Ameriški predsednik v kratkem načrtuje nove pomilostitve, trdijo viri blizu Bele hiše. Foto: EPA
Ameriški predsednik v kratkem načrtuje nove pomilostitve, trdijo viri blizu Bele hiše. Foto: EPA

Donald Trump je postal prvi ameriški predsednik, ki je doživel dve ustavni obtožbi. "Smili se sam sebi," je za CNN povedal vir blizu Bele hiše in dodal, da so tam "vsi jezni drug na drugega", Trump pa je prepričan, da ga ljudje ne branijo dovolj.

Med zadnjo ustavno obtožbo so Trumpa njegovi podporniki v javnosti branili, zdaj pa se brani sam v posnetku, ki ga je prva objavila televizijska hiša Fox News.

V petminutnem posnetku Trump govori v drugačnem tonu kot v svojem prvem sporočilu po napadu na kongres prejšnji teden.

Trump v posnetku obsodil nasilje

Trump se v posnetku ni dotaknil svoje ustavne obtožbe, pozval je predvsem k miru in zatrdil, da tisti, ki so prejšnji teden vdrli v kongres, niso njegovi "pravi" podporniki.

Dejal je še, da "nasilje nasprotuje vsemu, v kar verjame, in vsemu, za kar se zavzema njihovo gibanje".

Trump v govoru ni prevzel odgovornosti za svoja dejanja, ki so vplivala na vdor v Kapitol.

"Noben moj resnični podpornik ne bi mogel nikoli podpreti političnega nasilja. Noben moj pravi zagovornik ne bi mogel biti nespoštljiv do organov pregona ali naše velike ameriške zastave. Noben moj pravi zagovornik ne bi mogel nikoli groziti drugim Američanom ali jih nadlegovati. Če storite katero koli od teh stvari, ne podpirate našega gibanja – napadate ga. In vi napadate našo državo. Tega ne moremo tolerirati," je dejal Trump.

Trump je pozval tudi, naj dodatni protesti, ki jih načrtujejo njegovi podporniki, minejo mirno.

Ameriški predsednik se je v govoru dotaknil tudi zaprtja njegovih računov na glavnih družbenih omrežjih in dejal, da je to napad na svobodo govora.

Sorodna novica Predstavniški dom podprl drugo ustavno obtožbo Trumpa

"Vsakič, ko se to zgodi, sledi svojim najhujšim instinktom"

Številni uslužbenci Bele hiše so Trumpa po nemirih zapustili ali odstopili, vključno z njegovo dolgoletno zaupnico Hope Hicks. Vir blizu Bele hiše je za CNN dejal, da se je Trump "v rezidenci skrival, kar nikoli ni dobro".

"Sam je zase, ni veliko ljudi, ki bi zavračali njegove ideje, vsakič, ko se to zgodi, sledi svojim najhujšim instinktom. Zdaj, ko Twitter ni na voljo, le bog ve, kateri kanal bo izbral," je za omenjeni medij povedal vir.

Drugi viri so dodali, da ameriški predsednik v kratkem načrtuje nove pomilostitve, kar odpira vprašanja, ali bo Trump pomilostil tudi sebe in svojo družino.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je na družbenem omrežju Twitter senat pozval, naj nadaljuje postopek ustavne obtožbe, ob tem pa naj bo dejaven tudi na področjih drugih perečih tem. Foto: EPA
Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je na družbenem omrežju Twitter senat pozval, naj nadaljuje postopek ustavne obtožbe, ob tem pa naj bo dejaven tudi na področjih drugih perečih tem. Foto: EPA

Ustavno obtožbo podprlo tudi nekaj republikancev

Ustavno obtožbo Donalda Trumpa je medtem podprlo 232 članov predstavniškega doma, kar je največja podpora kakšni ustavni obtožbi doslej, 197 jih je bilo proti.

Trump se v posnetku ni dotaknil svoje ustavne obtožbe, pozval je predvsem k miru. Foto: EPA
Trump se v posnetku ni dotaknil svoje ustavne obtožbe, pozval je predvsem k miru. Foto: EPA

"Predsednik ZDA je sklical drhal in spodbudil napad," je v torek sporočila republikanska kongresnica iz Wyominga Liz Cheney.

Vodja manjšine Kevin McCarthy je dejal, da Trump nosi del odgovornosti za napad na kongres, a hkrati opozoril, da ustavna obtožba po njegovem mnenju le še bolj deli državo. Demokrati pravijo, da je država že razdeljena in ne bo poenotenja, dokler ne bodo plačali cene za nasilje in vzpodbujanje nasilja.

Ustavna obtožba opozarja, da je Trump spodbujal vstajo proti vladi.

Zanjo so glasovali vsi demokrati v predstavniškem domu, pa tudi deset republikancev, ki Trumpa ne podpirajo več in jo obtožbo javno podprli že v torek.

Biden spomnil še na druge teme

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je na družbenem omrežju Twitter senat pozval, naj nadaljuje postopek ustavne obtožbe, ob tem pa naj bo dejaven tudi na področjih drugih perečih tem, poroča CNN. "To državo še vedno ogrožata smrtonosni virus in gospodarstvo, ki slabi," je opozoril Biden.

Postopki proti Trumpu najverjetneje še ne bodo končani, ko bo svoj predsedniški mandat nastopil Biden.

Sorodna novica Več kot ducat obtožb, tudi proti "šamanu" QAnona z rogovi

Vojaki spijo v Kapitolu

Da bi na Bidnovi inavguraciji prihodnji teden preprečili nemire, so v Washington množično napotili državne varnostne sile, in sicer bo v prestolnico prišlo 20.000 vojakov. Na Trumpovi inavguraciji leta 2016 jih je bilo prisotnih 8000. Ameriški vojaki 24 ur na dan varujejo kongres in se skušajo med odmori odpočiti kar na tleh, poroča Guardian. Okrog kongresne stavbe so postavili dva metra visoko ograjo, podzemna železnica v mestu bo od petka do 21. januarja zaprla trinajst postaj.

V tednu, ko bo potekala Bidnova inavguracija, bo podjetje za posredovanje prenočišč AirBNB odpovedalo vse rezervacije v Washingtonu, poroča Deutche Welle.

Policisti se bojijo, da bo med inavguracijo po državi izbruhnilo nasilje, zato policija prebivalce opozarja, naj bodo previdni. Kot poroča New York Times, policisti budno sledijo spletni dejavnosti organizatorjev protestov, ki bi se lahko sprevrgli v izgrede.

ZDA: Druga ustavna obtožba Trumpa