Franc Kangler je do zadnjega verjel, da bo nova vlada podprla univerzijado 2013. Foto: BoBo
Franc Kangler je do zadnjega verjel, da bo nova vlada podprla univerzijado 2013. Foto: BoBo
Pohorje naslednje leto očitno ne bo videlo smučarjev na univerzijadi. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Tone Vogrinec
"Od Toneta Vogrinca sem dobil informacijo, da je bil na razgovoru pri ministru in mu je dal upanje." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matej Avanzo
Matej Avanzo poudarja, da se prireditelji evropskega prvenstva v košarki 2013 od vsega začetka trudijo, da porabijo čim manj sredstev. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Otmar Kugovnik
Otmar Kugovnik je okrcal mariborsko občino za slabo vodenje projekta. Foto: MMC RTV SLO
Kakšne bodo posledice odpovedi univerzijade?
Odziv Vogrinca in Kanglerja
Vlada ne bo namenila denarja za univerzijado

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je povedal, da so na seji vlade proučili potek priprav za univerzijado in se glede na slabo pripravljen projekt odločili, da mu ne namenijo denarja za nadaljevanje in izpeljavo. "Neodgovorno bi bilo vlagati v tako slabo pripravljen projekt," je povedal Turk. S tem je zgodbe konec. Organizatorji zimske univerzijade 2013 so namreč računali, da bo država priskrbela večino sredstev, zdaj pa bodo morali obvestiti študentsko športno zvezo (FISU), da projekta ne morejo izpeljati.


Objavljamo izjavo za javnost mariborskega župana Franca Kanglerja

Kako komentirate odločitev države, da ne bo financirala univerzijade? Projekt so celo označili kot slabo voden, zato za projekt ne bodo prispevali niti centa ...
Glede vodenja projekta: bil je zelo dobro voden. V organizacijskem odboru so najboljši profesionalci. Če pa aktualni minister misli isto kot g. Lukšič, ko je nastopil svojo funkcijo, da je to tretjerazredna prireditev, je to pač njegovo mnenje. Kot župan drugega največjega mesta bi bil toliko vreden, da me nekdo pokliče na razgovor, mene in njegovo ekipo, in me vsaj vpraša, kako daleč so projekti.

Ne glede na to, da univerzijade ne bo v Mariboru, bomo nekatere projekte peljali naprej. Imamo strateški interes razvoja turizma in športa in zelo si bom prizadeval za rekonstrukcijo ledne dvorane in biatlonskega poligona, da s cevovodom in zasneževanjem celotnega Pohorja projekt peljemo naprej. Ker je to nujno potrebno za spodbujanje turizma in športa.


Vas je ta odločitev presenetila? Pred kratkim je bilo rečeno, da se počaka do konca meseca ...

Seveda me je presenetila, saj sem od Toneta Vogrinca dobil informacijo, da je bil na razgovoru pri ministru in mu je dal upanje. Čez noč pa nekdo obrne ploščo in mi prek novinarjev sporoči, da ni denarja. Če je način komunikacije v tej državi takšen, potem mislim, da ni daleč dan, ko bo nekdo imel le še te državne birokrate, ki so pomembnejši kot politika. In če ta vlada ni spoznala, da bo imela največ težav z državnimi birokrati, jim jaz to sporočam. Mi smo imeli v EPK-ju kot pri zimski univerzijadi največ težav s tretjerazrednimi državnimi uradniki na različnih ministrstvih, ker imajo svoje lovke in svoje mreže.

Nihče v Mariboru ni kriv, da ni bilo šestega razpisa za regionalni razvojni program, čeprav nam je prejšnji predsednik vlade 21. januarja javno povedal, da je zagotovljenih 75 milijonov evrov za prestolnice kulture. Vprašajte me, kje so ti milijoni! Očitno gre za politične odločitve iz preteklosti, ki se preko teh uradnikov nadaljujejo v sedanjost. V tej državi bo moral nekdo prevzeti odgovornost.

