90-minutna debata ni postregla z novimi informacijami, bila pa je na ravni, kot se za podpredsedniška kandidata ZDA spodobi. Foto: Reuters
90-minutna debata ni postregla z novimi informacijami, bila pa je na ravni, kot se za podpredsedniška kandidata ZDA spodobi. Foto: Reuters

61-letni republikanec Pence, trenutni podpredsednik ZDA v mandatu Donalda Trumpa, in 55-letna demokratska senatorka iz Kalifornije Harrisova sta pred očmi večmilijonskega televizijskega občinstva poglede in mnenja izmenjala o devetih temah. Prizorišče srečanja je bila Univerza Utah, voditeljica pa vodja washingtonskega uredništva časopisa USA Today Susan Page.

Če že imate zdravstvene težave, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes, rak dojk, ... prihajajo po vas. Če imate radi nekoga, ki ima te zdravstvene težave ... prihajajo po vas.

Kamala Harris o tem, da si Trumpova administracija prizadeva za odpravo zakona Affordable Care Act (t. i. Obamacare), ki zagotavlja zdravstvene pravice tudi tistim s predtem obstoječimi težavami

Prva tema je bila pričakovana – spoprijemanje z epidemijo novega koronavirusa. Kamala Harris je na vprašanje, kaj bi ona januarja in februarja naredila drugače, kot je Trumpova administracija, odgovorila: "Gre za največji neuspeh kakšne predsedniške administracije v zgodovini države. 210.000 mrtvih ljudi, sedem milijonih okuženih, 30 milijonov brezposelnih v zadnjih mesecih. Januarja sta bila Trump in Pence obveščena, da gre za smrtonosen virus, da bo prizadel vse, da se prenaša v zraku. Vedela sta, kaj se dogaja, in nista povedala vam. Že zaradi tega si je ta administracija zapravila pravico, da je znova izvoljena," je dejala neposredno v kamero. Tudi sicer je večkrat nagovarjala neposredno televizijske gledalce. Trenutno oblast je obtožila, da še vedno nima načrta vodenja te krize. "Joe Biden ima nacionalno strategijo, je pravi mož za to. Mi bi se posvetili sledenju stikov, testiranju in zagotavljanju, da bi bilo cepivo brezplačno za vse."

Pence, ki je na čelu vladne ekipe za boj proti koronavirusu, je seveda zagovarjal odziv Bele hiše. "Smo v težkih časih, a Američani vedo, da je od prvega trenutka predsednik Trump postavil zdravje Amerike na prvo mesto. Takoj je prekinil vse polete s Kitajsko, čemur je Biden takrat nasprotoval. Prepričan sem, da so ZDA lahko ponosne na žrtvovanje, ki je za nami." Bidna in Harrisovo je obtožil, da glede te teme polarizirata ljudi in dodal: "Ne igrajte politike z življenji gledalcev." Zatrdil je, da je Trumpova administracija ljudem vedno povedala resnico.

Harrisova se je dvakrat izognila vprašanju, ali bi Bidnova administracija skušala razširiti število članov vrhovnega sodišča. Foto: Reuters
Harrisova se je dvakrat izognila vprašanju, ali bi Bidnova administracija skušala razširiti število članov vrhovnega sodišča. Foto: Reuters

Harrisova je še poudarila, da je treba biti s cepivom previden. "Če nam bodo to, da se cepimo, svetovali dr. Fauci in drugi zdravniki, bom prva, ki se bom cepila. Če nam bo to svetoval Donald Trump, se ne bom."

Oba, tako Pence kot Harrisova, sta do srede opravila več testiranj na okužbo z novim koronavirusom, nazadnje v torek, ko sta bila izvida obeh testov negativna.

O starosti Bidna in Trumpa oba "po ovinkih"

V drugem sklopu sta morala odgovoriti na vprašanje, ali imata kakšen dogovor s svojima nadrejenima o svoji vlogi v primeru, da predsednik postane neopravilen, glede na to, da sta tako Trump kot Biden že precej v letih. A oba sta se v glavnem temu odgovoru izognila, prav tako tudi vprašanju o tem, ali bi morali imeti državljani boljši vpogled v zdravstveno kartoteko predsednika. Pence je namesto tega gladko nadaljeval razpravo o virusu, Harrisova pa je začela govoriti o ovirah, ki jih je morala premagati v svoji karieri.

Podnebne spremembe: grožnja našemu obstoju?

