Nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor. Foto: BoBo
Nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor. Foto: BoBo

Skupnost koroških Slovencev in Slovenk (SKS) je v Celovcu nekdanjemu predsedniku Republike Borutu Pahorju podelila Kugyjevo nagrado za zasluge pri krepitvi skupnega slovenskega kulturnega, čezmejnega in alpsko-jadranskega prostora, pa tudi za njegova prizadevanja v prid uspešnemu razvoju slovenske narodne skupnosti in sožitja na Koroškem.

Kot je v govoru ob podelitvi v Evropski hiši v Celovcu dejal Pahor, se s sprejetjem nagrade zavezuje, da bo še naprej po svojih najboljših močeh vnet zagovornik dobrososedstva, varstva pravic in razvoja manjšin, evropskih vrednot in skupne evropske prihodnosti, so sporočili iz njegove pisarne.

Pred slovesnostjo se je nekdanji predsednik republike sestal z županom občine Sele Heribertom Kulmeschom in predsednikom SKS-ja Bernardom Sadovnikom. Srečanja so se udeležili tudi vidni predstavniki slovenske manjšine v Avstriji. Položil je tudi venec k spomeniku Stara selska cerkev in se srečal z deželnim glavarjem Koroške Petrom Kaiserjem.

Kugyjeva nagrada je poimenovana po znanem večjezičnem in multikulturnem alpinistu in avtorju knjig s področja gorstva Juliusu Kugyju (1858–1944), čigar korenine segajo na tri pokrajine alpsko-jadranskega prostora: v spodnjo Ziljsko dolino pri Pečah, v Gorico in Trst ter na področje Julijcev v današnji Sloveniji. Ideja nagrade sloni na zamisli o alpsko-jadranskem zbliževanju v trikotniku Koroška-Slovenija-Furlanija.