Skupno so po napadu vložili obtožnice proti več kot ducat udeležencem. Foto: EPA
Skupno so po napadu vložili obtožnice proti več kot ducat udeležencem. Foto: EPA

Jacob Anthony Chansley, znan tudi kot Jake Angeli, je eden od treh, ki jih je policija med drugim prijela zaradi obtožb nasilnega vdora in izgredov v kongresu v času, ko je ta potrjeval predsedniško zmago demokrata Joeja Bidna.

Chansley, ki velja za vidnega zagovornika teorije zarote QAnon, sebe označuje za šamana QAnona. Gre za polgolega moškega na fotografijah z bizonovimi rogovi na glavi, po obrazu je pobavrvan v barvah ameripke zastave, v roki pa drži kopje z ameriško zastavo.

Sorodna novica Prijeli goloprsega protestnika z rogovi in tatu govorniškega odra

Chansey je novinarki BBC-ja povedal, da po njegovem mnenju ni storil nič narobe in da ima na svoji strani resnico in Boga.

Več obtožnic

Skupno so po napadu vložnice obtožili proti ducat ljudem, med njimi tudi moškemu iz Alabame, pri katerem so policisti našli eksplozivna sredstva, poroča BBC.

Med obtoženimi je še Adam Johnson iz Floride, ki naj bi iz kongresa odnesel govorniški pult predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Pelosijeva namerava z ostalimi vodilnimi demokrati v ponedeljek sprožiti postopek ustavne obtožbe predsednika Trumpa, ki mu očitajo odgovornost za sredin napad na poslopje kongresa, pri čemer je umrlo pet ljudi.

Sorodna novica Trump potrdil, da ga ne bo na Bidnovi inavguraciji

Papežev odziv na nasilje

Na dogajanje v kongresu se je odzval tudi papež Frančišek, ki je sporočil, da moli za peterico smrtnih žrtev. Kot je dejal v nedeljski molitvi, je pretresen zaradi sredinega obleganja kongresa.

"Ponavljam, da je nasilje vedno samouničevalno: z nasiljem se nič ne pridobi in veliko izgubi," je dejal. "Oblasti v državi in celotno prebivalstvo pozivam k ohranitvi občutka velike odgovornosti, da bi pomirili duhove, spodbujali narodno spravo in zaščitili demokratične vrednote, na katerih temelji ameriška družba," je dodal papež.

Na Bidnovo inavguracijo bo prišel tudi Pence

V ZDA se medtem pripravljajo na inavguracijo novoizvoljenega predsednika Bidna, na katero pa Trump ne namerava priti.

Inavguracije se bo udeležil podpredsednik ZDA Mike Pence, so za ameriške medije povedali visoki predstavniki ameriške administracije.

Biden je že pred dnevi dejal, da je Pence dobrodošel na inavguraciji, ki bo zaradi pandemije covida-19 potekala v okrnjeni obliki.

Aretacije po vdoru v kongres ZDA