Mateja Svet je s petimi medaljami najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov. Njeno zbirko na prvenstvih v Crans Montani in Vailu sestavljajo ena zlata, ena srebrna in tri bronaste kolajne. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Svet je s petimi medaljami najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov. Njeno zbirko na prvenstvih v Crans Montani in Vailu sestavljajo ena zlata, ena srebrna in tri bronaste kolajne. Foto: MMC RTV SLO
Finalni nastop Tine Maze

Prvo kolajno je pred 29 leti prismučal Boris Strel, ki je bil tretji na veleslalomu v Schladmingu. Zaostal je le za legendarnima Stevom Mahrom in Ingemarjem Stenmarkom. Le štiri dni pozneje je Jugoslavijo na noge dvignil Bojan Križaj, ki je moral v slalomu priznati premoč le najuspešnejšemu smučarju vseh časov Stenmarku.

Svetova je prismučala edino zlato
Nato je sledila doba Mateje Svet, ki je na prvenstvih v Crans Montani v Švici leta 1987 in v Vailu v ZDA leta 1989 osvojila kar pet medalj. Vrhunec je bila zlata medalja v slalomu Vaila, ko je za 61 stotink prehitela tudi znamenito Vreni Schneider. V ZDA je osvojila še bron v veleslalomu. Dve leti prej je iz Švice prinesla srebro z veleslaloma ter brona s slaloma in superveleslaloma.

Mazejeva nasledila sokrajana Kunca
V Vailu je senzacionalno tretje mesto v superveleslalomu osvojil Tomaž Čižman, dve leti pozneje pa je v Saalbachu s srebrom presenetila Nataša Bokal. Predzadnjo žensko medaljo je leta 1996 v Sierri Nevadi osvojila Urška Hrovat s 3. mestom v slalomu. Njen dosežek je pet let pozneje v St. Antonu ponovil Mitja Kunc. Po treh prvenstvih in osmih letih brez osvojene medalje je slovensko alpsko smučanje obogatila Tina Maze, ki je v Val d'Iseru osvojila naslov svetovne podprvakinje v veleslalomu.

Besni in uspešni finalni nastop Tine Maze v 2. vožnji veleslaloma na SP-ju 2009 v Val d'Iseru si oglejte v videonovici desno. Podrobno poročilo o zadnji slovenski medalji na svetovnih prvenstvih pa si oglejte TUKAJ.


Boris Strel, Schladming 1982, bron v veleslalomu - komentar Marka Rožmana, zakulisje, navijači in legendarni skok Toneta Vogrinca v ciljni areni.

Bojan Križaj, Schladming 1982, srebro v slalomu - kako je Bojan doživel svojo prvo in edino medaljo na svetovnih prvenstvih?

Mateja Svet, Crans Montana 1987, bron v superveleslalomu - prva ženska medalja na svetovnih prvenstvih.

Mateja Svet, Crans Montana 1987, srebro v veleslalomu - 56 stotink za zmagovalko Vreni Schneider, a skoraj dve sekundi naskoka pred tretjeuvrščeno Mario Walliser.

Mateja Svet, Crans Montana 1987, bron v slalomu - še tretje odličje na prvenstvu v Švici. Zmagala je Erika Hess pred Roswitho Steiner.

Mateja Svet, Vail 1989, zlato v slalomu - edina slovenska zlata medalja na svetovnih prvenstvih. Padla je tudi znamenita Vreni Schneider.

Tomaž Čižman, Vail 1989, bron v superveleslalomu - zagotovo najbolj presenetljiva slovenska medalja na svetovnih prvenstvih. Podoživite smučanje Tomaža Čižmana ob komentarju Mihe Žibrata in Bojana Križaja.

Mateja Svet, Vail 1989, bron v veleslalomu - zadnja medalja Mateje Svet pred nepričakovano upokojitvijo.

Nataša Bokal, Saalbach 1991, srebro v slalomu - po prvi vožnji je bila Nataša Bokal šele 9., na koncu pa bi skoraj postala svetovna prvakinja. Vreni Schneider jo je prehitela le za 16 stotink.

Urška Hrovat, Sierra Nevada 1996, bron v slalomu - Urška Hrovat je po prvi vožnji celo vodila, na koncu pa smo bili vseeno zadoovljni z bronastim odličjem. Za srebrno Patricio Chauvet je zaostala le za stotinko. Zmagala je Pernilla Wiberg.

Mitja Kunc, St. Anton, bron v slalomu - Mitja Kunc je zaostal le za avstijskim dvojcem Matt-Raich. Pokal je Kuncu podelil zdaj že pokojni slovenski predsednik Janez Drnovšek.

Finalni nastop Tine Maze