Peter Prevc si je po vrnitvi z Norveške vzel nekaj časa za počitek. V četrtek pa bo pripravljen za oba treninga in kvalifikacije na letalnici bratov Gorišek, kjer je v karieri zbral že štiri zmage, skupaj pa je na posamičnih tekmah 11-krat stopil na zmagovalni oder. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc si je po vrnitvi z Norveške vzel nekaj časa za počitek. V četrtek pa bo pripravljen za oba treninga in kvalifikacije na letalnici bratov Gorišek, kjer je v karieri zbral že štiri zmage, skupaj pa je na posamičnih tekmah 11-krat stopil na zmagovalni oder. Foto: www.alesfevzer.com

Peter, ki po oznanitvi konca kariere skače v izjemni formi in se je že štirikrat od tedaj zavihtel na drugo mesto, drugi pa je bil tudi v seštevku norveške turneje Raw Air, je zaradi bakterijskega vnetja na antibiotikih, toda kot je povedal glavni trener Robert Hrgota, bo skakalni as zagotovo nastopil pod Poncami, saj je v takem stanju letel že v Vikersundu, kjer je bil njegov zadnji polet dolg kar 243,5 m, ob tem pa je za izvrsten slog prejel tri ocene 20.

"Škoda le, da je bil zgoden na mizi, potem je imel težave s smučmi po odskoku, ampak je pa bil tako brezkompromisen skok, da ga to v bistvu ni oviralo. Mogoče je zaradi tega še več hitrosti prinesel. Naj take skoke prenese v zadnji konec tedna. Če bi ob takem skoku imel še vzgornjik, potem bi šel pa res zelo zelo daleč," je dejal slovenski selektor.

Neposredni prenos na TV SLO 2 in MMC-ju

Vse planiške tekme vključno s četrtkovimi kvalifikacijami bodo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

V neposrednem prenosu boste na MMC TV lahko spremljali tudi drugo serijo četrtkovega treninga in poskusne serije pred vsemi tremi tekmami.

Zadnji polet Petra Prevca v Vikersundu

Najstarejši iz družine Prevc je zato preventivno izpustil novinarsko konferenco pred planiškim koncem tedna. Enako je storil Lovro Kos, ki ima prav tako nekaj zdravstvenih težav, saj ima vročino. Prisotnih je bilo sedem skakalcev, ki bodo nastopili v četrtkovih kvalifikacijah pred petkovo tekmo. Ob omenjenih dveh je še preostala stalna ekipa svetovnega pokala Anže Lanišek, Timi Zajc in Domen Prevc ter Žak Mogel, Žiga Jelar, Maksim Bartolj in Matija Vidic. V soboto bo, kot je to v navadi, na sporedu ekipna tekma, v nedeljo pa še zaključek sezone z najboljšimi 30 v skupnem seštevku. Med njimi je pet Slovencev.

Odkar je po svetovnem prvenstvu v poletih v Planici leta 2020 35-letni Velenjčan prevzel mesto glavnega trenerja, so orli pod Poncami vedno nastopili izvrstno. Tako je bilo lani, ko so dvakrat prišli v zibelko poletov, saj so predtem že blesteli na svetovnem nordijskem prvenstvu z dvema zlatima kolajnama, zatem pa je svetovni prvak Zajc sezono sklenil z zmago še na letalnici. Pred dvema letoma je na letalnici bratov Gorišek Slovenija dobila ekipno tekmo, petkovo preizkušnjo pa Jelar, potem ko so bili domači asi na prvih štirih mestih. Pričakovanja so po novi uspešni sezoni znova velika, Hrgota pa visokih ciljev seveda ne skriva.