Mislite na prejšnjo ali sedanjo vlado?
Še pred dvema urama sem računal na pomoč te vlade in na razum. Ne bo mi lahko stopiti pred obraze vseh odgovornih pri FISU-ju, saj smo vsi dali besedo. Tudi takratni minister Milan Zver je bil zraven pri podpisu pogodbe. Projekt smo zmanjšali na dobrih 30 milijonov evrov, 22 proračunskih, 8 naj bi bilo evropskih. Če v treh letih ne moremo zagotoviti za mesto Maribor, za Ruše in Zreče 22 milijonov dodatnih sredstev, potem vam moram sporočiti, da je država v veliki krizi, v veliki katastrofi in da smo še na slabšem kot Grki.

Minister Žiga Turk je tudi organizatorje EP-ja v košarki 2013 opozoril, da je treba biti racionalen. Direktor slovenske košarkarske reprezentance Matej Avanzo je za MMC povedal: "Od vsega začetka se trudimo, da porabimo čim manj sredstev. Pristojbino smo zmanjšali z osem na 6,5 milijona evrov. Ukrajina, ki bo gostila prvenstvo 2015, bo plačala celoten znesek osem milijonov. Časovnico odplačevanja pristojbine smo podaljšali do leta 2014. Sprva je bilo mišljeno, da bi pol plačali leta 2011, pol pa letos. Do zdaj je država plačala eno četrtino pristojbine. Pri kotizaciji, ki jo mora plačati vsako od mest, ki bo gostilo predtekmovanja, naj poudarim, da je bilo najprej mišljeno, da bi mesta sama pokrila stroške, toda po analizi smo ugotovili, da če bi vsako mesto najemalo in organiziralo svoje ljudi, je to dražje, kot če to vodi podjetje EP 2013 d.o.o. "


Kakšne bodo vaše nadaljnje poteze?

Odločil se bom, da odpremo točko dnevnega reda na naslednji seji mestnega sveta, jih seznanim z vsem in predlagam, da glede na izjave ministra in na sklepe vlade univerzijade v Mariboru, Zrečah in Rušah ni mogoče izpeljati. To bo velika škoda za turizem. Vse tri oz. štiri objekte smo načrtovali zato, da bi dan potem obdržali več delovnih mest v regiji. Če bi zgradili cevovod, ki je vreden okrog milijon evrov, to pomeni vso zimo sneg ob takšnih temperaturah. Pomeni, da na Mariborskem Pohorju obdržimo 500 delovnih mest.

Že veliko smo storili za potrebe univerzijade, in da mi nekdo deli očitke, in to minister, ki bi moral biti blizu mene, da je projekt slabo pripravljen, potem je ta minister, ki je šele deset dni minister, nasedel tistim državnim birokratom, ki že vrsto let delajo proti decentralizaciji, proti Mariboru, proti regiji in proti skladnejšemu regionalnemu razvoju Slovenije.

Predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) Otmar Kugovnik je povedal, da je izguba univerzijade velik udarec za študentski in univerzitetni šport, hkrati je okrcal mariborsko občino za slabo vodenje projekta ter dejal, da kotizacija, ki jo bo država zahtevala povrnjeno, pade na vse partnerje v projektu. "Kotizacija po pogodbi, ki jo ima SUSA z ministrstvom za šolstvo in šport, z obrestmi vred pade na pleča SUSA. Vendar pa je SUSA hkrati sopodpisnik pogodbe o medsebojnem sodelovanju s partnerji v projektu, ki so Mestne občine Maribor, Ruše in Zreče, Športni center Pohorje ter Univerzijada d.o.o. V tej pogodbi so določene obveznosti za izvedbo prireditve in s tem povezane sankcije, če kdo od teh česa ne naredi. Tisti, ki ni opravil svojega dela, bo nosil materialne, moralne in vse druge posledice."


Kaj pa je s kotizacijo, ki ste jo že plačali. Gre za tri milijone evrov?

Na to naj odgovori minister. On ve bolje kot jaz. Kotizacija je garancija, če se univerzijada odpove, da se znotraj FISU-ja sredstva zadržijo.

Kakšne bodo posledice odpovedi univerzijade?
Odziv Vogrinca in Kanglerja
Vlada ne bo namenila denarja za univerzijado