Po slavju na novoletni turneji je slovenska reprezentanca še drugič v desetih dneh visoko na ramena dvignila Petra Prevca. Foto: EPA
Po slavju na novoletni turneji je slovenska reprezentanca še drugič v desetih dneh visoko na ramena dvignila Petra Prevca. Foto: EPA
Janus in Frank o velikem uspehu Prevca

Janus je poskrbel za preporod slovenske skakalne reprezentance. Že Robert Kranjec je pred štirimi leti poletel do naslova svetovnega prvaka pod njegovo taktirko, zdaj pa je uspeh dopolnil še Prevc. "Čakali smo ta dan. Vesel sem, da je uspela vsaj ena serija. Poskusni skok Petra ni bil v redu. V drugo je naredil popravke in naredil vrhunski polet. Z 244 metri je poletel v dno letalnice, obenem pa je poskušal narediti še telemark. To naredi le šampion. Vse čestitke," je dejal Janus, ki je dodal, da je Peter svoje delo opravil stoodstotno popolno in brez napak.

"Pred nami je nova tekma. Na kratko smo se poveselili in to je to," je bil po koncu jasen glavni slovenski trener, ki je pred prvenstvom napovedal dve medalji. Tudi pred moštveno preizkušnjo, kjer bo Slovenija na neki način branila bron izpred štirih let iz Vikersunda, saj pred dvema letoma v Harrachovu ekipne tekme ni bilo, se od slovenske četverice veliko pričakuje. Najprej bo skakal Kranjec, nato Jurij Tepeš, za njim Anže Lanišek, na koncu pa še novopečeni svetovni prvak. Tudi drugi trije so dobro opravili svoje delo na posamični preizkušnji. Po prvih dveh serijah so bili celo vsi med najboljšo deseterico, na koncu pa je bil Tepeš deveti, Kranjec deseti, Lanišek pa 12. S temi dosežki so napovedali boj za medalje, oziroma so za izvrstnimi norveškimi letalci drugi glavni favoriti celo za zlato kolajno.

Glavno, da je Peter obstal na nogah
Vsi trije, ki so v napovedih ekipne tekme bolj previdni, pa so bili navdušeni nad predstavo Prevca, ki je z dvema rekordoma Kulma postal svetovni prvak. "Kaj naj rečem. Kapo dol. Peter je skočil fenomenalno in z vsakim skokom posebej je pokazal, kam sodi. Vsi drugi ga lahko gledamo le v hrbet. Res vsa čast, glavno, da je pri rekordnem poletu obstal na nogah, saj je bilo jasno, da če bo še malo bolj pihalo, druge serije ne bo," je o reprezentančnem kolegu povedal Tepeš.

Kranjec, ki je tako kot Prevc na stari kulmski letalnici slavil v svetovnem pokalu, pozna občutke, ki jih doživlja Peter, saj je bil najboljši leta 2012 v Vikersundu, tudi na Kulmu pa je bil zadovoljen s svojimi poleti: "Vesel sem, da se je Perotu poklopil zadnji skok in je prišel na prvo mesto. Morda pa sem res malce podoživel Vikersund. Lepo je bilo stati ob njem v izteku, ko je slavil." Najmlajši v reprezentanci Lanišek je pridno upošteval navodila izkušenejših kolegov, ki so vsi prekaljeni letalci in je tudi on letel prek 200 metrov. Zjutraj, ko je iz Prevčeve sobe odmevala glasba Dire Straitsov in Brucea Springsteena, je "Žaba" vedel, da je Peter pripravljen za naskok na svetovni vrh: "Zjutraj sem šel mimo njegove sobe in sem slišal rockglasbo. Takrat sem vedel, da je pravi."

Veter je bil za četrto serijo premočan
Zaradi vremenskih razmer, saj je bil veter ob dnu skakalnice premočan, je bila četrta serija posamične tekme odpovedana. "V spodnjem delu je preveč pihalo navzgor. Namesto, da bi fantje pristajali, jih ta veter še enkrat dvigne in gre predaleč. Že prva serija je bila na meji zdravega, če lahko tako rečem. Petra in Norvežane samo občudujem, ker razmere niso bile lahke, snežilo je, bil je veter, a so šli vseeno 'na polno', čeprav so že skoraj leteli nad iztekom," je odpoved zadnje serije obrazložil Miran Tepeš, Jurijev oče in nekdanji odlični slovenski skakalec, ki je zdaj pomočnik direktorja tekmovanj za svetovni pokal.

S Kulma

Janus in Frank o velikem uspehu Prevca