Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pri poskusu odstavitve gre za "nadaljevanje največjega lova na čarovnice v politični zgodovini", je dejal Trump. “Mislim, da predstavlja izjemno nevarnost tej državi in izziva izjemno jezo.”

Sorodna novica Vložen predlog odstavitve Trumpa; FBI pričakuje nasilje ob inavguraciji

Trump vztraja, da je bil njegov govor pred nasilnim vdorom v poslopje kongresa prejšnji teden, ko je svoje podpornike pozval v kongres, "povsem primeren".

Več kongresnih policistov suspendiranih

Zaradi neprimernega vedenja med nasilnim vdorom v kongres je bilo suspendiranih več kongresnih policistov. Po navedbah direktorice policije Yogananda Pittman so policiste suspendirali, potem ko so še enkrat pregledali posnetke vstaje in drugo gradivo. Pri tem so ugotovili, da je kar nekaj policistov kršilo pravilnik policijskega oddelka. Eden izmed omenjenih policistov je naredil selfi z enim od izgrednikov, drugi pa je nosil čepico z napisom "Make America Great Again" in usmerjal protestnike po stavbi kongresa.

"Če preberete moj govor, je bilo vse povedano povsem primerno. In mnogi, ki so ga prebrali in analizirali, pravijo, da je bil povsem primeren," je odgovoril Trump novinarjem, zbranim v vojaškem oporišču Andrews v Marylandu, na vprašanje o njegovi osebni odgovornosti za nasilje v sredo v kongresu.

"Nasilju se je treba vedno ogniti. In imamo izjemno podporo. Imamo podporo, kakršne verjetno še nihče nikdar ni imel. Se je pa treba vedno ogniti nasilju," je nadaljeval.

Demokrati ga obtožujejo poziva k vstaji

Ob tem je dejal, da so "mnogi", vključno s "politiki na najvišji ravni", dejali, da so bili protesti in izgredi, ki so potekali lani po smrti temnopoltega Georgea Floyda v policijskem pridržanju, bolj skrb vzbujajoči od srednih nemirov v Washingtonu.

"Pravijo, da so bili tisti protesti pravi problem. Tako pravijo. A so tudi analizirali moj govor in moje besede in moj zadnji odstavek, moj zadnji stavek, in vsi do zadnjega menijo, da je bilo vse na mestu."

Umrl bogati Trumpov podpornik Sheldon Adelson

V 88. letu starosti je umrl milijarder Sheldon Adelson, eden največjih finančnih podpornikov republikanske stranke in predsednika Trumpa. Adelson je poosebljenje zgodbe o uresničitvi ameriških sanj, saj je iz relativne revščine v Bostonu zrasel v enega najbogatejših ljudi na svetu. Pokopali ga bodo v Izraelu, ki ga je tako kot republikance izdatno finančno podpiral, prav tako je rojstni državi svoje soproge pomagal s svojim vplivom v ZDA.

Trump je prejšnji teden, dve uri, preden so njegovi podporniki začeli napadati policijo, zbrani množici dejal: "Borimo se do zadnjega. In če se ne boste, ne boste več imeli države." Po mnenju demokratov gre dejansko za poziv k vstaji.

Kongresni odbor pritiska na Pencea

V posebnem odboru predstavniškega doma ameriškega kongresa sicer ravno poteka zaslišanje glede resolucije, ki navaja, da je Trump "promoviral in spodbujal" podivjano množico, ki je vdrla v kongres, zato bi moral njegovo mesto nemudoma prevzeti podpredsednik Mike Pence.

Demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu, Pencea pozivajo, da "nemudoma" aktivira 25. dopolnilo in Trumpa razglasi za opravilno neprimernega. Pence je sicer že nakazal, da tega ne misli storiti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glasovanje že v sredo?

Demokrati v predstavniškem domu kongresa pravijo, da bodo o ustavni obtožbi proti Trumpu, že drugi v njegovem predsedovanju, najverjetneje glasovali v sredo.

Trump sicer Belo hišo zapušča 20. januarja, ko bo kot novi ameriški predsednik prisegel demokrat Joe Biden.

Demokrati, pa tudi del republikancev, menijo, da bi se moral Trump zaradi svojega hujskanja k državnemu udaru in vztrajnemu oporekanju legitimnosti novembrskih volitev posloviti že pred tem datumom. Zato so vložili predlog ustavne obtožbe, a da bi Trumpa odstavili, bi bili za to potrebni dve tretjini glasov v senatu.

To pa pomeni, da bi moral za odstavitev glasovati tudi dobršen del republikancev, kar ni zelo verjetno, saj jih je le malo nakazalo, da bi bili kadar koli pripravljeni glasovati proti predsedniku iz lastne stranke.