Predaja Tolija. Foto: Andrej Križ
Predaja Tolija. Foto: Andrej Križ

Po 60 dneh se je popotovanje vzorca Triglavskega ledenika, ki je potekalo v okviru projekta Misije: Triglavski ledenik v Peking, končalo. Ta se je namreč na več kot 11.500 kilometrov dolgo pot z ekipo podal 17. decembra, obiskal 10 držav in s tem olimpijskih prestolnic, v kitajskem mestu Čongli pa je med zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu sledilo simbolno taljenje Tolija – to je bilo opozorilo svetovne športne javnosti na problematiko segrevanja ozračja in posledice podnebnih sprememb za življenje in zimske športe.

Postal bo del stalne razstave. Foto: Andrej Križ
Postal bo del stalne razstave. Foto: Andrej Križ
Sorodna novica Po 36 dneh del Triglavskega ledenika prispel v olimpijsko vas

V hladilni vitrini s temperaturo nekoliko nad lediščem se je tako olimpijski led v nekaj dneh stalil v ledeniško vodo, steklenička z njo pa je zdaj spet doma. Košček Triglavskega ledenika se je po treh mesecih od odvzema na Triglavu vrnil v Mojstrano, v Gornjesavsko dolino. Partnerja projekta Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije (OKS) sta staljenega Tolija v kristalni steklenički Steklarne Rogaška predala Slovenskemu planinskemu muzeju, kjer bo postal del razstavljene zbirke predmetov.

Najprej bo predstavljen kot del samostojne razstave Triglavski ledenik nekoč in danes, ki se bo odprla 21. februarja, nato pa bo tekoči Toli vključen tudi v stalno razstavo muzeja z geslom "Hodim po gorskem svetu in ga spoznavam", kjer bo pripomogel h krepitvi ozaveščenosti o pomembnosti varovanja naravnih vrednot, kulturne dediščine in trajnostnega razvoja območja Alp.

Toli bo še naprej opozarjal na podnebne spremembe in spodbujal k odgovornemu vedenju do okolja

"Naš košček ledenika je tlakoval dolgo pot ozaveščanja, ki pa se ne bo končalo s staljeno ledeniško vodo v planinskem muzeju v Mojstrani. Ta artefakt nas bo opozarjal na vse toplejše zime, izginjanje smučarskih središč in zimskih olimpijskih destinacij," je povedal Bogdan Gabrovec, predsednik OKS-a, in dodal, da se je treba v trajnostnih praksah učiti drug od drugega. "Kjer je volja, tam je pot. In z gotovostjo lahko trdim, da je ta naša misija to tudi dokazala," je še poudaril.

"Prepričana sem, da bo Toli pripomogel k ozaveščanju o posledicah podnebnih sprememb in obiskovalce spodbudil k bolj odgovornemu vedenju do okolja. Hkrati bo mlajše generacije opominjal na minljivost naravnih virov, kar je lahko posledica človeških dejanj," je zagotovila direktorica Slovenskega planinskega muzeja Irena Benedičič Lačen in dodala, da projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking s stekleničko staljenega ledenika postaja del nacionalne kulturne dediščine, ki jo hranijo v muzeju.

Podvig je sicer del večje okoljevarstvene pobude blagovne znamke Laško Beli vrhovi. Ta je namenjena ozaveščanju ljudi o pomenu ledenikov za slovensko visokogorje, življenje in zimske športe. "Kot družbeno odgovorno in trajnostno naravnano podjetje želimo v Pivovarni Laško Union prispevati k večji kakovosti življenja širše družbe in lokalnega okolja, v katerem poslujemo," je povedal Zooullis Mina, generalni direktor Pivovarne Laško Union, in Tolijevo odisejado označil za "epsko popotovanje delčka ledenika iz kraljestva Zlatoroga prek Evrope in Rusije do Kitajske". Svoje prizadevanje bodo nadaljevali s sajenjem 13.000 dreves, s katerimi nameravajo izničiti ogljični odtis za večkratnik količine izpustov, nastalih med projektom.

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.