Beat Feuz je že ob prihodu v cilj vedel, da ga bo zelo težko še kdo prehitel. Švicar je že trikrat dobil smuk v Wengnu, trikrat pa je dvignil tudi zlatega gamsa na legendarnem Streifu. Foto: Reuters
Beat Feuz je že ob prihodu v cilj vedel, da ga bo zelo težko še kdo prehitel. Švicar je že trikrat dobil smuk v Wengnu, trikrat pa je dvignil tudi zlatega gamsa na legendarnem Streifu. Foto: Reuters

To je četrta zlata medalja za Švico na olimpijskih smukih. Progo Skala sta projektirala rojaka Bernhard Russi (olimpijski prvak v Saporu leta 1972) in Didier Defago (zlat v Vancouvru leta 2010). Leta 1988 je bil v Calgaryju najboljši Pirmin Zurbriggen.

Feuz nadgradil zmago iz Kitzbühela
34-letni Feuz ima že 16 zmag v svetovnem pokalu. Sijajno formo je januarja potrdil z zmago v Kitzbühelu, v Wengnu pa je bil drugi in tretji. V zgornjem delu proge ni bil najhitrejši, vodstvo je prevzel pri zadnjem merjenju vmesnega časa in prišel skozi cilj 16 stotink pred Matthiasom Mayerjem.

"To je bil težek smuk. Pričakoval sem majhne razlike, saj smo prvič vozili na tej progi. Najbolj me veseli, da se bom lahko veselil z majhno hčerko, ki se je rodila januarja. Dekle je moja menedžerka, vse uredi, da se lahko popolnoma posvečam tekmam. Brez nje mi ne bi uspelo," je povedal Feuz. Pred štirimi leti je osvojil dve kolajni, a ne zlatega sijaja, srebrn je bil v superveleslalomu in bronast v smuku. Naslov svetovnega prvaka v smuku ima z domačega prvenstva leta 2017 v St. Moritzu.

Zmagovita vožnja Beata Feuza na olimpijskem smuku
Johan Clarey še ni dobil tekme svetovnega pokala. Devetkrat je stal na stopničkah, pred dvema tednoma je bil drugi na obeh smukih v Kitzbühelu. Foto: Reuters
Johan Clarey še ni dobil tekme svetovnega pokala. Devetkrat je stal na stopničkah, pred dvema tednoma je bil drugi na obeh smukih v Kitzbühelu. Foto: Reuters

Veteran Clarey najstarejši dobitnik medalje
V ciljni areni je kar nekaj časa trepetal, saj je bil veteran Clarey s številko 19 pri tretjem vmesnem času še dve stotinki spredaj, nato pa je zaostal 10 stotink in se veselil srebrnega odličja. Pri 41 letih (rojstni dan je praznoval 8. januarja) je postal najstarejši dobitnik olimpijske medalje v zgodovini alpskega smučanja.

"Že ob prihodu na Kitajsko sem bil optimističen. Prehitel sem res nekaj pravih asov. To je bila moja zadnja priložnost na olimpijskih igrah. Zelo dobro sem stopnjeval formo v tej sezoni," je bil vesel Clarey.

Mayer dopolnil olimpijsko zbirko
Bron je osvojil Mayer, ki je tako le še dopolnil bogato zbirko olimpijskih medalj. 31-letni Avstrijec je zlato medaljo v smuku osvojil že pred osmimi leti v Sočiju, nato pa je bil leta 2018 najboljši v superveleslalomu v Pjongčangu.

Smuk (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Beat FeuzŠvica1:42,69
2Johan ClareyFrancija+0,10
3Matthias MayerAvstrija+0,16
10.Boštjan KlineSlovenija+1,06
24.Miha HrobatSlovenija+2,02
Boštjan Kline je za tri mesta izboljšal dosežek Janka Štefeta iz Osla leta 1952. Foto: Reuters
Boštjan Kline je za tri mesta izboljšal dosežek Janka Štefeta iz Osla leta 1952. Foto: Reuters

Kline dosegel najboljšo slovensko moško smukaško olimpijsko uvrstitev
Na startu so bili trije Slovenci. Najbolje se je odrezal 30-letni Kline, ki je z desetim mestom vpisal najboljšo slovensko moško smukaško olimpijsko uvrstitev. Mariborčan je za Feuzem zaostal sekundo in šest stotink. Kline je za tri mesta popravil najboljšo slovensko moško uvrstitev na olimpijskih smukih. Pred Klinetom je bil najboljši Janko Štefe s 13. mestom na igrah v Oslu 1952.

"Bila je zelo dobra vožnja, najboljša od vseh v teh dneh. Lahko sem zelo ponosen. To je moja najboljša uvrstitev sezone. Proga je bila že malo načeta," je za TV Slovenija povedal Kline.

Hrobatu ni uspelo ponoviti vožnje s treninga
Miha Hrobat ni ponovil predstave z drugega treninga, ko je bil četrti. Z zaostankom dveh sekund in dveh stotink je končal na 24. mestu, s čimer je sicer za pet mest izboljšal svojo prejšnjo smukaško olimpijsko uvrstitev iz Pjongčanga.

"Žal to ni bila vožnja, ki sem jo hotel pokazati. Nisem imel prave hitrosti od starta, čez celotno progo, bomo pogledali na videoanalizi, kaj je šlo narobe, in se bom pripravil za superveleslalom," je ocenil Hrobat.

Nejc Naraločnik je olimpijski debi končal pred ciljem z odstopom. Najboljši slovenski smukač Martin Čater zaradi okužbe z novim koronavirusom ni odpotoval na Kitajsko in je ostal doma.

Smukaški nastop Boštjana Klineta v Pekingu

Že na začetku je za dramo poskrbel Nemec Dominik Schwaiger, ki mu je pobralo smučko in je grdo padel ter si poškodoval roko. V dolino so ga morali prepeljati z reševalnimi sanmi. Avstrijec Daniel Hemetsberger se je v cilj zapeljal okrvavljen, saj je dobil udarec po nosu in ustih.

Prva moška preizkušnja v alpskem smučanju na teh igrah se je začela z enodnevno zamudo. Organizatorji zaradi močnega vetra smuka v nedeljo niso mogli izpeljati. Veter pa je odpihnil tudi sobotni tretji, zadnji trening smuka. Tokrat so bile razmere odlične.

Pogovor z Boštjanom Klinetom po 10. mestu na smuku
Končni vrstni red:                     
 1. B. FEUZ            ŠVI     1:42,69 
 2. J. CLAREY          FRA       +0,10 
 3. M. MAYER           AVT        0,16 
 4. J. CRAWFORD        KAN        0,23 
 5. A.-A. KILDE        NOR        0,51 
 6. D. PARIS           ITA        0,52 
 7. M. ODERMATT        ŠVI        0,71 
 8. V. KRIECHMAYR      AVT        0,76 
 9. M. FRANZ           AVT        0,83 
10. B. KLINE           SLO        1,06 
11. M. MUZATON         FRA        1,13 
  . A. S. SEJERSTED    NOR        1,13 
13. R. BAUMANN         NEM        1,15 
14. R. COCHRAN SIEGLE  ZDA        1,22 
24. M. HROBAT          SLO        2,02 
                                       
Odstop: Schwaiger, Innerhofer,         
Naraločnik ...                         
Kline izboljšal 13. mesto Janka Štefeta iz Osla 1952