Dean Bombač je bil nerešljiva uganka za Islandce. Odlično je vodil slovenski napad in pri tem dosegel še devet golov, s čimer je bil najboljši strelec tekme. Foto: EPA
Dean Bombač je bil nerešljiva uganka za Islandce. Odlično je vodil slovenski napad in pri tem dosegel še devet golov, s čimer je bil najboljši strelec tekme. Foto: EPA

Slovenija je pred 4.000 gledalci v Malmö Areni začela v standardni postavi Klemen Ferlin, Dean Bombač, Blaž Blagotinšek, Jure Dolenec, Borut Mačkovšek, Nik Henigman in Blaž Janc. Slovenci so z golom Blagotinška prvi povedli (1:0). Tudi nadaljevanje je bilo dobro, saj je Mačkovšek ob igralcu manj zadel za 3:2, malo pozneje pa po obrambi Ferlina še za 4:2.

Slovenske delnice na Švedskem kotirajo vse višje

Jeklena slovenska obramba ustavila Islandce
Islandci so ob gibljivi in agresivni slovenski obrambi 6-0 delovali brezidejno v napadu, ki so ga predvidljivo zaključevali prek Palmarssona, a je bila slovenska obramba nanj pripravljena. Na drugi strani sta Bombač in Janc iz protinapadov poskrbela za 6:2 v 10. minuti. Islandski selektor Gudmundur Gudmundsson je moral vzeti minuto odmora. Po njej je Janc znova iz protinapada zabil za 7:2.

Slovenci so se ustavili, Islandci ujeli priključek

Slovenci so odlično začeli tekmo in v 10. minuti povedli s 7:2. Foto: EPA
Slovenci so odlično začeli tekmo in v 10. minuti povedli s 7:2. Foto: EPA

Visok zaostanek je predramil Islandce, ki so spremenili obrambo, hkrati pa je selektor Gumdundsson napravil nekaj igralskih menjav v napadu, ki so se obrestovale, saj so bili "vikingi" iz minute v minuto bliže Slovencem. Potem ko je Viktor Hallgrimsson ubranil drugo zaporedno sedemmetrovko, je Viggo Kristjansson v 20. minuti izenačil na 10:10. In v 25. minuti je Olafur Gudmundsson Islandce popeljal v prvo vodstvo (12:11). Sledila je igra gol za gol, za vodstvo Slovenije ob polčasu s 15:14 pa je s projektilom v zadnji sekundi poskrbel Nejc Cehte.

Odlična Ferlin in Bombač Slovenijo popeljala do zmage

Vratar Klemen Ferlin je uprizoril še eno vrhunsko predstavo. Na koncu je zbral 15 obramb. Foto: EPA
Vratar Klemen Ferlin je uprizoril še eno vrhunsko predstavo. Na koncu je zbral 15 obramb. Foto: EPA

Drugi polčas so z izenačujočim golom odprli Islandci (15:15), a je takoj odgovoril Mačkovšek. Ob izključitvi Gustavssona so se Slovenci odlepili na +2 (18:16), malo pozneje pa je Blagotinšek (39. minuta) povišal na 19:16. Slovenija je vse bolj prevzemala pobudo, Islandcem so pohajale moči. V 45. minuti je znova odlični Ferlin ubranil težak strel Palmarssona, malo pozneje pa je Henigman povišal na 22:18. Po novi obrambi Ferlina je Bombač s svojim osmim golom v 50. minuti zabil za 25:19. Nova slovenska zmaga je bila zelo blizu. In res, Slovenija je tekmo dokaj mirno pripeljala do konca. Štiri minute pred koncem je Dolenec s sedemmetrovke povišal na 29:25, na drugi strani pa je Ferlin ubranil še en "zicer" severnjakom, s čimer je bilo njihovih apetitov po vsaj remiju konec.

Devet golov Bombača, 15 obramb Ferlina

Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Islandija

Bombač je bil z devetimi goli prvi strelec tekme, Blagotinšek in Dolenec sta jih dodala po štiri. Ferlin je zbral 15 obramb.

Norveška visoko premagala Madžarsko
Slovenija se bo v nedeljo ob 16.15 pomerila z Madžarsko, ki je v petek gladko klonila pred Norveško – 36:29. Norvežani so hitro povedli s 4:0, nato pa vodstva niso več izpustili iz rok. V 20. minuti je semafor kazal že +10 (16:6). Pri Norvežanih je bil znova najboljši Sander Sagosen, ki je dosegel sedem golov, medtem ko sta bila najučinkovitejša Madžara Patrik Ligetvari in Bence Nagy s po petimi goli.

Portugalci nadigrali Švede

Sander Sagosen je s sedmimi goli Norvežane popeljal do zmage nad Madžari. Foto: EPA
Sander Sagosen je s sedmimi goli Norvežane popeljal do zmage nad Madžari. Foto: EPA

Na zadnji tekmi dneva je za še eno presenečenje poskrbela Portugalska, ki je najprej v prvem delu izločila Francoze, zdaj pa je dobesedno razbila gostitelje Švede, in sicer kar s 35:25. Portugalci so s tem dokazali, da niso muha enodnevnica in da se bodo očitno borili za visoka mesta. Portugalska je vodila od 14. minute in izida 7:7 naprej. Strelsko so se s po šestimi goli najbolj izkazali Joao Miguel Ferraz, Fabio Magalhaes in Rui Silva.


Skupina II, Malmö:
SLOVENIJA – ISLANDIJA 30:27 (15:14)

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 4, Henigman 2, Janc 2, Dolenec 4 (1), Cingesar, Cehte 1, Kodrin, Zarabec 3 (2), Šoštarič, Horžen, Žabić 1, Ovniček, Bombač 9, Mačkovšek 4.

Islandija: Gustavsson, Hallgrimsson, Kristjansson 1, Palmarsson 3, Elisson 6 (2), Sigurdsson, Gislason, Gudmundsson 3, Petersson 1, Gunnarsson, Arnarsson, Gudjonsson 3, Jonsson 1, Kristjanson 5, Smarason 4.

Sedemmetrovke: 3/6; 2/2

Izključitve: 8 min; 8 min


Portugalci se veselijo velike zmage nad Švedi. Foto: EPA
Portugalci se veselijo velike zmage nad Švedi. Foto: EPA

NORVEŠKA – MADŽARSKA 36:29 (20:12)
Sagosen 7, Johannessen 6, Reinkind 5; Nagy in Ligetvari 5.

PORTUGALSKA - ŠVEDSKA 35:25 (15:12)
Ferraz, Magalhaes in Silva 6, Areia 4; A. Nilsson in Petterson 4.

Lestvica:                           
NORVEŠKA       2  2 0 0 +13  4 točke
SLOVENIJA      2  2 0 0  +5  4      
PORTUGALSKA    2  1 0 1  +4  2      
MADŽARSKA      2  1 0 1  -1  2      
ISLANDIJA      2  0 0 2  -9  0      
ŠVEDSKA        2  0 0 2 -12  0      

Prvouvrščeni ekipi se uvrstita v polfinale, tretja igra za 5. mesto.