Trump je pred vdorom svoje privržence spodbujal, nato jih je obsodil. Foto: Reuters
Trump je pred vdorom svoje privržence spodbujal, nato jih je obsodil. Foto: Reuters

Trump je potrdil pričakovani prelom z ameriško politično tradicijo, ko gre za mirno predajo oblasti. "Vsem, ki sprašujete, sporočam, da me ne bo na inavguracijo 20. januarja," je bil na Twitterju kratek in jedrnat Trump.

Po poročanju medijev namerava dan pred inavguracijo odleteti na Florido. Iz Washingtona na Florido naj bi še pred Bidnovo inavguracijo odpotoval zaradi zadnje priložnosti za polet s predsedniškim letalom Air Force One. V nasprotnem primeru bi moral namreč Bidna uradno zaprositi za dovoljenje za polet s predsedniškim letalom.

Uradnik, ki je med drugim odgovoren za varnost v predstavniškem domu, je odstopil. Foto: Reuters
Uradnik, ki je med drugim odgovoren za varnost v predstavniškem domu, je odstopil. Foto: Reuters

Odhajajočo ameriško vlado bo na inavguraciji zastopal podpredsednik Mike Pence.

Trump ravnanje svojih podpornikov označil za "gnusni napad"

Pred tem se je Trump zavezal "urejenemu" prehodu oblasti in vdor v kongres obsodil. Po 12-urni blokadi njegovega računa na Twitterju se je republikanski predsednik Trump vrnil na to družabno omrežje in obžaloval "gnusni napad".

"Zdaj se osredotočam na zagotavljanje nemotenega, urejenega in gladkega prenosa oblasti. Ta trenutek zahteva ozdravitev in spravo," je dejal Trump v videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju.

Dodal je, da je za izgon vsiljivcev "nemudoma napotil" nacionalno gardo, čeprav so nekateri ameriški mediji poročali, da je pri tem okleval, ukaz pa prepustil svojemu podpredsedniku.

Ob tem je Trump pohvalil svoje "čudovite podpornike" in jim obljubil: "Naša neverjetna pot se šele začenja."

"Protestniki, ki so vdrli v Kapitol, so onečastili sedež ameriške demokracije. Nasilniki in uničevalci, ne predstavljate naše države. Tisti, ki ste kršili zakon, boste kaznovani. Preživeli smo napete, čustvene volitve, ampak zdaj se morajo strasti ohladiti in pomiriti. Vrniti se moramo k običajnemu življenju Amerike," je med drugim sporočil Trump.

V posnetku na Twitterju se je Trump zgolj na kratko dotaknil svojih sicer neutemeljenih trditev o volilni goljufiji, ki so v sredo vznemirile njegove zveste podpornike pred Belo hišo. Foto: Reuters
V posnetku na Twitterju se je Trump zgolj na kratko dotaknil svojih sicer neutemeljenih trditev o volilni goljufiji, ki so v sredo vznemirile njegove zveste podpornike pred Belo hišo. Foto: Reuters

V četrtek je nekdanja prva dama Michelle Obama po poročanju BBC-ja objavila izjavo, v kateri Trumpa obtožuje za sredne nemire, Twitter pa je pozvala, naj "to pošastno vedenje preneha omogočati" s tem, da njegov račun trajno izbriše.

Priznanje poraza?

V posnetku se je zgolj na kratko dotaknil svojih sicer neutemeljenih trditev o volilni goljufiji, ki so v sredo vznemirile njegove zveste podpornike pred Belo hišo. Med tem shodom je Trump množice pozval, naj se odpravijo proti kongresu, v katerega so zatem s silo tudi vstopile.

Skrunitev kongresa je privedla do evakuacije šokiranih poslancev, ki so s tem za nekaj ur odložili potrditev zmage novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna.

Trumpovo videosporočilo sicer štejejo za njegovo prvo javno priznanje poraza na novembrskih predsedniških volitvah, potem ko je tedne vztrajal, da je na volitvah dejansko zmagal, poroča BBC.

Novembra je o Bidnu tvitnil "zmagal je, ker so bile volitve lažne", vendar je kmalu zatem zanikal, da bi ta pripomba pomenila priznanje zmage njegovega tekmeca.

Trump potrdil, da ga ne bo na inavguraciji Bidna

Slaba dva tedna pred predajo oblasti skušajo Trumpa odstaviti

Besede niso prepričale demokratskih politikov, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi se zavzema za uveljavitev 25. ustavnega dopolnila, s katerim bi podpredsednik Mike Pence s podporo članov administracije prevzel pooblastila do 20. januarja: "Sprašujem vsakega od članov vlade – podpirate ta dejanja? Ste pripravljeni podpirati prihodnjih 13 dni vlade nevarnega človeka, ki lahko škodi državi, naši demokraciji in prvi veji oblasti?" je dejala Nancy Pelosi.

