, da sem zdrsnila in nisem ujela naslednjih vrat," je odgovarjala na vprašanja sedme sile. Izogniti se ni mogla niti večnemu vprašanju psihične stabilnosti: "Ne bi rekla, da je bila danes to težava, čeprav je seveda logično, da je na olimpijskih igrah pritisk velik. Toliko truda za 10 zavojev v obeh mojih najmočnejših disciplinah ... Ampak, ni konec sveta, seveda boli, a po 24 urah ne bo nikomur več mar. No, morda bo minilo malo več kot 24 ur ..."

Ravno ta vprašanja so prilila olja na ogenj številnih kritik, ki so opozarjali, da ravno takšno medijsko poročanje tekmovalkam in tekmovalcem nalaga dodaten psihičen pritisk. Še vedno je svež spomin na lanska opozorila Simone Biles, ki je bila v prvih tekmah poletnih olimpijskih iger v podobnem položaju kot Shiffrin, ali na bojkot teniške zvezdnice Naomi Osaka do intervjujev sedme sile.

"Nehajte jo mučiti," so tako uporabniki družbenih omrežij, predvsem Twitterja, pozivali NBC, drugi pa jih opozarjali: "Pokažite malo empatije!" "Še ena žrtev nenehnega spodbujanja evforije," je po poročanju AP-ja zapisal nekdo tretji. "Pogovor z Mikaelo Shiffrin je bil nekaj najbolj žalostnega, kar sem kdaj videla," je opozorila neka gledalka, spet druga pa je NBC pozvala, naj "jo pustijo živeti in premleti vse skupaj zasebno, ni potrebe, da jo tako mučijo".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pri NBC-ju so se odzvali odločno: Ne, ne gre za stopnjevanje pritiska. Novinarji, snemalci, režiserji in ostali vpleteni zgolj opravljajo svoje delo, je zatrdila Molly Solomon, vodja olimpijskega programa na omenjeni televizijski mreži. "Naša dolžnost do gledalcev, ki jo imamo kot tisti, ki prenašamo celotno olimpijsko dogajanje, je, da ujamejo vsak pomemben trenutek," je Solomon v sredo dejala za AP. "Tu ni nekega posebnega scenarija, a ko se zgodi zdrs na progi ali padec med umetnostnim drsanjem, se osredotočimo tudi na to. Spremljamo ljudi, ki jih pramagajo prava, človeška čustva, in to v realnem času. Storili smo vse, kar je treba," je odločena.

Del tega je tudi padec Shiffrin – gre za največjo (ameriško) zgodbo tokratnih olimpijskih iger, zatrjuje Solomon, zato je samoumevno, da je tudi pozornost, ki jo mediji temu namenjajo, velika. Zavrnila je očitke o seksizmu in ponudila primerjavo: če bi osrednja zvezdnika tokratnih udeleženk Super Bowla, vrhunca lige NHL, Joe Burrow (Cincinnati Bengals) ali Matthew Stafford (LA Rams), 20 minut objokana preživela na klopi, bi režiserji gotovo precej pozornosti namenili njima.

Sorodna novica "Ljubim te, Kaela" - Kilde kljub neuspehom trdno stoji Shiffrin ob strani

Zato Solomon ocenjuje, da ravno takšni očitki temeljijo na seksizmu: "Smo v letu 2022 in imamo še vedno dvojne standarde za ženske v športu. Tudi one bi morale biti analizirane na enak način kot moški. Najslavnejša smučarka na svetu ni končala tekme v svojih dveh najboljših diciplinarh. Zato bomo brez dvoma pokazali njeno podobo ob progi in analizirali, kaj se je zgodilo. Gotovo bomo!"

"Ne pozabimo: Mikaela Shiffrin je profesionalna športnica, ki je do zdaj zmagala 73-krat in ima tri olimpijske zlate medalje. Je ena največjih alpskih smučark vseh časov. Stara je 26 let in se lahko pohvali z izjemnimi uspehi. Zato bo – za vse nas – ena osrednjih tem tokratnih olimpijskih iger," še poudarja Solomon.

Eden osrednjih obrazov športne televizije ESPN, Tony Kornheiser, pa je v pogovorni oddaji Pardon the Interruption opozoril, da nemalokrat solze, bolečina in spodrsaljaji pritegnejo več pozornosti kot športni uspehi: "Ne glede na to, kako oboževalci uživajo v zmagah, je razočaranje v športu pogosteje zanimivejša zgodba," je dejal.

Kritikam so se pridružili tudi nekateri znani obrazi, mnogi – vključno z njenim partnerjem Alexandrom Kildejem – pa so se raje osredinili na besede spodbud 26-letni Američanki. Njena nekdanja reprezentančna kolegica Lindsey Vonn je tako na Twitterju zapisala, da "sočustvuje z Mikaelo Shiffrin, vendar to ne zasenči njene kariere in tega, kar zmore in kar še bo dosegla". Oglasila se je tudi Simone Biles, ki je Schiffrin po spletu poslala čustvenčke srčka in opozorila na besede pisateljice Charlotte Clymer, ki je zapisala: "Sramotenje ljudi samo zato, ker se niso izkazali na olimpijskih igrah, se zdi ravno nasprotno tistemu, kar naj bi olimpijske igre v osnovi predstavljale."