V mislih tudi drugo mesto v Pokalu narodov

Pokal narodov:                         
 1. AVSTRIJA               7361 točk   
 2. NEMČIJA                4764        
 3. SLOVENIJA              4444        
 4. NORVEŠKA               3833        
 5. JAPONSKA               2949        
 6. POLJSKA                1786        
 7. ŠVICA                   887        
 8. FINSKA                  578      

"Na srečo imamo kar nekaj fantov, ki spadajo med favorite. Tudi Lovro je na treningih dokazoval, da če sestavi pravi skok, gre lahko zelo daleč. Domen, Timi in Peter so vsi odlično leteli. Od Anžeta težko pričakujemo, da bo po poškodbi takoj spet na tako visoki ravni. Vesel sem zanj, da mu je uspelo norveško turnejo opraviti, kot jo je. S skoki ni bil zadovoljen, pa je vseeno končal na 11. mestu seštevka, kar govori o določeni kakovosti, tako da je nastavljena baza za prihodnjo sezono. Kar se preostalih štirih tiče, pa mislim, da so lahko zelo uspešni. Ne smemo pozabiti na Žigo, ki zna v Planici dobro leteti. Najbolje, da se fantje dogovorijo med sabo, pa bo," je dodal selektor slovenskih skakalcev.

Peter Prevc je na petem mestu skupnega seštevka najboljši Slovenec. Kos je deveti, Lanišek, Zajc in Domen Prevc pa so vsi uvrščeni do 16. mesta. Brata Prevc in Zajc so visoko tudi v posebni razvrstitvi v poletih, kjer Hrgota verjame, da čeprav ima Stefan Kraft lepo prednost, boj za mali globus še ni odločen. Prav tako ostaja upanje, da Slovenija v Pokalu narodovo prehiti Nemčijo na drugem mestu. Tam zaostanek znaša 320 točk: "V Vikersundu smo Nemcem odščipnili kar precej točk. To moramo storiti tudi na naslednjih treh tekmah. Če smo pred dvema letoma skoraj 500 točk nadomestili proti Avstrijcem, se bomo potrudili, da bomo to razliko tudi letos proti Nemcem."

Hrgota: Ni bojazni, da se Peter ne bi pojavil na rampi

Najlepše bi bilo zmagati v Planici

"Čeprav je bila sezona krajša kot lanska, je občutek z vsemi temi turnejami, da je bila celo daljša. Vmes je bila še ena pot okoli sveta. Seveda je pa vse skupaj lažje, če si uspešen. Veselimo se Planice. Goriva je še dovolj, za Planico ga pa tako ali tako ne potrebuješ veliko. Fantje tu v bistvu lahko skačejo na hlape. Sezona je bila dolga, napori so z vsemi potovanji pustili posledice. Preventivno smo se zato odločili, da si Lovro in Peter malce odpočijeta, saj je treba biti na letalnici res stoodstoten. In tudi bosta, pri Petru pa smo tako ali tako videli, da tudi če je na antibiotikih, leti lahko 243 m," je nadaljeval.

Planica bo letos še posebej čustvena zaradi Prevčevega slovesa. Štirje slovenski skakalci so letos zmagali, Petru, ki je v zadnjem delu sezone ujel vrhunsko formo, pa se je za zdaj 24. v karieri nekajkrat za las izmuznila: "Peter je v bistvu že vso sezono skakal na visoki ravni. Že v Klingenthalu, recimo, ko ni bil zadovoljen po 12. mestu, sva se pogovarjala, da so v bistvu to skoki za stopničke. Manjkale so res malenkosti. Če želiš na zmagovalni oder, se ti mora marsikaj poklopiti. Petru se na srečo po tisti uradni naznanitvi marsikaj je. Predvsem tu mislim glede sproščenosti in neobremenjenosti, kar pa vemo, da v skokih največ šteje. Želeli smo si enih stopničk, zdaj pa smo že požrešni z zmago, in kje je lepše to storiti kot v Planici."

Zajc: V Vikersundu sem dobil potrditev, da sem v formi

Četrtek, 21. marec:
08.00 Uradni trening, 1. serija
09.00 Uradni trening, 2. serija (prenos samo na MMC TV)
10.00 Kvalifikacije
15.30 Uradni trening, ženske
17.00 Finale svetovnega pokala za ženske

Petek, 22. marec:
14.00 Poskusna serija (prenos samo na MMC TV)
15.00 Posamična tekma

Sobota, 23. marec:
8.00 Poskusna serija (prenos samo na MMC TV)
9.30 Ekipna tekma

Nedelja, 24. marec:
8.30 Poskusna serija (prenos samo na MMC TV)
9.30 Posamična tekma