Medtem ko je Trump okužen z novim koronavirusom, je bil Pence na testu negativen. Foto: Reuters
Medtem ko je Trump okužen z novim koronavirusom, je bil Pence na testu negativen. Foto: Reuters

Donald in Melania Trump sta zbolela za covidom-19. Ne Bela hiša, ne Trumpova kampanja nista obvestili demokratske strani o okužbi predsedniškega para. Kljub temu, da obstaja velika verjetnost, da je bil predsednik okužen že, ko se je neobvladljivo, uro in pol v zaprtem prostoru brez maske v Clevelandu soočal s tekmecem Bidnom. Na dogodku naj bi se okužilo najmanj enajst ljudi.

Demokrati so za okužbo izvedeli iz medijev, ampak prvi testi so pokazali, da Joe Biden in njegova soproga nista okužena. Drugi dogodek na najvišji ravni, ki je v zadnjem času pomenil žarišče okužb, je bila razglasitev nominacije Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico v Rožnem vrtu Bele hiše, poročajo mediji. Coney Barrett, ki je covid-19 prebolela poleti, ima očitno dovolj protiteles in zdaj nima virusa, naj bi pokazal njen test.

Tako je prišel težko pričakovani oktober. Če pustimo ob strani teoretike zarot in četico jasnovidcev, so analitiki, ki se opirajo na svoje informacije iz političnega zakulisja, tehtajo predsednikove možnosti in pozorno spremljajo izsledke meritev javnega mnenja, oktobra, v finalu predvolilne kampanje, pričakovali preobrat. Kaj naj bi se zgodilo, je odvisno od ugibanj posameznega avtorja, a da bo predsednik, ki je ves čas dosledno podcenjeval nevarnost novega koronavirusa, zbolel za covidom-19, tega ni bilo v javno obravnavanih scenarijih.

"Karma", so takoj zasikali zlobni jeziki. Res je ironično, da se med svetovnimi voditelji okužijo največji dvomljivci v nevarnost virusa, Boris Johnson, Jair Bolsonaro in zdaj Donald Trump. Ni pa presenetljivo. Kjer ni spoštovanja varnostnih ukrepov, okužba težko izostane. Konec koncev, tudi prisega ameriški zastavi jasno govori: "En narod pod Bogom, nerazdeljiv, s svobodo in pravičnostjo za vse." In ta narod je do zdaj k statistiki pandemije prispeval več kot 7,3 milijona okužb in 208.000 smrti.

Združene države Amerike so tako pred novo preizkušnjo. Komu verjeti? O ozračju, težkem zaradi izjemne koncentracije laži, je ugibanj, kaj se je dejansko zgodilo, kakšno je v resnici stanje predsedniškega para, in – skrajno cinično – ali morda ne gre za predvolilni manever, nič koliko. Že res, da predsednikova kampanja zatrjuje, kako imenitne možnosti ima predsednik za zmago, ampak ankete tega ne odražajo. Predsednikovo prvo soočenje z Joejem Bidnom je bilo zadrega tudi za njegovo kampanjo in republikance, za katere se opazovalci že tako ves čas sprašujejo, zakaj molče podpirajo prav vsako Trumpovo potezo.

Že nekaj časa je slišati previdna opozorila, da je treba pozorno opazovati podpredsednika Mika Penca. Preden ga je predsednik Trump uradno razglasil za kandidata za podpredsednika tudi za drugi mandat, so krožila ugibanja, da se utegne Donald Trump odločiti drugače. A se ni. Namesto tega je nagradil globoko Pencovo lojalnost in "čudni" par, kot nekateri imenujejo kombinacijo Trump – Pence, se pojavlja tudi na tokratnih volitvah. Nedavna anketa Morning Consulta in Politica kaže, da medtem ko Donald Trump uživa 39-odstotno podporo, 57 odstotkov vprašanih pa ga ocenjuje negativno, Mika Penca pozitivno ocenjuje 38 odstotkov, 50 pa negativno.

"Medtem, ko Trumpovi obiski zveznih držav na naslovnicah odmevajo še dneve, nam bolj taktični in kirurški pristop podpredsednika Penca politično izjemno pomaga, kajti potuje lahko od države in države in se sooča s specifičnimi temami in ozkimi koalicijami", meni Nick Trainer, ki je v Trumpovi kampanji zadolžen za strategije na terenu. Mike Pence je tako svojevrstna nadgradnja Donalda Trumpa. Ne le, da bi prav on v primeru predsednikove opravilne nesposobnosti prevzel predsedniška pooblastila, lahko bi vskočil tudi kot nadomestni predsedniški kandidat.