Zanimiva tema je bilo vprašanje podnebnih sprememb. Voditeljica Susan Page je Penceu postavila jasno vprašanje: ali verjamete, da človeško povzročene podnebne spremembe povzročajo več vremenskih nevšečnosti? Pence je odgovoril, da so v Beli hiši zelo ponosni na svoje delo na tem področju. "Za nami so največje naložbe v ohranjanje narave v zadnjih sto letih. Predsednik Trump je jasen: še naprej bomo poslušali znanstvenike. ZDA so zmanjšale izpuste CO2 bolj kot države, ki so še vedno podpisnice pariškega sporazuma, kar smo omogočili z inovacijami." Dodal pa je, da ne verjame, da podnebne spremembe predstavljajo "grožnjo obstoju".

Harrisova je ob njegovih besedah zmajevala z glavo in se nasmihala, nato pa odgovorila: "Joe Biden ne bo prepovedal frackinga, kot trdi Pence. Ne bo povečal davkov vsem, več delovnih mest bo namenil okoljevarstveni industriji. Zahod naše države gori, države ob Mehiškem zalivu uničujejo nevihte. Ta administracija ne verjame v podnebne spremembe. Spomnite se, kaj je rekel Trump: 'Znanost nima pojma.' Pod Bidnovim vodstvom bodo ZDA ogljikonevtralne do leta 2050, znova bomo postali podpisnica pariškega sporazuma." Pencea je spomnila: "Izgubili ste trgovinsko vojno s Kitajsko – zaradi nje smo izgubili 300.000 delovnih mest, kmetje so izgubili odjemalce. Ob koncu mandata bo ta administracija izgubila več delovih mest kot katera koli v zgodovini," je opozorila.

Pence se je na to odzval: "Da smo izgubili trgovinsko vojno s Kitajsko? Biden je ni nikoli bojeval."

Harrisova je v prvem delu pogovora prevladovala, saj je imela za dobro minuto in pol več besede kot trenutni podpredsednik.

Pence: Biden je podpornik komunistične Kitajske

Tekmeca sta se zapletla v pogovor glede odnosa ZDA do Kitajske in drugih držav. Harrisova je dejala, da je Trump "objemal diktatorje po svetu" in se pri vprašanju ameriških obveščevalnih agencij postavil na rusko stran. "Ameriški strokovnjaki so ugotovili, da se je Rusija vmešavala v predsedniške volitve leta 2016, a Donald Trump kljub temu bolj verjame Vladimirju Putinu kot njim."

Pence je bil pri odnosu do Pekinga jasen: "Kitajska je kriva za korono in predsedniku Trumpu to ni všeč. Joe Biden je zadnjih nekaj desetletij podpornik komunistične Kitajske. Senatorka Harris, lahko imate svoje mnenje, a držite se dejstev." Kot uspehe zunanje politike je navedel selitev ameriškega veleposlaništva spet v Jeruzalem, večje zahteve do Severnoatlantskega zavezništva (Nato) in uničenje kalifata Islamska država. "Amerika je zdaj varnejša, prav tako naši zavezniki," je pribil.

"Verjamem v naš sodni sistem," je zatrdil Pence, ki je bilo mnogo mirnejši in vljudnejši od Trumpa prejšnji teden, čeprav je tudi on skakal Harrisovi v besedo. Foto: Reuters

Povečati število vrhovnih sodnikov? Usoda pravice do splava?

Naslednja tema je bilo vprašanje vrhovnega sodišča, potem ko se po smrti liberalne sodnice Ruth BadercGinsburg republikancem mudi, da bi na izpraznjen stolček imenovali konservativno kandidatko Amy Coney Barrett, demokrati pa opozarjajo, da bi moral o imenovanju novega člana vrhovnega sodišča, ki ima dosmrtni mandat, odločati novi predsednik. Voditeljica ju je ob tem vprašala tudi, kaj bi ob možnosti, da bi ob imenovanju Coney Barrettove konservativni sodniki prevladali nad liberalnimi (razmerje bi bilo 6:3), Pence in Harrisova storila v svojih zveznih državah Indiani in Kaliforniji, če bi vrhovno sodišče spremenilo odločitev iz zgodovinskega primera Roe proti Wadu iz leta 1973, ki je ženskam prinesel ustavno pravico do splava.

A oba sta se temu vprašanju izognila. Pence je začel govoriti o demokratskih napadih na Coney Barrettovo, Harrisova pa je dejala le, da "se bo vedno bojevala za pravico žensk, da same odločajo o svojem telesu". Kar dvakrat ni odgovorila na vprašanje, ali bi v primeru izvolitve Coney Barrettove demokrati skušali povečati število vrhovnih sodnikov. Odgovoru na to vprašanje se je prejšnji teden izognil tudi Biden.

Pence je izrazil skrb, ker je Coney Barrettov napadov deležna zaradi svoje vere, Harrisova pa mu je odgovorila: "Oba z Joejem Bidnom sva verna, zato je žaljivo reči, da komu nasprotujeva samo zaradi njegove vere. Še več – če bo Joe izvoljen, bo šele drugi aktivni katoličan v Beli hiši."

V drugem delu soočenja si je Pence vzel več časa in je za približno minuto in pol govoril več kot Kamala Harris.

Sorodna novica Trump in Biden ostro z očitki in žaljivkami o neprimernosti drug drugega za vodenje države

Primer Breonne Taylor in rasna neenakost

"Je bilo pravici v primeru Breonne Taylor zadoščeno?" je bilo naslednje vprašanje. Harrisova je dejala: "Mislim, da ne." Spomnimo, gre za primer temnopolte Američanke, ki so jo marca v Louisvillu ubili policisti, potem ko so po nalogu, a brez napovedi, vdrli v njeno stanovanje, ker so iskali nevarnega preprodajalca mamil, ki pa je bil takrat že aretiran in ni živel na tem naslovu. Njen zdajšnji fant je mislil, da je vlomil njen nekdanji partner, zato je streljal in enega od policistov zadel v nogo, policisti pa so nato v neoboroženo Breonno Taylor izstrelili 32 nabojev.

Demokratka je ob tem podprla protirasne proteste, ki so se razširili po vsej državi: "Popolni tujci so hodili z ramo ob rami, da bi končno dosegli ideal rasne enakosti. Slabi policisti so slabi za dobre policiste. Potrebujemo policijsko in kazensko reformo, zahtevali bomo seznam policistov, ki kršijo zakon. Takoj bomo prepovedali prijeme davljenja. Joe Biden bo kot predsednik prepoznal lepoto v naši različnosti." Znova je napadla Trumpa, ker ni jasno obtožil zagovornikov bele nadvlade. "Pri tem gre za del vzorca," je dejala in omenila tudi predsednikovo rasistično retoriko do Mehičanov.

Kandidata sta bila med seboj ločena s pleksisteklom, redki gledalci v dvorani pa so morali ves čas nositi zaščitne maske. A Penceova žena Karen tega pravila ni spoštovala. Foto: Reuters
Kandidata sta bila med seboj ločena s pleksisteklom, redki gledalci v dvorani pa so morali ves čas nositi zaščitne maske. A Penceova žena Karen tega pravila ni spoštovala. Foto: Reuters

Pence se je na primer Breonne Taylor odzval z besedami: "Vedno nas zaboli, ko je izgubljeno nedolžno življenje, a verjamem v naše sodstvo. Ni izgovora za to, kar se je zgodilo Breonni Taylor in Georgeu Floydu, a resnici bo zadoščeno. A obenem tudi ni nobenega izgovora za uničevanje in ropanje protestnikov. Predpostavka, da v ZDA vlada sistemski rasizem, je velika žalitev za vse policiste." Dodal je, da je Trump večkrat obsodil delovanje KKK-ja in neonacistov. "Predsednik ceni in spoštuje vse Američane, sam ima judovske vnuke."

Mimogrede, med pogovorom o rasizmu je na Penceovi glavi pristala muha in na njej vztrajala dve minuti, kar je seveda sprožilo kopico duhovitih odzivov na družbenih omrežjih.

Da smo izgubili trgovinsko vojno s Kitajsko? Biden pa je sploh nikoli ni bojeval.

Mike Pence o obtožbah Harrisove, da je Trump izgubil trgovinsko vojno s Kitajsko

Miren prenos oblasti v primeru menjave v Beli hiši?

Pri zadnji temi, to je bilo vprašanje mirnega prenosa oblasti v primeru menjave v Beli hiši – Trump nikoli ni jasno zagotovil, da se bo v primeru poraza mirno poslovil od položaja – kandidata nista odgovorila jasno. Kamala Harris je Američane le pozvala, naj se odpravijo na volitve, saj je v njihovih rokah to, kakšna bo država naslednja štiri leta. "Ne skušamo ovirati glasovanja, tako kot Trump," je dodala, Pence pa ji ni ostal dolžan: "Mislim, da bomo na teh volitvah zmagali. Vaša stranka se je tri leta in pol trudila, da bi razveljavila izide prejšnjih volitev. Trumpa ste ustavno obsodili zaradi telefonskega pogovora."

Ob koncu debate sta oba v spravljivem tonu odgovorila najstnici, ki je v pismu zapisala, da po televiziji vedno vidi le prerekanje med demokrati in republikanci. Pence je kot simbol enotnosti države omenil že pokojna vrhovna sodnika Antonina Scalio in Ruth Bader Ginsburg, ki sta bila kljub popolnoma drugačnemu pogledu na svet zasebno dobra prijatelja. "Lahko se ne strinjamo, lahko burno razpravljamo, kot sva danes midva s senatorko Harris, a ob koncu dne smo vsi Američani," je dejal. Harrisova pa je dejala, da se je Biden za boj za Belo hišo odločil zato, ker so ga močno pretresli spopadi, nasilje, rasizem in sovraštvo v Charlottesvillu leta 2017.

Ob koncu soočenja se je izkazalo, da sta oba govorila skoraj enako dolgo - Pence 36 minut in 27 sekund, Harrisova pa 36 minut in 24 sekund.

Debata je sicer potekala popolnoma drugače kot prejšnji teden med Trumpom in Bidnom, za katero je bil najpogostejši opis "kaotična". Pence in Harrisova sta se pogovarjala vljudno, nista preveč skakala drug drugemu v besedo in večinoma puščala drug drugemu, da končata misli. Zmogla sta tudi brez osebnih diskreditacij in udarcev pod pas. Pence se je izkazal kot zvest podpornik Trumpa, saj je ponovil več znanih Trumpovih trditev – gospodarske uspehe države, omejitve vstopa v ZDA in Bidna ter Harrisovo prikazoval kot levičarska skrajneža. "Gospod podpredsednik, jaz govorim," pa je bila večkrat odločna Kamala Harris.

Karen Pence kljub drugačnim pravilom brez maske

Ob koncu soočenja sta na oder stopila partnerja obeh podpredsedniških kandidatov, a nikomur ni ušlo, da Karen Pence ob tem ni nosila maske, čeprav je komisija za predsedniške debate po fiasku prejšnji teden, ko člani Trumpove družine med soočenjem niso nosili obrazne zaščite, jasno zapisala, da so maske v vseh prihodnjih debatah obvezne za vse, razen za udeleženca in voditelje. Mož Kamale Harris, Douglas Emhoff, je to pravilo spoštoval.

Sorodna novica Podpredsedniško debato je zaznamovala ... muha.

Odzivi: Debata ne bo spremenila poteka kampanje. Nov spopad med njima leta 2024?

Poznavalci so si bolj kot ne enotni, da podpredsedniški pogovor zaradi pomanjkanja zapomnljivih stavkov, občasnega izogibanja odgovorom, brez hujših spodrsljajev in brez trenutka, ki bi zaokrožil po družbenih omrežjih, ne bo spremenil poteka predsedniške kampanje.

Iz obeh taborov so po koncu srečanja prišle same pohvale glede kandidata – posebej dejaven je bil med srečanjem predsednik Donald Trump, ki je še bolj zagnano kot sicer tvital in objavljal različne videe o Harrisovi.

Po CNN-ovi anketi Instant Poll večina Američanov misli, da se je v pogovoru bolje odrezala Kamala Harris – tako je odgovorilo 59 odstotkov vprašanih registriranih volivcev v telefonski anketi. Da je imel boljši večer Pence, je odgovorilo 38 odstotkov vprašanih. Če bodo to pokazale tudi druge ankete, se bodo uresničile napovedi pred debato, ko je 61 odstotkov anketiranih "zmago" v soočenju napovedalo demokratski kandidatki.

Pred soočenjem je imelo pozitivno mnenje o Harrisovi 56 odstotkov vprašanih, po njej pa 63. Pri Penceu je ta odstotek ostal enak – 41 odstotkov. Kandidata sta približno enaka pri tem, kdo izmed njiju bi bil primernejši za prihodnjega predsednika ZDA – Penceu bi ta položaj zaupalo 65 odstotkov vprašanih, Harrisovi pa 63.

