Joe Biden z ženo Jill in Kamala Harris z možem Dougom pred prisego. Oba moška sta izbrala obleki Ralpha Laurena. Foto: Reuters
Joe Biden z ženo Jill in Kamala Harris z možem Dougom pred prisego. Oba moška sta izbrala obleki Ralpha Laurena. Foto: Reuters

Modna izbira prve dame za inavguracijo je vedno pomenljiva ‒ in tako, kot je pred štirimi leti s svojim že kar ikoničnim sinje modrim plaščem odobravanje modne srenje požela Melania Trump, so modni poznavalci tudi danes pod drobnogled vzeli predvsem modni izbor Jill Biden.

Sorodna novica Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA: Vodili bomo z močjo zgleda

Tudi ona je namreč izbrala sinjemodro barvo, le da je bila njena malce drugačnega odtenka kot Melanijina pred štirimi leti (ona je izbrala t. i. baby modro, Bidnova pa oceansko modro). Pod žametnim plaščem, pošitim s kristali in biseri Swarovski, je nosila obleko v podobnem odtenku (prav tako pošito s kristalčki), manjkala pa ni niti barvno ujemajoča se maska.

Barvni odtenek kot simbol zaupanja, samozavesti in stabilnosti

Za celotno opravo stoji modna hiša Markarian oz. mlada, obetavna oblikovalka Alexandra O’Neill, kar pomeni, da je tudi Bidnova sledila zgledu svojih predhodnic in z izbiro oblikovalke podprla domačo modno industrijo, poročajo ameriški mediji. Modna znamka Markarian je ob tem na svoji spletni strani pojasnila, da izbira barvnega odtenka simbolizira "zaupanje, samozavest in stabilnost".

Jill in Joe Biden. Foto: Reuters
Jill in Joe Biden. Foto: Reuters

Tudi predsednik Joe Biden se je pri izbiri svoje obleke obrnil k domačim oblikovalcem in (predvidljivo) izbral Ralpha Laurena, ki slovi ravno po tem, da prisega na večno klasiko.

Kamala Harris izbrala temnopolta oblikovalca

V oči so mnogim padla tudi vijoličasta oblačila nove podpredsednice Kamale Harris, ki je za oblikovanje prosila dva temnopolta modna oblikovalca, Christopherja Johna Rogersa ‒ ta se je podpisal pod obleko in plašč ‒ in Sergia Hudsona (čevlji), s čimer je, ugotavljajo poznavalci, v ospredje postavila svoje korenine (je prva ženska, prva temnopolta Američanka na tem položaju in prva, ki ima azijske korenine), obenem pa dala priložnost doslej bolj ali manj zapostavljenim temnopoltim modnim oblikovalcem.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pod drobnogledom se je pričakovano znašla tudi modna izbira nekdanje prve dame Michelle Obama ‒ strokovnjaki so kmalu ugotovili, da tudi ona nosi čevlje in pas z zlato zaponko oblikovalca Sergia Hudsona.

Sorodna novica Golobica miru Lady Gaga, J. Lo s španščino in gologlavi Garth Brooks

Lady Gaga ni razočarala

V prav posebno kategorijo pa gre umestiti osrednjo nastopajočo na slovesnosti, Lady Gago, ki je pela himno, saj si je nadela skoraj plesno obleko modne znamke Schiaparelli, sestavljeno iz kontrastnega preprostega oprijetega zgornjega dela in široke, škrlatno rdeče krinoline, vse skupaj pa je popestrila z ogromno broško golobice miru z oljčno vejico. Številni uporabniki družbenih omrežij so v njenih izbirah prepoznali nekatere znane popkulturne reference, kot je navezava na Igre lakote ‒ v knjigah oz. filmih je glavna junakinja Katniss Everdeen nosila broško ptice "oponašoje" ‒ ali na Vojno zvezd (njena pričeska naj bi spominjala na tisto princese Leie).

Lady Gaga v plesni obleki z broško golobice. Foto: Reuters
Lady Gaga v plesni obleki z broško golobice. Foto: Reuters