Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Prisotnost ledenikov je ključna za obstoj gorskih ekosistemov, hkrati pa predstavlja enega pomembnejših virov pitne vode za širše regije v njihovi okolici. Po podatkih Evropske agencije za okolje (EEA) bi lahko do leta 2100 izginilo do 84 % evropskih ledenikov. To bi pomenilo nepopravljivo spremembo za naše okolje."

Foto: Andrej Štremfelj
Foto: Andrej Štremfelj

Tako so zapisali pri Olimpijskem komiteju Slovenije, ki s svojim dolgoletnim partnerjem Pivovarno Laško Union pričenja kampanjo »Misija: Triglavski ledenik v Peking«.
Kampanja bo spremljala pot vzorčnega kosa ledeniškega ledu Triglavskega ledenika, ki bo s hibridnim vozilom potoval od Slovenije do Kitajske na XXIV ZOI, ki se pričenjajo 4. februarja 2022.
Eden od že analiziranih vzorcev ledu, simbolno poimenovan “Triglav Olympic Legendary Ice” (Triglavski olimpijski led) oz. kratko “Toli”, bo s hibridnim vozilom od decembra letos do februarja prihodnjega leta, potoval skozi devet držav in 10 olimpijskih mest, od Triglava do Pekinga.

Foto: Ciril Komotar
Foto: Ciril Komotar

Kako bo potekala sama pot, nam je v tem jutru povedal, tisti, ki bo sedel za volanom hibridnega vozila - Ciril Komotar: "Obeta se mi prava misija, saj bom moral ta košček odpeljati na Kitajsko. Še prej pa me čaka "tura" po Evropi. Najprej se bom odpravil v Monako, kjer bom govoril s princem Albertom, ki je odgovoren za trajnostni razvoj in predsednik trajnostnega razvoja pri Mednarodnem olimpijskem komiteju. Potem pot nadaljujem po bivših prizoriščih zimskih olimpijskih iger vse do Kitajske."

Kdaj se odpravlja na pot in kako bo vse skupaj potekalo? Prisluhnite: