Na čelu projekta Go Green Cinema (GGC), ki bo poskrbel tudi za kulturno-turistična doživetja in ponujal brezplačno usposabljanje za kinooperaterje, sta goriški Kinoatelje in zavod Motovila.

Foto: Motovila
Foto: Motovila

Omenjena mreža zelenih filmskih prizorišč GGC bo na obeh straneh meje opremljena s sodobno mobilno opremo za predvajanje digitalnih kinematografskih vsebin. Obsega celoten čezmejni teritorij, od izvira do izliva reke Soče, poleg Goriške tudi Dolino Soče, Benečijo, Brda, Vipavsko dolino, Trnovsko-Banjško planoto, Kras in tržaško zaledje. S to mrežo pa bo filmska kultura zaživela v odročnejših krajih, denimo tam, kjer trenutno ni na voljo ustrezne infrastrukture za profesionalne in kvalitetne filmske projekcije.

Za lažje uvajanje bolj zelenih praks pri vsakodnevnem delovanju
Po besedah koordinatorke projekta iz Motovile Ines Kežman so v sodelovanju s strokovnjaki "zasnovali program strokovnega usposabljanja s ciljem ponuditi predstavnikom kulturnih organizacij praktična znanja in kompetence na področju uvajanja zelenih praks. Uvodna delavnica bo 7. maja v Gorici. V sodelovanju z Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj in Inštitutom za politike prostora se bomo posvetili načrtovanju trajnostne mobilnosti in zelene pisarne."

Udeleženci delavnice bodo "prejeli osnovno znanje in orodja, s katerimi bodo v svojih organizacijah lažje začeli načrtovati in uvajati bolj zelene prakse pri vsakodnevnem delovanju in izvedbi kulturnih dogodkov v lokalnem okolju. Spoznali bomo npr. ukrepe za zmanjšanje okoljskega odtisa organizacije in kako pripraviti mobilnostni načrt in vplivati na spreminjanje potovalnih navad zaposlenih in obiskovalcev. Do konca leta 2025 sledijo še tri delavnice z domačimi in mednarodnimi strokovnjaki. Vzporedno bomo spremljali izvajanje aktivnosti Potujočega Kina Soča – Cinema itinerante Isonzo," je še dejala Ines Kežman.

Aprila in maja se bo odvil 30-urni brezplačni tečaj usposabljanja za kinooperaterje. Rok prijave je 28. marec. Foto: Kinoatelje
Aprila in maja se bo odvil 30-urni brezplačni tečaj usposabljanja za kinooperaterje. Rok prijave je 28. marec. Foto: Kinoatelje

Velika potreba po kinooperaterjih na obeh straneh meje
Programska vodja Kinoateljeja in vodja projekta Mateja Zorn je ob tem poudarila, da je "reka Soča, ki teče vzdolž meje in povezuje ljudi različnih kultur in jezikov, tudi eno največjih naravnih bogastev naših krajev. Pravi simbol in navdih za širjenje in uvajanje trajnostnih načel pri snovanju in organizaciji kulturnih dogodkov in oblikovanju kulturno-turistične ponudbe. Potujoči Kino Soča – Cinema itinerante Isonzo želi ponuditi nepozabna filmska doživetja na sugestivnih lokacijah, tako pod zvezdnatim nebom kot tudi v prostorih, ki sicer ne delujejo kot kini. Povezoval bo publiko in ustvarjalce iz obeh strani meje. Za izvedbo tehnično zahtevnih dogodkov pa so v ekipi ključni dobro usposobljeni avdiovizualni tehniki, kinooperaterji. Potreba po tovrstnem kadru je zelo velika tako pri nas kot sosedih".

Z GGC-jem se EPK širi tudi onkraj goriškega somestja
"V veliko veselje nam je, da so se projekti, odobreni iz sklada za male projekte GO! 2025, začeli izvajati. GGC je eden izmed 44 dobro ocenjenih projektov in vanj polagamo veliko upov. Spodbudno je, da se EPK skozenj širi tudi ven iz goriškega somestja in da vzpostavlja obliko zagotavljanja trajnostnega delovanja tudi po letu 2025," je povedal Tomaž Konrad, pomočnik direktorice evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS-ja GO.

Javni dogodki in druge dejavnosti v okviru projekta se bodo odvijale letos in prihodnje leto, a je projekt zasnovan dolgoročno. Z izobraževalnimi vsebinami želijo spodbuditi partnerje znotraj mreže, da bodo tudi sami dalje razvijali nove vsebine in krepili trajnostno lokalno kulturno ponudbo, so še sporočili.