Jimmy in Rosalynn Carter avgusta letos, med demokratsko predsedniško konvencijo. Foto: AP
Jimmy in Rosalynn Carter avgusta letos, med demokratsko predsedniško konvencijo. Foto: AP

Razlogov za odločitev v fundaciji The Carter Center niso podrobneje pojasnili, a najverjetneje so povezani s starostjo nekdanjega predsednika in prve dame (on ima 96 let, ona pa tri manj), pa tudi z dejstvom, da sta zaradi starosti oba v rizični skupini, ko gre za morebitno okužbo z novim koronavirusom.

So pa iz fundacije sporočili, da sta Carterjeva novoizvoljenemu predsedniku Bidnu in podpredsednici Kamali Harris zaželela vse najboljše na njuni poti in dejala, da se veselita njunega uspešnega mandata. Nekdanji in bodoči prvi mož Združenih držav se sicer poznata že iz časov, ko je bil Carter predsednik, saj je bil 78-letni Biden takrat senator in hkrati njegov zaveznik.

Jimmy Carter, ki je pred dvema letoma postal najdlje živeči ameriški predsednik (pred njim je bil to George Bush starejši, ki je umrl nekaj mesecev prej), se zadnje čase spopada z zdravstvenimi težavami. Leta 2015 so mu odkrili raka, ki se je razširil tudi na možgane. V zadnjem obdobju je večkrat (skoraj usodno) padel, si med drugim zlomil kolk in moral na operacijo.

Zadnje leto, ko je svet pretresala pandemija covida-19, sta Carterjeva večinoma preživela na svojem posestvu v Georgii, zaradi nevarnosti okužbe pa sta se odpovedala tudi številnim dejavnostim, s katerimi sta se kljub častitljivi starosti še vedno ukvarjala. Carter tako ne uči več verouka v lokalni baptistični cerkvi v Plainsu, kot je to počel zadnjih nekaj desetletij, še vedno pa sodeluje v drugih cerkvenih dejavnostih, a zgolj prek videopovezave, so še navedli v njegovi neprofitni organizaciji.

Inavguracije, ki bo 20. januarja, pa se bodo osebno udeležili drugi nekdanji predsedniki, tudi republikanec George W. Bush in njegova žena Laura.