Po glasovanju o ustavni obtožbi se je v posnetem govoru oglasil Donald Trump in prvič po napadu na Kongres tega obsodil. Ustavne obtožbe medtem ni komentiral. Foto: Reuters
Po glasovanju o ustavni obtožbi se je v posnetem govoru oglasil Donald Trump in prvič po napadu na Kongres tega obsodil. Ustavne obtožbe medtem ni komentiral. Foto: Reuters

Ustavno obtožbo je podprlo 232 članov predstavniškega doma, 197 jih je bilo proti. Demokratskim predstavnikom se je tako pridružilo tudi 10 republikancev, poroča AP in dodaja, da se je zgodilo prvič, da je ustavno obtožbo podprlo toliko članov predstavniškega doma.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, Nancy Pelosi, s podpisano ustavno obtožbo. Foto: Reuters
Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, Nancy Pelosi, s podpisano ustavno obtožbo. Foto: Reuters

"Predsednik je podžgal oborožen upor proti naši skupni državi in mora iti," je povedala demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi iz Kalifornije. Dodala je, da je Trump lagal o volitvah, širil dvom v demokracijo in skušal vplivati na državne uradnike, da spremenijo izid volitev.

Ustavno obtožbo s samo eno točko, spodbujanje vstaje proti vladi, so podprli vsi demokrati v predstavniškem domu, ki imajo večino, zato ni bilo nobenega dvoma, da bo obtožnica potrjena. Trump pa je po napadu na kongres izgubil podporo nekaterih republikancev. Ustavno obtožbo je tako že v torek javno podprlo pet republikanskih članov predstavniškega doma, na koncu jih je zanjo, kot omenjeno, glasovalo 10.

"To je eden od trenutkov, ki presegajo politiko. Če to ni za ustavno obtožbo, potem res ne vem, kaj je," je dejal republikanski kongresnik iz Illinoisa Adam Kinzinger in predvidel, da bo za potrditev ustavne obtožbe glasovalo več kot le pet republikancev.

Prvi odziv vojaškega vrha

Medtem se je glede vdora Trumpovih podpornikov v kongres 6. januarja oglasil vrh vojske. "Nasilno divjanje v Washingtonu 6. januarja je bilo neposreden napad na ameriški kongres, poslopje kongresa in ustavni proces. Svoboda govora in zbiranja ne dajeta nikomur pravice do nasilja, upora in vstaje," je sporočil celotni štab združenih poveljstev ameriške vojske na čelu z načelnikom, generalom Markom Milleyjem.

"Joe Biden bo prisegel 20. januarja in bo postal vrhovni poveljnik oboroženih sil. Vsak poskus oviranja ustavnega procesa ni le v nasprotju s tradicijami, vrednotami in prisego, ampak tudi v nasprotju z zakonom," so še sporočili.

Republikanci, ki so se odločili zagovarjati Trumpa, se medtem bolj osredotočajo na domnevno nepoštenost ustavne obtožbe po hitrem postopku, pri čemer se Trump ne more niti prav braniti.

Vlogo Trumpovega branilca je ponovno prevzel Jim Jordan iz Ohia, ki je dan prej od predsednika ZDA dobil najvišje civilno odlikovanje, predsedniško medaljo svobode. Demokrate je obtožil, da se želijo Trumpa znebiti že od leta 2017, da podpirajo nasilne proteste levice in z ustavno obtožbo delijo državo.

Demokrat Jim McGovern je skupaj z drugimi demokrati odgovarjal, da niso oni tisti, ki so dva meseca širili teorijo zarote o ukradenih volitvah in veliki Trumpovi volilni zmagi. "Zaradi velikih laži so ljudje umirali, kar je samo po sebi dovolj za ustavno obtožbo," je dejal demokrat iz Massachusettsa.

Ob tokratnem glasovanju za nadzor okoli kongresa je skrbela tudi nacionalna garda. Foto: EPA
Ob tokratnem glasovanju za nadzor okoli kongresa je skrbela tudi nacionalna garda. Foto: EPA

Malce je presenetil vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy z izjavo, da Trump nosi odgovornost za napad na kongres. "Predsednik bi moral nemudoma obsoditi drhal, ko je videl, kaj se dogaja," je dejal republikanec iz Kalifornije. A hkrati je dodal, da je ustavna obtožba v tako kratkem času napaka, ki bo dodatno razdelila Ameriko. Namesto ustavne obtožbe je predlagal ukor in preiskovalno komisijo.

Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu novinarjem dejal, da sprožitev 25. dopolnila zanj ne predstavlja nobene grožnje. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu novinarjem dejal, da sprožitev 25. dopolnila zanj ne predstavlja nobene grožnje. Foto: EPA

Kaj po obtožbi?

Ustavna obtožba je tako v predstavniškem domu potrjena. Kaj se bo zgodilo zdaj, pa ni več jasno. Časnik New York Times in portal Axios sta v torek poročala, da je vodja republikanske senatne večine Mitch McConnell republikanskim kolegom povedal, da je vesel ustavne obtožbe in da je zdaj napočil čas, da stranko očistijo Trumpovega vpliva.

To sicer še ne potrjuje, da je McConnell res pripravljen na hitro sojenje Trumpu v senatu, še preden bo moral ta 20. januarja zapustiti položaj.

Za obsodbo Trumpa v senatu, ki je trenutno še pod republikanskim nadzorom, je potrebna dvotretjinska večina. V primeru obsodbe bi senat glasoval za prepoved Trumpovih političnih kandidatur v prihodnje, za kar pa je potrebna navadna večina senata.

McConnell pa je med razpravo o ustavni obtožbi že pojasnil, da bo s senatnim sojenjem Trumpu treba počakati do prisege novoizvoljenega demokratskega predsednika Joeja Bidna. Za sojenje bi bil potreben sklic izredne seje senata, ki je na dopustu, McConnell pa kot vodja republikanske večine tega ne namerava storiti. Redna seja se začne 19. januarja, Biden pa bo prisegel že dan pozneje.

Sorodna novica Ferfila: "Trump si je zaprl vsa vrata", Balanč: "To ni bil državni udar, temveč klic iz obupa"

Pence: Uveljavitev 25. dopolnila ni v skladu z ustavo

Demokrati so sicer najprej Trumpa pozivali k odstopu, kar je ta gladko zavrnil, nato pa so poskusili še z resolucijo, ki poziva podpredsednika Mika Pencea in vlado k odstavitvi Trumpa, ker da predstavlja nevarnost za republiko.

Republikanci so pred dnevi že preprečili sprejetje resolucije o uveljavitvi 25. dopolnila po hitrem postopku, zato je bila v torek pripravljena posebna seja na to temo z razpravami in glasovanjem. Trump ni imel veliko glasnih zagovornikov. Za resolucijo je glasovalo 223 kongresnikov, med njimi en republikanec, 205 jih je bilo proti, pet se je glasovanja vzdržalo.

A Pence je že pred glasovanjem o resoluciji Nancy Pelosi poslal javno pismo z zavrnitvijo uporabe 25. dopolnila. "Vi in demokrati zahtevate, naj jaz in kabinet sprožimo proces po 25. dopolnilu, ko je do konca predsednikovega mandata ostalo le še osem dni. Ne verjamem, da je to v najboljšem interesu države niti v skladu z ustavo," je sporočil Pence in dejal, da je 25. dopolnilo predvideno za odstavitev predsednika, ki telesno ali duševno ni sposoben opravljati svojega dela, in ne kot kazen.

Kongres je poln pripadnikov nacionalne garde. Foto: EPA
Kongres je poln pripadnikov nacionalne garde. Foto: EPA
Sorodna novica Trump potrdil, da ga ne bo na Bidnovi inavguraciji

V Washingtonu je zdaj že nameščenih nekaj tisoč pripadnikov nacionalne garde iz različnih zveznih držav, do Bidnove inavguracije pa bo za varovanje poleg različnih policijskih agencij skrbelo skupaj okrog 15.000 vojakov.

Glasovanje o ustavni obtožbi Trumpa

Trump zdaj poziva k umiritvi napetosti

Trump je medtem Američane pozval k umiritvi napetosti in miru, saj se obetajo novi protesti po državi. "Glede na poročila o novih demonstracijah pozivam, da ne sme biti nobenega nasilja, nobenega kršenja zakonov in nobenega vandalizma kakršne koli vrste. To ni nekaj, za kar se jaz zavzemam. In ni nekaj, za kar se zavzema Amerika," je zapisal v sporočilu za javnost, ki ga je objavila Bela hiša.

Vse Američane je pozval, naj pomagajo zmanjšati napetosti in k pomiritvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavniški dom naj bi obtožil Trumpa