Podrti elektrovodi v Iowi v Louisiani. Foto: Reuters
Podrti elektrovodi v Iowi v Louisiani. Foto: Reuters

Orkan so spremljali vetrovi, ki so dosegali hitrost do 240 kilometrov na uro. V delih Louisiane in Teksasa je bilo z domov evakuiranih pol milijona ljudi. Orkan se s hitrostjo 26 kilometrov na uro pomika proti Arkansasu, kjer naj bi oslabel v tropsko nevihto, navaja BBC.

Orkan Laura divja po Louisiani

Škoda velika, a manjša, kot so predvidevali
Upravitelj Zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema) Peter Gaynor je dejal, da je škoda velika, vendar pa ni tako velika, kot so se bali. Ameriški mediji poročajo, da je v mestu Westlake veter odnesel ladjo igralnico in jo treščil v avtocestni most, sicer pa za orkanom ostajajo prizori uničenja, kot so izruvana drevesa in poplave, hiše brez streh ali pa praznine tam, kjer so nekoč stale hiše.

Dekle umrlo, potem ko je na hišo padlo drevo
Iz Louisiane poročajo tudi o prvi žrtvi: umrlo je 14-letno dekle, potem ko je na njen dom padlo podrto drevo. Sicer pa so na terenu v Louisiani in Teksasu ekipe reševalcev, ki iščejo preživele in mrtve, saj vsi niso upoštevali ukaza o evakuaciji z obalnih območij. Teksaški guverner Greg Abbott je dejal, da bo žrtev manj, ker je večina le upoštevala ukaz. V Teksasu je bilo najhuje okrog mesta Port Arthur.

Trump in Pence pozvala ljudi, naj se umaknejo na varno
Tudi predsednik ZDA Donald Trump je intenzivno tvital o nevarnosti orkana in pozival ljudi, naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti in se umaknejo. Podpredsednik ZDA Mike Pence pa je orkan omenil v svojem govoru na nacionalni konvenciji republikanske stranke in ljudi pozval, naj spoštujejo pozive pristojnih in se umaknejo.

Leta 2005 je orkan Katrina opustošil New Orleans in zahteval življenja več kot 1800 ljudi.