Podpredsednik Pence je sicer v četrtek izjavil, da uporabe 25. amandmaja ne podpira, brez njegovega sodelovanja pa ta ukrep ni mogoč.

Vodstvo demokratov v predstavniškem domu medtem namerava prihodnji teden sprožiti postopek ustavne obtožbe predsednika. "Če predsednik takoj ne zapusti položaja, bo kongres vložil ustavno obtožbo in ga odstranil zaradi nevarnega dejanja upora," je dejala Nancy Pelosi.

Demokratski kongresnik iz Južne Karoline James Clyburn je izjavil, da se pogovarjajo o začetku tega postopka, kar je v senatu do zdaj javno podprl republikanec iz Nebraske Ben Sasse.

Sorodna novica Ferfila: "Trump si je zaprl vsa vrata", Balanč: "To ni bil državni udar, temveč klic iz obupa"

Kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je bil eden izmed tako imenovanih upraviteljev prve ustavne obtožbe zoper Trumpa zaradi pritiska na Ukrajino, je izjavil, da Trump predstavlja nevarnost za obstoj republike in ga je treba nemudoma odpoklicati s položaja. "Svarili smo, da bo skušal ostati na položaju s prevaro, zdaj je zanetil zažigalno vrvico za eksplozijo v sredo. Trump je najslabši predsednik v zgodovini in predstavlja grožnjo republiki, dokler je na položaju," je dejal Schiff.

Postopek ustavne obtožbe tako blizu formalne menjave na oblasti se po mnenju poznavalcev morda zdi nepotreben, vendar demokrati, vedno več republikancev ter številne organizacije, združenja in mediji zahtevajo takojšnje ukrepanje proti Trumpu. Krepijo se namreč bojazni, da bi lahko storil še kaj hujšega, kot je hujskanje svojih podpornikov k napadu na kongres.

Medtem je odstopila Trumpova ministrica za promet Elaine Choe, sicer žena republikanskega senatorja Mitcha McConnella, ki jo je vdor v kongres, kot je dejala, "globoko prizadel". Kmalu zatem je odstopila še ministrica za šolstvo Betsy DeVoos, ki je Trumpa obtožila, da je nemire podpihoval.

Nancy Pelosi govorila o Trumpovem dostopu do jedrskih kod

Nancy Pelosi je medtem sporočila, da je govorila z načelnikom štaba združenih poveljstev ameriške vojske, generalom Markom Milleyjem. Zanimalo jo je, ali so sprejeli kakšne ukrepe, da Trumpu onemogočijo dostop do kod za izstrelitev jedrskih raket.

"Poklicala sem Marka Milleyja za pogovor, kakšni ukrepi so na voljo, da nestabilnemu predsedniku preprečimo sprožitev sovražnosti ali dostop do sprožitvenih kod in izdajo ukaza za jedrski napad," je dejala predsednica predstavniškega doma.

Ameriški predsednik ima v svoji bližini v vsakem trenutku vojaškega častnika, ki nosi s seboj kovček s sistemom za izdajo ukaza za sprožitev jedrskega orožja. Kovčku rečejo "jedrska nogometna žoga". Postopek je zapleten in Trump ne more preprosto sam od sebe sprožiti jedrskega orožja.

Berlin: Evropa ni odporna proti nemirom, kakršen je bil v Washingtonu

Nemčija in druge evropske države niso odporne proti politično motiviranim nemirom, kakršnim smo bili v sredo priča v Washingtonu, je posvaril tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert. "Kot Nemci in Evropejci si ne moremo privoščiti, da bi samo gledali, kar se je zgodilo v Washingtonu in rekli: 'No, to se ne bi moglo nikoli zgoditi tukaj,'" je Seibert dejal novinarjem v Berlinu.

Kot je še dejal Seibert, protidemokratične "sile na obrobju skrajne desnice" predstavljajo tveganje tudi v Nemčiji in Evropi.

Medtem je tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva poudaril, da ima reichstag v Berlinu, sedež zveznega parlamenta, zagotovljene obsežne varnostne ukrepe. Konec avgusta lani je več sto protestnikov, med njimi pripadniki skrajne desnice, ob robu protestov proti protikoronskim omejitvam poskusilo vdreti v parlament, kar so jim preprečili policisti.

Vložene obtožnice

Pravosodno ministrstvo ZDA je medtem vložilo obtožnice proti 15 ljudem, ki so vdrli v kongres, med njimi tudi proti moškemu, pri katerem so v njegovem avtomobilu našli doma izdelano bombo in orožje.

