Zdaj že močno ironični slogan
Zdaj že močno ironični slogan "Mi smo pripravljeni" se lahko Mariboru in Sloveniji drago maščuje, trdijo pri FISU-ju, ki omenjajo tudi tožbe v primeru vse bolj verjetne odpovedi. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Bi bila odpoved zimske univerzijade 2013 v Mariboru res sramota za mesto in Slovenijo? Sodelujte v MMC-jevi anketi na vhodni strani www.rtvslo.si/sport. Foto: BoBo

"Sestanek bo izveden v vsakem primeru. Na njem bo vrh FISU-ja odločal o tem, kako se bo odzval na trenutne razmere, med drugim tudi o tem, ali in kako dolgo smo še pripravljeni čakati na dokončne odločitve iz Slovenije," je za STA povedal predstavnik FISU-ja Dejan Šušović.

Mednarodna študentska športna zveza (FISU) se po Šušovićevih besedah sploh ne ukvarja z rezervnim načrtom, če bo Maribor odpovedal gostiteljstvo. "Mi še vedno verjamemo, da univerzijada bo, zato so vsi napori usmerjeni v njeno uspešno organizacijo," je pristavil Šušović.

FISU grozi s CAS-om in "sramoto"
Na vprašanje, kako bo FISU ravnal, če bo Slovenija odpovedala organizacijo, v krovni univerzitetni športni organizaciji odgovarjajo, da sicer verjamejo, da ne bo tako, ob tem pa spominjajo, da je generalni sekretar Eric Saitrond jasno napovedal zaščito njihovih interesov pred Mednarodnim športnim razsodiščem (CAS) v Lozani.

"Vsekakor pa je v primeru odpovedi treba upoštevati še neizmerno rušenje ugleda Maribora in Slovenije kot organizatorja športnih dogodkov, saj ne gre spregledati, da so v organizacijo univerzijade vključene tudi vse najpomembnejše mednarodne športne zveze. Te bi odpoved tekmovanj v njihovih športnih panogah zagotovo razumele kot znak nesposobnosti izpolnitve zavez mesta in države gostiteljice," so za konec zagrozili pri FISU-ju.

Po srečanju z ministrom prestavljen sestanek
Medtem je organizacijski komite zimske univerzijade 2013 dokončno odpovedal za četrtek sklican sestanek. Tako so se odločili po torkovem sestanku predsednika komiteja Toneta Vogrinca z novim ministrom, pristojnim tudi za šport, Žigo Turkom. Sejo naj bi zdaj predvidoma izpeljali med 29. februarjem in 2. marcem.

Trije milijoni evrov izgubljeni v vsakem primeru
Vnovič je dvom o smiselnosti izvedbe univerzijade izrazilo Računsko sodišče, ki je že lani v revizijskem in porevizijskem poročilu opozorilo na vrsto nepravilnosti. Kot je za STA povedal prvi mož Računskega sodišča Igor Šoltes, projekt že od samega začetka poteka izrazito neučinkovito. Tako med drugim nobeden izmed partnerjev v projektu ni niti poskušal doseči znižanja zneska plačila za organizacijske pravice. Za te je država odštela okoli tri milijone evrov, v primeru odpovedi dogodka pa bo, kot kaže, ostala brez omenjenega denarja, še več, predstavniki FISU grozijo celo z odškodninskimi tožbami.