Fedriga ostaja na položaju. Foto: MMC RTV SLO
Fedriga ostaja na položaju. Foto: MMC RTV SLO

Po preštetju glasovnic s 610 od skupno 1360 volišč je Fedrigo podprlo 62,4 odstotka volivcev. Med strankami imajo po izidih s 543 volišč prve štiri po nekaj več kot 17 odstotkov glasov. Na drugo mesto med predsedniškimi kandidati se je uvrstil Massimo Moretuzzo iz leve sredine, ki ga podpira tudi stranka slovenske manjšine v Italiji Slovenska skupnost. Glede na podatke s 502 volišč je prejel 30,6 odstotka preferenčnih glasov, kar mu prinaša sedež v 48-članskem deželnem svetu. Giorgio Tripoli iz proticepilskega gibanja Skupaj svobodni je podprlo 4,8 odstotka volivcev, Alessandro Maran pa je prejel 2,6 odstotka glasov.

Za preostalih 46 mest v deželnem parlamentu v Trstu so se v petih volilnih okrožjih – Trstu, Gorici, Vidmu, Pordenonu in Tolmeču – potegovali kandidati 13 strank, gibanj in koalicij. Stranka Slovenska skupnost je na volitvah nastopila samostojno, Slovenci pa so kandidirali tudi na listah drugih strank.

Kar zadeva stranke, so po preštetju glasovnic s 543 volišč štiri z najvišjo podporo precej izenačene. Skrajno desni Bratje Italije so prejeli 17,84 odstotka glasov, desna Liga 17,77 odstotka, levosredinska Demokratska stranka 17,68 odstotka, Lista Fedriga pa 17,15 odstotka.

Slovenska skupnost ima po preštetju glasovnic s 543 volišč po navedbah Primorskega dnevnika 1,67-odstotno podporo, kar bi zadostovalo za izvolitev enega deželnega svetnika. Tej stranki v povezavi z Demokratsko stranko za vstop v deželni svet zadostuje en odstotek glasov, pri čemer bo izvoljen kandidat z največ preferenčnimi glasovi.

Volilna udeležba je bila 45,3-odstotna, precej nižja kot na prejšnjih volitvah pred petimi leti, ko je glasovalo 49,6 odstotka volivcev. Takrat so sicer volitve potekale le en dan, tokratne so bile dvodnevne. Volivci v FJK-ju so lahko tokrat svoj glas oddali v nedeljo med 7. in 23. uro ter danes med 7. in 15. uro.

Hkrati z deželnimi so v 24 občinah v FJK-ju potekale tudi občinske volitve. Največja od teh občin je Videm, od občin, kjer veljajo določila zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, pa so volili v občini Fojda v Videmski pokrajini.