Več ljudi so že aretirali. Trumpovi podporniki, ki so v sredo vdrli v kongres, so zveznemu preiskovalnemu uradu FBI in drugim policijskim agencijam olajšali delo, saj so se v kongresu množično fotografirali in to objavljali na družbenih medijih.

Pomočnik direktorja FBI-ja, zadolžen za Washington, Steven D'Antuono je dejal, da ljudje, ki so vdrli v kongres, ne bodo varni nikjer. "Četudi si zapustil Washington, lahko še vedno pričakuješ trkanje na vrata, če si bil del kriminalnih dejavnosti v kongresu," je napovedal.

V Arkansasu so tako danes aretirali vlomilca v pisarno Nancy Pelosi, Richarda Barnetta iz Little Rocka, ki je med vdorom v kongres izjavljal, da je pripravljen na nasilno smrt.

Barnett in preostali so obtoženi namernega nepooblaščenega vstopa v prepovedano območje poslopja, kraje javne lastnine, nasilnega vstopa in "neurejenega obnašanja", kar je priljubljena točka ameriških tožilcev, ko nimajo točno določenega zločina in lahko pomeni marsikaj.

Preiskava izgredov – so del širše organizacije?

Odprto pa ostaja vprašanje, kako organizirani so bili ti napadi, še dodaja Stopar. Ne le, da ni dokončnega odgovora zaradi pomanjkljivega varovanja v Washingtonu, podobno dogajanje ob istem času so zaznali tudi v državah Utah, Kalifornija, Georgia, Kansas in Michigan, medtem ko so protesti v Teksasu in Arkansasu minili mirno.

Obenem potekajo preiskave okoliščin nepripravljenosti varnostnih sil na obrambo kongresa in možnosti, da je bil vdor v zvezni kongres del širše organizirane dejavnosti privržencev predsednika Trumpa.

Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da bi aretirane lahko obtožili pobud o zaroti, pa tudi sodelovanja v neredih in uporih. Foto: Reuters
Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da bi aretirane lahko obtožili pobud o zaroti, pa tudi sodelovanja v neredih in uporih. Foto: Reuters

Dvometrska ograja in odstopi odgovornih za varnost v kongresu

Slike, posnete znotraj kongresa, so pokazale, da so protestniki neovirano hodili po nekaterih hodnikih, piše BBC. Washingtonska policija je zatrdila, da so doslej aretirali 68 ljudi, le eden od njih je z območja Washingtona.

Trumpu naklonjeni mediji v ZDA za napad na kongres obtožujejo levičarske aktiviste

Ameriški mediji in komentatorji, naklonjeni predsedniku Donaldu Trumpu, sredni napad na kongres ZDA pripisujejo levičarskim aktivistom in provokatorjem, ki naj bi se vtihotapili v vrste Trumpovih podpornikov in pod krinko izvajali nasilna dejanja.

Voditelj televizije Newsmax Greg Kelly je gledalce na primer prepričeval, da napadalci na kongres ne delujejo kot Trumpovi privrženci, ampak delujejo dobro organizirani, kar naj bi bil po njegovem mnenju dokaz, da ne gre za Trumpove ljudi, ki da so zagovorniki zakona in reda.

FBI poskuša identificirati tiste, ki so bili vpleteni v nemire. Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da bi aretirane lahko obtožili pobud o zaroti, pa tudi sodelovanja v neredih in uporih.

V četrtek so sicer začeli okrog kongresa nameščati dva metra visoko ograjo, ki bo tam najmanj 30 dni.

Uradnik, ki je med drugim odgovoren za varnost v predstavniškem domu, je odstopil. Poročila navajajo, da bo tudi vodja ameriške Kapitolske policije (USCP) Steven Sund po pozivih Pelosijeve s 16. januarjem odstopil.

Umrlo pet ljudi, med njimi policist

Enemu od policistov so dodelili dopust, potem ko je v kongresu ustrelil protestnico, ki je po dogodku umrla. Gre za 35-letno veteranko ameriških letalskih sil iz San Diega v Kaliforniji Ashli Babbitt, ki je ena od petih ljudi, ki so v nemirih umrli.

V četrtek je zaradi poškodb umrl policist, ki je bil ranjen v spopadu s protestniki, pozneje pa je doživel kolaps. Prepeljali so ga v bolnišnico, kjer je v četrtek zvečer umrl, je sporočila kongresna policija.

Še ena ženska in dva moška pa so umrli zaradi zdravstvenih razlogov. Policija v Washingtonu je sporočila, da je bilo v nasilju ranjenih 56 policistov.