Chappelle je s šalami o transspolnih ljudeh v oddaji Closer razdelil ameriško javnost. Foto: AP
Chappelle je s šalami o transspolnih ljudeh v oddaji Closer razdelil ameriško javnost. Foto: AP

48-letni Chappelle, ki velja za enega najbolj znanih ameriških komikov, se je ob tem obregnil ob t. i. "kulturo brisanja" ("cancel culture") in pozval gledalce, naj se sami odločijo, ali je bil tudi sam "izbrisan".

Chappellove je izjavo podal po manjšem protestu prejšnji teden pred sedežem Netflixa v Los Angelesu.

Kritike je užalila njegova oddaja Closer, v kateri si je komik privoščil transspolne ljudi. Norčeval se je tako iz uporabe spolno nevtralnih osebnih zaimkov kot iz njihovih genitalij, ob tem pa dejal, da je spol "dejstvo" in da so pripadniki LGBT-skupnosti "preobčutljivi".

Sorodna novica Netflix odpustil zaposleno transaktivistko. Razlog? Dave Chappelle Show.

Netflixov programski vodja Ted Sarandos se je opravičil za to, kako so se v podjetju odzvali na interno nezadovoljstvo nekaterih zaposlenih zaradi Chappellove oddaje.

Ta sicer ostaja na tej spletni platformi in je kljub pozivom nekaterih kritikov niso umaknili.

Chappelle postal persona non grata

Chappelle se je na kritike prvič po premieri oddaje 5. oktobra javno odzval v nedeljo med nastopom v Louisvillu, posnetek pa je v ponedeljek objavil na Instagramu.

Pred Netflixovim sedežem v Los Angelesu so se prejšnji teden zbrali protestniki s transparenti, kot sta
Pred Netflixovim sedežem v Los Angelesu so se prejšnji teden zbrali protestniki s transparenti, kot sta "Transfobija ni šala" in "Tudi transspolna življenja štejejo". Foto: Reuters

"Mediji poročajo, da sem bil povabljen na pogovor s transspolnimi uslužbenci na Netflixu, pa sem to zavrnil," je dejal Chappelle občinstvu.

"To ni res. Če bi me povabili, bi povabilo sprejel. Čeprav sem zmeden, o čem točno bi govorili ... Pravite, da si na Netflixu želite varnega delovnega okolja. No, zdi se, da sem edini, ki ne sme več v svojo pisarno."

"Transspolni skupnosti sporočam, da sem jo več kot pripravljen poslušati. Ne boste pa mi sodili. Ne nameravam se uklanjati zahtevam nikogar," je bil odločen.

Ob tem je zanikal, da bi bil v sporu z LGBT-skupnostjo: "To nima nič opraviti z njimi. To so interesi korporacij ter to, kaj lahko rečem in česa ne smem."

Chappelle je še povedal, da so mu zaradi omenjene oddaje odrekli vabila na številnih filmskih festivalih, na katerih bi moral prikazati svoj zadnji dokumentarni film Untitled. "Danes se ne bo tega filma dotaknil nihče – ne studii, ne distribucijske hiše, ne filmski festivali," je dejal in občinstvo še pozval, naj si film ogleda in presodi, "ali je izbrisan ali ne".