Univerzijada v Mariboru leta 2013 se vse bolj oddaljuje. Foto: Ana Svenšek
Univerzijada v Mariboru leta 2013 se vse bolj oddaljuje. Foto: Ana Svenšek
Kakšne bi bile posledice odpovedi, še ni znano. Foto: www.maribor2013.eu

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je povedal, da so na seji vlade proučili potek priprav za univerzijado in se glede na slabo pripravljen projekt odločili, da mu glede na finančno situacijo v državi in Evropi ne namenijo denarja za nadaljevanje in izpeljavo.

Vložek države je bil 6,3 milijona evrov
Turk je spomnil, da je državni zbor leta 2008 sprejel sklep, da bo država za izvedbo zimske univerzijade iz proračuna zagotovila kotizacijo in do 30 odstotkov potrebnih sredstev za celoten dogodek. "Od takrat naprej je država svojo besedo držala in plačala kotizacijo v višini tri milijone evrov ter namenila okoli 3,3 milijona evrov za dograditev in obnovo športnega centra na Rogli. Drugih pripravljenih investicijskih programov in kandidatur za projekte ni bilo," je dejal Turk.

Nadaljnje sofinanciranje bi bilo nesmiselno
Kot je pojasnil, je bila vlada danes pred odločitvijo, ali naj potrdi, da je pripravljena še naprej zagotavljati 30-odstotno sofinanciranje projekta, kar bi glede na pomanjkanje pripravljenih projektov pomenilo predvsem financiranje športnega dogodka kot takega, ali pa da ugotovi, da ni verjetno, da bi 70 in več odstotkov preostalih potrebnih sredstev res našli pri drugih udeležencih v projektu. Prevladalo je drugo razmišljanje.

Ob tem je dodal, da država ni organizator univerzijade, ampak sta to slovenska športna zveza in občina Maribor.

Jasen signal tudi organizatorjem košarkarskega EP-ja
Poudaril je, da bi vladni NE univerzijadi lahko dal signal organizatorjem evropskega košakarskega prvenstva, da je treba biti tudi pri organizaciji športnih dogodkov racionalen. "Med projektoma je kljub temu veliko razlik, tako v organizaciji kot promociji, ki jo prinašata Sloveniji. Proračun ni vreča brez dna in zavedati se moramo, da imajo druge stvari prednost," je odločen Turk.


Vogrinec: Naj odgovornost nosijo tisti, ki so projekt sprejeli

Na odločitev vlade se je odzval predsednik organizacijskega odbora Tone Vogrinec. Za MMC je povedal: "Pričakoval sem, da bo težava. Dobil sem nekaj upanja po razgovoru z ministrom Turkom, ki je menil, da ne bi bilo dobro univerzijade odpovedati, amak najti cenejše in bolj racionalne rešitve pri sami organizaciji. Zaradi tega smo tudi preložili sejo organizacijskega odbora, ki bi morala biti danes, in jo preložili za 14 dni. Zato me je ta odločitev vlade, ki je prišla tako na hitro, brez dodatnih razgovorov z mestno občino Maribor, presenetila. Zgodba je zdaj praktično končana. Težava je tudi v tem, da je to novico potrebno sporočiti Mednarodni študenstki zvezi, sam pa sem ji včeraj pisal, da še malo počakajo, saj se je slovenska vlada pravkar sestavila. Organizacijski odbor, ki mu predsedujem, univerzijade ne bo odpovedal, ampak bo v ponedeljek vrnil mandat tistim, ki so to odgovornost sprejeli, se pravi študentski organizaciji ter državnemu zboru in slovenski vladi. Naj oni nosijo posledice, ki ne bodo majhne. Z odpovedjo bomo izgubili 3 miljone kotizacije, tu pa je bilo tudi veliko stroškov z dosedanjim delom. Poleg tega se lahko nadejamo odškodniskih tožb, ki jih bodo sprožili v Mednarodni študentski organizaciji."