V nasprotju z Donaldom Trumpom bi s sicer ne prav zelo karizmatičnim Pencom konservativna Amerika dobila kandidata, ki svojo konservativnost dejansko živi. Mike Pence, nekdanji guverner Indiane in Trumpov podpredsednik, je član skrajno konservativne republikanske skupine Tea Party, globoko veren, družinski mož in oče, iz vojaške družine, zagovornik patriarhalnega vzorca življenja skupnosti, ki nasprotnike zabava s prepričanjem, da dostojnost prepoveduje navzočnost ženske, ki ni njegova žena ali bližnja sorodnica, v istem prostoru brez "prič". Zaradi omenjene lojalnosti Donaldu Trumpu bi na Penca tudi težko legla senca zarotnika v morebitnem strankarskem prevratu.

A s povzemanjem teh scenarijev smo dejansko stopili zelo daleč, morda predaleč. Trumpovi kampanji koristi že samo dejstvo, da ne bo več soočenj, ki so sicer veljala za šibko točko Joeja Bidna. Predsednikova objestnost lahko navdušuje predvsem njegove zveste privržence, kaže pa, da ne rekrutira novih. Resno oviro pa predsednikova bolezen predstavlja za delovanje na terenu. Donald Trump je nenadkriljiv v neposrednih stikih z ljudmi, na množičnih zborovanjih.

Pa je kampanja, kakršna se je razvila do zdaj, sploh še potrebna? Z razglasitvijo Trumpove bolezni je ameriško politično prizorišče odprlo novo poglavje, ki bi ga lahko naslovili "Skupaj v nesreči". Pa čeprav tako kruta, ameriška politika očitno ni pripravljena plesati na mestu preuranjenega predsednikovega groba. Demokrati so umaknili negativne oglase, balon, ki so ga napihovali predsedniku sovražni republikanski disidenti, na primer tisti, zbrani v Projektu Lincoln, pa se je nenadoma izpraznil. Politični trenutek je zastal, razorožen zaradi negotovosti predsednikove usode, pa tudi tehtanja, kaj se pravzaprav dogaja, in kaj je res.

V javnost prihaja vse več podatkov o okužbah visokih uradnikov in politikov. Poleg svetovalke Bele hiše Hope Hicks, s katero se je vse skupaj začelo, so okuženi republikanska senatorja Mike Lee in Thom Thillis, Trumpova svetovalka Kellyanne Conway, glede na razsežnost mreže predsednikovih stikov v zadnjih dneh lahko pričakujemo še več imen. Obenem pa se je pokazala tudi rešilna bilka: kljub predsednikovim napovedim o cepivu še do volitev, tega verjetno ne bo, a Donald Trump je po izjavi zdravnika Bele hiše dr. Seana P. Conleyja dobil infuzijo tako imenovanega eksperimentalnega koktejla protiteles, ki ga razvija biotehnološka družba Regeneron.

"Vstopil je v tekmo, ko se njegov imunski sistem meri z virusom, če bo virus zmagal, so lahko posledice zelo hude, naša protitelesa pa omogočajo pošten boj", je izjavil prvi mož Regenerona dr. Leonard Schleifer. "Zaradi starosti in drugih razlogov je v skupini visokega tveganja, z dozo naših protiteles pa upamo, da bo njegov imunski sistem dobil zadostni pospešek za zmago in popolno ozdravitev". Dr. Conley zatrjuje, da infuzija ni povzročila nikakršnih težav, predsednik je utrujen, a dobro razpoložen. Ameriška Agencija za hrano in zdravila FDA, ki mora odobriti zdravilo, tega še ni storila, saj omenjeni koktejl še ni prestal potrebnih preskusov, je pa odobrila uporabo v predsednikovem primeru kot izjemo, "dejanje sočutja, ko so vse druge možnosti izčrpane", po tem, ko so za to zaprosili v Beli hiši.

Mimogrede, dr. Leonard Schleifer velja za človeka, ki je blizu predsedniku Trumpu. Če bo Regeneronov koktejl protiteles obveljal za "čudežno" zdravilo, ki ga že dalj časa napovedujejo v Beli hiši, to ne bo le prineslo ogromnih dobičkov Regeneronu, morda bo imelo blagodejni učinek tudi na ambicije republikancev 3. novembra.

"Rad bi se zahvalil vsem za izjemno podporo. Odpravljam se v bolnišnico Walterja Reeda. Mislim, da je moje stanje zelo dobro, ampak zagotoviti želimo, da se bo vse dobro tudi izšlo. Tudi prva dama se počuti zelo v redu. Cenim vašo podporo, nikoli je ne bom pozabil. Hvala", je na posnetku pred odhodom v vojaško bolnišnico v Marylandu, nedaleč od Washingtona, izjavil predsednik Trump.

Bolje bi bilo, če bi oktober prinesel drugačen preobrat. Ali uverturo v ponovno izvolitev predsednika brez bolezni, ali pa napoved njegovega odhoda na političen način, če bi se tako odločili volivci. A kot je v kontekstu pandemije pred časom izjavil sam Donald Trump: "Je, kar je. To je to."