Olimpijski kondomi. Foto: Reuters
Olimpijski kondomi. Foto: Reuters

Olimpijske igre bodo v Pekingu potekale med 4. in 20. februarjem. Športniki in osebje bodo nameščeni znotraj t. i. mehurčka, s čimer bodo strogo ločeni od javnosti.

Kitajska od začetka pandemije sledi "ničelni toleranci" do okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da po vsaki odkriti okužbi testirajo ogromno ljudi in odredijo številne karantene, pogosto za celotna mesta.

Odsvetovana tudi stisk rok in "high five"

V tem duhu so organizatorji olimpijskih iger športnikom naročili, naj na prizoriščih čim bolj zmanjšajo fizične interakcije, kot so objemi, stisk rok in pozdravi "high five", ter vzdržujejo razdaljo najmanj dveh metrov od sotekmovalcev, piše v priročniku ukrepov zoper covid-19.

Znotraj mehurčka pravila očitno niso tako striktna, saj je športne novinarje, ki so se že nastanili v pekinških hotelih, v sobah pričakalo po pet kondomov, ločeno zapakiranih v embalažo, okrašeno s sliko tradicionalne kitajske laterne.

V mehurčku na voljo "ustrezna količina" kondomov

Novinarje je pričakalo po pet kondomov, natančnega števila organizatorji še ne razkrivajo. Foto: Reuters
Novinarje je pričakalo po pet kondomov, natančnega števila organizatorji še ne razkrivajo. Foto: Reuters

Organizatorji so potrdili, da bodo kondomi na voljo vsem bivajočim znotraj mehurčka. "Ljudem, ki so se prijavili na bivanje, bodo zagotovili ustrezne količine kondomov, da bodo ostali v mehurčku," so v elektronski pošti odgovorili na vprašanje Reutersa. Kolikšna je ustrezna količina, niso komentirali.

Podeljevanje kondomov sodelujočim na olimpijskih igrah ima sicer že dolgo tradicijo. Prvič so jih športnikom namenili na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu. Namen geste je ozaveščati o boleznih HIV in aids.

V Tokiu športnike pozvali, naj kondome odnesejo domov

Tudi na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, ki so prav tako potekale v senci covida, so športnikom razdelili okoli 150.000 kondomov, a so jim svetovali, naj jih raje odnesejo domov kot spominke ter jih v olimpijski vasi ne uporabljajo. Organizatorji so še pojasnili, da so kondome razdelili na pobudo Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK).