Pence je bil zvest sodelavec Trumpa, a to Trumpovih gorečih podpornikov, ki so pozivali k njegovi smrti, ni prepričalo. Foto: Reuters
Pence je bil zvest sodelavec Trumpa, a to Trumpovih gorečih podpornikov, ki so pozivali k njegovi smrti, ni prepričalo. Foto: Reuters

New York Times, ki se sklicuje na uslužbenca, seznanjena s klicem, poroča, da je bil pogovor med zdajšnjim podpredsednikom in prihodnjo podpredsednico prijeten. Gre za prvi pogovor med Penceom in Kamalo Harris po njunem predvolilnem soočenju lani jeseni.

Trump medtem še ni poklical Bidna in mu čestital. Prav tako ni jasno priznal svojega poraza na novembrskih volitvah.

Trump se od vdora njegovih podpornikov v kongres 6. januarja, kar je šokiralo državo, redko pojavlja v javnosti, Belo hišo pa naj bi zapustil jutro pred Bidnovo inavguracijo, pravijo ljudje, seznanjeni s Trumpovimi načrti. Trump je že potrdil, da se inavguracije svojega naslednika v nasprotju s Penceom ne bo udeležil.

Pričakovalo se je, da bo imel Trump po prihodu na Florido poslovilni govor ali da bo organiziral shod svojih podpornikov, zaradi nedavnih dogodkov v glavnem mestu pa naj to ne bi bilo več verjetno.

Spomnimo, Trumpovi podporniki so ob vdoru v kongres pozivali tudi k obešenju Pencea, od katerega so zahtevali, naj ne prizna Bidnove zmage, Trump pa svojega najzvestejšega sodelavca po tem ni vzel v bran.

Nancy Pelosi poziva k pregonu kongresnikov

Medtem demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi poziva h kazenskemu pregonu kongresnikov, ki naj bi Trumpovim podpornikom pomagali pri vdoru v kongres. V dogajanju je umrlo pet ljudi, zaradi Trumpove odgovornosti za vdor pa je bila proti predsedniku vložena že druga ustavna obtožba.

Številni Trumpovi podporniki, ki so vdrli v kongres, so podrobno poznali, kje so pisarne posameznih kongresnikov in kongresnic, kar je vzbudilo sum, da so imeli pomoč.
Demokratska kongresnica Mikie Sherrill je nekatere republikanske kolege obtožila, da so pomagali izgrednikom. Kot je dejala, je videla kolege, ki so dan pred vdorom vodili ogled stavbe za skupino ljudi.

Ali so kongresniki res vodili ljudi po kongresu dan pred napadom, preiskuje tudi policija, ki deluje na območju kongresa.

Vrstijo se tudi obtožbe, da so nekateri kongresni policisti z naklonjenostjo gledali na napadalce, jim odprli vrata in se z njimi objemali. Nancy Pelosi je dejala, da vse skupaj zahteva temeljito revizijo, kar je naložila upokojenemu generalu Russlu Honoreju.

Po vdoru so v kongresu uvedli dodatne varnostne ukrepe, čemur nekateri republikanski kongresniki odločno nasprotujejo. Med drugim morajo vsi, ki vstopajo v dvorano predstavniškega doma, skozi detektor kovin.

Medtem Nancy Pelosi še ni pojasnila, kdaj bo v senat poslala ustavno obtožnico, sprejeto v predstavniškem domu, kar je potrebno za začetek sojenja predsedniku. CNN je poročal, da naj bi to storila naslednji teden, a njen tiskovni predstavnik tega ni potrdil. Sojenje Trumpu v senatu naj se tako ne bi začelo pred koncem njegovega mandata 20. januarja, v primeru obsodbe pa bi mu lahko prepovedali ponovno kandidaturo.

Demokrati v kongresu razmišljajo, kako naj ob sojenju Trumpu izpeljejo še druge priroritete v senatu, vključno s potrditvijo Bidnove vlade in razpravo o Bidnovem pozivu k novemu svežnju pomoči zaradi pandemije v vrednosti 1900 milijard dolarjev.

V ZDA je do zdaj umrlo več kot 388.000 covidnih bolnikov, vsak dan pa se jih z novim koronavirusom okuži več kot 235.000.

Odstopil minister za zdravje

CNN je v petek poročal, da je odstopil ameriški zdravstveni minister Alex Azar, ki je kot razlog navedel napad na kongres.