Manifestaciji Razsvetlimo gledališče (Facciamo luce sul teatro) se je pridružilo tudi Stalno gledališče Furlanije - Julijske krajine Rossetti. Foto: Gledališče Rossetti/Facebook
Manifestaciji Razsvetlimo gledališče (Facciamo luce sul teatro) se je pridružilo tudi Stalno gledališče Furlanije - Julijske krajine Rossetti. Foto: Gledališče Rossetti/Facebook

To novonastalo združenje filmskih, gledaliških, avdiovizualnih umetnikov je pozvalo italijanska gledališča, naj opozorijo nase in na dolgotrajno zaprtje zaradi epidemije s simboličnim dejanjem. Tako so bila gledališča med 19.30 in 21.30 razsvetljena, kdor je želel, pa je lahko pred gledališkimi hišami pustil solidarnostno sporočilo oziroma preprosto misel v podporo sektorju, ki v nasprotju z večino preostalih v Italiji ni doživel zgolj začasnega zaprtja ali omejitev.

"Gledališča so veliko bolj varna v primerjavi z lokali, kjer si lahko brezskrbno privoščimo aperitiv," je opozoril eden izmed udeležencev akcije pred gledališčem Rossetti. Foto: Gledališče Rossetti

Točke za pisanje in podpisovanje ter virtualna mizica
Ponekod so postavili točko za pisanje in podpisovanje, v SSG-ju Trstu pa so se odločili tudi za vzpostavitev t. i. virtualne mizice, s katero so zainteresirane pozvali, da napišejo svoja sporočila na Facebookovi strani gledališča, kjer je bila od včeraj od 19.30 dalje vidna temu namenjena objava.

Razsvetljena notranjost in ploščad ob vhodu ter glasba iz znanih gledaliških predstav so sinoči tudi pred vrata Stalnega gledališča Furlanije - Julijske krajine Rossetti privabili zveste obiskovalce. Podporo kulturnim delavcem so izkazali tudi s sporočili, zapisanimi v posebno knjigo. Kljub zaprtju pa v tej gledališki hiši ob 700-letnici Dantejeve smrti pripravljajo že tretji avdiovizualni projekt. Prva dva, posvečena dnevu spomina na holokavst in eksodusu iz Istre in Dalmacije, si je na spletu ogledalo več kot 40 tisoč ljudi, je za Radio Slovenija poročala Špela Lenardič.

V SSG-ju Trst "delajo na zalogo"
Sicer pa so s finančno podporo države in dežele stalna gledališča lahko obdržala vse svoje zaposlene, tudi Slovensko stalno gledališče v Trstu. V teh časih so na spletu na voljo posnetki predstav preteklih sezon in pogovori z avtorji, za zaprtimi vrati pa se bodo kmalu začele vaje še za zadnjo, peto predvideno predstavo v tem letu. "Delamo na zalogo, in takoj ko se bo dalo, si jih bo lahko občinstvo ogledalo, bomo pa še videli ali v dvoranah ali pa, iskali bomo tako kot lani v poletnih mesecih lokacije na odprtem," je za Radio Slovenija povedal direktor tržaškega gledališča Danijel Malalan.

Sinočnji pogled na pročelje Stalnega slovenskega gledališča Trst. Foto: SSG Trst/Facebook
Sinočnji pogled na pročelje Stalnega slovenskega gledališča Trst. Foto: SSG Trst/Facebook

Prošnjo, naslovljena predvsem na vlado in medije
Društvo U.N.I.T.A. (Unione Nazionale Interpreti Teatro e Audiovisivo) je nedavno ustanovljeno združenje, ki je vzniknilo iz želje velike skupine priznanih italijanskih igralcev.) V društvu, ki mu predseduje igralka Vittoria Puccini, si želijo, da bi poklic igralca v Italiji pridobil večje dostojanstvo in zaščito na vseh področjih.

Simbolično prižiganje luči v gledališčih so organizirali kot prošnjo, namenjeno predvsem italijanski vladi in medijem, da bi se čim prej ukvarjali z vprašanjem zaprtih gledališč in z njihovim ponovnim odprtjem. V Italiji tako delavci v kulturi kot ljubitelji kulture nestrpno pričakujejo odločitev nove vlade pod vodstvom Maria Draghija glede delovanja gledališč in kinodvoran. Trenutno veljavni odlok o zaprtju velja do 5. marca.

V italijanskih gledališčih s prižigom luči pozvali k odprtju