Joe Biden ima drugačen pristop reševanja epidemije od sedanjega predsednika Donalda Trumpa, ki maske večinoma ne nosi, prav tako ne njegovi podporniki. Foto: Reuters
Joe Biden ima drugačen pristop reševanja epidemije od sedanjega predsednika Donalda Trumpa, ki maske večinoma ne nosi, prav tako ne njegovi podporniki. Foto: Reuters

ZDA so najbolj prizadeta država na svetu, tako po številu smrti s covidom-19 kot z okužbami z novim koronavirusom. Do zdaj je potrjenih več kot 14 milijonov okužb in več kot 270.000 smrti.

Sorodna novica Biden na položaje v Beli hiši postavil več žensk, pregled pokazal, da ima rahel zlom noge

Poziv novega ameriškega predsednika Joeja Bidna je zanimiv; kljub ostrim kritikam demokratov, da je predsednik Donald Trump slabo ravnal v epidemiji, ki jo je sprva celo zanikal, je zdaj Biden pozval ljudi, naj nosijo maske sto dni po nastopu njegovega položaja. V vmesnem času bo minil še celoten december z božičnimi prazniki in več kot polovica januarja …

"Prvi dan moje inavguracije bom pozval javnost, naj nosi masko 100 dni. Le 100 dni, ne večno. Sto dni. Menim, da bomo videli občutno znižanje okužb, sploh, če bo to sovpadlo še s cepljenjem". "Izdal bom tudi uredbo, da bodo v javnih uradih nosili maske … Prevozi, meddržavni prevozi, nositi morate maske, letala in podjetja, in tako dalje," je dejal v pogovoru za CNN. Trumpova administracija je sicer zavrnila poziv strokovnjakov o obveznem nošenju mask, češ da je tak ukrep prestrog.

Trumpovi odvetniki izgubili še eno tožbo v Wisconsinu

Odvetniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa so v četrtek izgubili tožbo pred vrhovnim sodiščem zvezne države Wisconsin, s katero so zahtevali razveljavitev 221.000 glasov po pošti na predsedniških volitvah 3. novembra. Tam in drugje bodo po napovedih nadaljevali s tožbami vsaj do 14. decembra, ko bodo elektorji oddali svoje glasove.

Anthony Fauci ostaja na položaju

Ustavni strokovnjaki sicer menijo, da ameriški predsednik nima zakonskih pooblastil, da bi javnosti odredil nošenje mask, a je Biden za CNN dejal, da bosta s podpredsednico Kamalo Harris dober zgled in bosta maske nosila tudi sama.

Sorodna novica Ameriški pravosodni minister: Nismo našli dokazov o večjih volilnih prevarah

Biden je še napovedal, da bo direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci ostal na svojem položaju in bo še naprej svetovalec za zdravje v vladni skupini za covid-19. Fauci je skoraj neopazno delal na tem mestu več desetletij pod različnimi predsedniki, v ameriški in svetovni javnosti pa ga zdaj poznajo po nasvetih glede koronavirusa, ki jih Trump večinoma ne upošteva. Biden je ob tem omenil Faucijevo mnenje, da "ni treba zapreti gospodarstva, o čemer govori veliko ljudi".

Javno cepljenje predsednikov

Biden je prav tako napovedal, da se bo javno cepil, če bo to pomagalo spodbuditi Američane k množičnemu cepljenju. To so napovedali tudi trije nekdanji predsedniki: Bill Clinton, George Bush mlajši in Barack Obama.

Trump namerava pomilostiti svojo družino

Biden, ki je imel intervju skupaj z novoizvoljeno podpredsednico ZDA Kamalo Harris, je odgovarjal tudi na druga vprašanja. Izrazil je zaskrbljenost ob novicah, da namerava Trump pred odhodom s položaja pomilostiti svojo družino, zaveznike in tudi samega sebe. "Skrbi me, kakšen presedens se s tem postavlja in kako bo svet gledal na nas kot na državo zakonov in pravice," je dejal Biden.

Zagotovil je, da bo njegovo pravosodno ministrstvo delovalo neodvisno od dnevne politike, kdor koli pa bo minister, bo lahko neodvisno odločal o tem, kakšne preiskave bo uvajal.
"V naši vladi ne bo določanja politike s tviti," je dejal. Harrisova pa je pritrdila, da bodo odločitve pravosodnega ministrstva temeljile na dejstvih, in ne na politiki.

Na vprašanje o tem, da Trumpa morda ne bo na njegovo inavguracijo, je Biden odgovoril, da bi bila udeležba pomembna zato, da se izkaže zaveza mirnemu prenosu oblasti v ZDA. "To je njegova odločitev. Meni osebno je vseeno, pomembno je za državo," je dejal.

Trump bi pomilostil ožje člane družine