Tudi med neopredeljenimi volivci ni prišlo do premikov – enako jih je zmago pripisalo tako enemu kot drugemu, večina pa jih je odgovorila, da se jim zdi, da debata ni imela jasnega zmagovalca in da je bil izid neodločen.

Poznavalci se strinjajo, da sta oba imela nekaj močnih minut in nekaj šibkejših, da pa bi lahko bila ta debata le uvod v reprizo novega spopada, ko se bosta leta 2024 sama pomerila za naskok na vodilni položaj v Beli hiši.

Okužbe v Beli hiši

Soočenje je potekalo v znamenju pandemije koronavirusne bolezni 19, ki je ZDA še posebej močno udarila, saj je za covidom-19 v državi umrlo že več kot 210.000 ljudi.

Okužba je v zadnjih dneh zašla tudi na hodnike Bele hiše, v sam politični vrh, saj sta okužena tako predsednik Donald Trump in njegova žena Melania, poleg njiju pa še več kot 30 pomembnih predstavnikov oblasti, v samoosamitvi je tudi vojaški vrh. Trump se je po treh dneh, preživetih v bolnišnici, kjer je dobil več eksperimentalnih zdravil, v ponedeljek samozavesten in z besedami, da "se Američanom ni treba bati virusa", vrnil v Belo hišo. Med debato je ves čas dejavno tvital in kritiziral demokratski tabor.

V Salt Lake Cityju, kjer je bilo podpredsedniško soočenje, se je zbralo nekaj protestnikov. Foto: Reuters
V Salt Lake Cityju, kjer je bilo podpredsedniško soočenje, se je zbralo nekaj protestnikov. Foto: Reuters

Najpomembnejše podpredsedniško soočenje v novejši zgodovini

Na razpravi Pencea in Harrisove je bilo veliko na kocki – pred soočenjem so jo označili za najpomembnejšo podpredsedniško debato v novejši zgodovini. Glede na Trumpovo okužbo namreč ni jasno, ali bodo prihodnja predsedniška soočenja med Trumpom in Joejem Bidnom sploh potekala. Tekmeca za vselitev v Belo hišo naj bi se po urniku znova iz oči v oči srečala 15. oktobra, a Biden je v sredo jasno povedal, da misli, da bi moralo biti soočenje odpovedano, če bo Trump takrat še pozitiven.

Drugi razlog za to, da je bil podpredsedniški pogovor zelo gledan, je bila poleg Trumpovega zdravja tudi starost demokrata Bidna, ki je star 77 let. Če bi mu na volitvah 3. novembra uspelo zmagati, pa bi bil ob januarski inavguraciji še leto starejši, s čimer bi postal najstarejši predsednik ZDA v zgodovini. Tudi Trump je pri 74 letih najstarejši predsednik, ki se poteguje za drugi mandat. Nekatere javnomnenjske ankete kažejo na to, da imajo posamezni volivci pomisleke prav zaradi visoke starosti obeh, s tem pa bi bila vloga podpredsednika ZDA še toliko pomembnejša. Pence in Harrisova bi lahko bila leta 2024 tudi predsedniška kandidata.

Biden sicer na zvezni ravni trenutno vodi pred Trumpom za okoli 12 odstotnih točk, a ključne bodo kot običajno posamezne zvezne države, ki se obračajo zdaj v eno, zdaj v drugo smer.

Harrisova ena redkih žensk v debatah

Tretji razlog za zgodovinskost debate je bilo dejstvo, da je Harrisova, demokratska senatorka iz Kalifornije, prva temnopolta ženska in prva z azijskimi koreninami, ki je sodelovala na dogodku. Harrisova je potomka priseljencev z Jamajke in iz Indije.

Vsak v svoji "trdnjavi"

Med kandidatoma je bila prvič v zgodovini predsedniških kampanj nameščena pregrada iz pleksistekla, kar je še en dokaz, kako zelo je zdravstvena kriza zaznamovala življenje v ZDA. Njuni kampanji sta se sicer v dneh pred debato zapletli v spor glede te pregrade. Harrisova jo je zahtevala, kar je sprožilo posmeh v Penceovi ekipi. "Če želi imeti Harrisova okoli sebe trdnjavo, naj jo ima," je izjavila Penceova predstavnica Katie Miller. A nato je tudi njegov tabor privolil v pregrado. Med politikoma je bilo tudi 3,6 metra varnostne razdalje.

Kandidata za podpredsednika ZDA predvsem o epidemiji