Mikaela Shiffrin bi prav lahko tako v veleslalomu kot v slalomu osvojila zlato medaljo, toda na obeh tekmah v tehničnih disciplinah je odstopila že po štirih, petih zavojih. Po današnjem polomu je kar nekaj časa nemočno sedela ob robu proge in potočila tudi kakšno solzo. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin bi prav lahko tako v veleslalomu kot v slalomu osvojila zlato medaljo, toda na obeh tekmah v tehničnih disciplinah je odstopila že po štirih, petih zavojih. Po današnjem polomu je kar nekaj časa nemočno sedela ob robu proge in potočila tudi kakšno solzo. Foto: EPA
Kratek slalom Mikaela Shiffrin v Pekingu 2022

Kot je na slalomskih tekmah že običajno, je bilo na koncu več žalostnih kot veselih obrazov. Najbolj se je nastop ponesrečil Mikaeli Shiffrin, ki je na postavitvi svojega trenerja Mika Daya že dopoldne po štirih vratih odstopila na ozki postavitvi, potem ko je v desnem zavoju zdrsnila in ni ujela naslednjih vrat. "Oh, my God (O moj Bog)," je zavpila in se takoj zavedala, da slabše ne bi moglo biti.

Ni se privadila na poseben sneg
V Peking je prišla odločna, da morda kar v vseh petih disciplinah napade medaljo. Nihče si ni mislil, da bo v obeh tehničnih disciplinah skupaj naredila le devet zavojev. Česa podobnega v svoji karieri ne pomni, a očitno je, da se na specifičnem snegu, ki ne odpušča napak, nikakor ne znajde. To je njen drugi slalomski odstop (po Kranjski Gori) v tej sezoni. Pred tem slalomske tekme nazadnje ni končala januarja 2018 v Lenzerheideju.

Sorodna novica Andreji Slokar en sam zavoj odnesel medaljo, verjetno kar zlato

Agresivnega pristopa ne obžaluje
"Počutim se obupno. Moji nastopi so za zdaj ogromno razočaranje. Želela sem narediti najboljše zavoje, napaka se je hitro pripetila, tu ni prostora niti za najmanjši zdrs. A morala sem smučati agresivno, to je pri slalomu najvarnejši način. Težko je sploh reči, kaj je bilo narobe, razen tega seveda, da sem zdrsnila in nisem ujela naslednjih vrat." Je podlegla pritisku? "Ne bi rekla, da je bila danes to težava, čeprav je seveda logično, da je na olimpijskih igrah pritisk visok. Toliko truda za 10 zavojev v obeh mojih najmočnejših disciplinah ... Ampak, ni konec sveta, seveda boli, a po 24 urah ne bo nikomur več mar. No, morda bo minilo malo več kot 24 ur ..."

Se bo sploh lahko pobrala po takšnem razočaranju? Foto: EPA
Se bo sploh lahko pobrala po takšnem razočaranju? Foto: EPA

Več vprašanj kot odgovorov
V dneh pred današnjo tekmo se je počutila dobro. "Po odstopu na ponedeljkovem veleslalomu sem takoj naredila nekaj slalomskih zavojev. Dobro mi je šlo, bilo je nekaj spodbudnih voženj. Potem sem si s sotekmovalkami ogledala finale veleslaloma, videla sem padec nesrečne Nine O'Brien (na dveh mestih si je zlomila nogo). To je bila za vse nas najbolj travmatična izkušnja na teh igrah, vseeno pa je Nina še vedno ohranjala optimistični duh. Včeraj mi je spet uspel dober trening ... Nesmiselno je, da bi se zdaj preveč obremenjevala s tem, vsekakor pa imam po tej tekmi več vprašanj kot odgovorov."

Sorodna novica Objokana Andreja Slokar: Močno boli

V čem je smisel, če odstopiš pri petih vratih?
Vendarle ima Mikaela Shiffrin še nekaj priložnosti za odmevne dosežke. Predvsem v alpski kombinaciji (četrtek, 17. februar), morda tudi v superveleslalomu (petek, 11. februar), malo manj pa v smuku (torek, 15. februar). Ni pa tako samoumevno, da bo res nastopila na vseh treh preostalih tekmah. "Poskušala se bom resetirati, čeprav sploh ne vem, kaj je treba narediti. V takšnem položaju še nisem bila in niti ne vem, kako naj se z vsem spopadem. Proga je izjemna, z veseljem bi še nastopala, res pa je, da je v ameriški reprezentanci še nekaj zelo hitrih smučark, ki me lahko zamenjajo. Če bom spet odstopila pri petih vratih – kje je tu smisel?

V petek že ženski superveleslalom

V četrtek bodo na olimpijskih igrah moški tekmovali v alpski kombinaciji, v petek pa ženske na superveleslalomu. Celoten spored v alpskem smučanju lahko preverite tukaj.

Shiffrin na dveh tekmah odpeljala le devet zavojev