Letošnjo sezono cikla Filmski večer od blizu na daljavo smo odprli s kultnim celovečernim animiranim filmom Socializacija bika? (1998, 79 min.) avtorjev Zvonka Čoha in Milana Eriča in v produkciji Društva ŠKUC, E-motion filma in RTV Slovenija. Tudi tokrat ste gledalci lahko svoja vprašanja zastavili tako, da ste jih zapisali v komentar pod tem člankom.

Filmski večer je v živo imel več kot 260 ogledov. Vabljeni, da si ga ogledate na zahtevo tudi vi. Posnetek bo na voljo do 27. 3. 2022.

Filmski večer od blizu na daljavo: Socializacija bika? z Zvobkom Čohom in Milanom Eričem (moderator Igor Prassel)

Nadrealistična in bizarna zgodba preplete raziskavo profesorja Rozine, ki želi pospešiti evolucijo, z incidentom v daljnem galaktičnem kraljestvu, kjer prestolonaslednik poskusi prepovedano cigaro, ki pri pripadnikih njegove rase povzroča protievolucijo.

Ta ga spremeni do stopnje bika, nato je za kazen poslan za sedem let na Zemljo, kjer je najslabšo travo v galaksiji.

Grizel naj bi jo dolgih sedem let, se spametoval in bolje socializiral.

Po naključju, ali pa tudi ne, se princ-bik znajde v laboratoriju prof. Rozine, kjer postane predmet raziskav profesorja. In tukaj se zgodbi o evoluciji in antievoluciji usodno prepleteta.

Leta 1999 sta avtorja za film prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. Foto: Vertigo
Leta 1999 sta avtorja za film prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. Foto: Vertigo

Igor Prassel je ob podelitvi nagrade Saše Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega

filma o avtorjih zapisal: "Čoh in Erič sta skoraj deset let v klasični tehniki risbe na papir animirala zgodbo, 'ki jo je zapisalo življenje, zgodbo o zagnanosti, naivnosti, sebičnosti, maščevalnosti, lažeh, mleku, jušnih kockah in ne nazadnje tudi o ljubezni'. Film je postal kulten že pred premierno projekcijo leta 1998."

Posnetek pogovora z avtorjema bo na našem TV-portalu dostopen še 30 dni po predvajanju.

Film je bil večkrat nagrajen tako v Sloveniji kot v tujini. Kader iz filma. Foto: Vertigo
Film je bil večkrat nagrajen tako v Sloveniji kot v tujini. Kader iz filma. Foto: Vertigo

Zvonko Čoh je otroštvo preživel v Rogaški Slatini, kjer je obiskoval osnovno šolo. V Ljubljani je 1971–75 obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje, 1975–80 pa Akademijo za likovno umetnost, kjer je 1980 diplomiral pri Janezu Berniku in 1983 zaključil še specialistični študij slikarstva pri Štefanu Planincu. Od 1983 je svobodni umetnik in član Društva likovnih umetnikov Ljubljana. 1982 je bil med prvimi člani Trajne delovne skupnosti Equrna, umetniške zadruge, ki je povezala umetnike pod okriljem galerije Equrna v Ljubljani. Posveča se tudi knjižni in revijalni ilustraciji otroške in mladinske literature, pri čemer pogosto ilustrira besedila Andreja Rozmana - Roze, stripu, animiranim televizijskim oglasom, animiranemu filmu, scenografiji in izdelavi vizualnih komunikacij. Prispeval je več naslovnic za tednik Mladina (1987–90) in Delovo prilogo Vikend. Njegove ilustracije so redno objavljene v otroških revijah Ciciban in Cicido.

Prof. mag. Milan Erič se je rodil leta 1956 v Slovenj Gradcu. Študiral je slikarstvo pri profesorju Janezu Berniku na ALU-ju v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1979. Študij je nadaljeval na specialki za slikarstvo pri istem profesorju in ga zaključil 1982. Med letoma 1986–1994 je bil zaposlen na katedri za oblikovanje oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani kot docent za predmet risanje in slikanje. Nato pa se je zaposlil kot predavatelj za oblikovanje na ALU-ju v Ljubljani, kjer je postal leta 2001 redni profesor.
Ukvarja se predvsem z animiranim filmom. Pri risanem filmu in ilustracijah izhaja iz karikature. Svoja slikarska dela in risbe predstavlja na samostojnih razstavah od leta 1980 (Ljubljana, Maribor, Koper, Zagreb, Dubrovnik, Beograd, Tübingen in drugje). Sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini.

Igor Prassel je programski vodja Slovenske kinoteke, predavatelj in mdr. tudi soustanovitelj, umetniški vodja in eden od producentov Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka ter redni sodelavec mednarodnih festivalov animiranega filma in drugih festivalov sodobne umetnosti.
Tokrat sodeluje kot moderator pogovora.

Projekt Filmski večer od blizu na daljavo je nastal ob 15-letnici Društva slovenskih režiserjev. Namenjen je promociji slovenskega filma, nastaja pa v sodelovanju z našo hišo in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.
Prek televizijskega portala https://www.rtvslo.si/tv/filmi-in-serije predvajamo izbrane celovečerne filme iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije, filmi pa so pospremljeni s sprotnim komentiranjem vsakokratnih avtorjev in moderatorja.

Oglejte si slovenski kratki animirano-dokumentarni TV film, Utrinke s snemanja režiserja Amirja Muratovića, ki prikaže ustvarjalni proces nastajanja filma Socializacija bika?. Nagrajen je bil na festivalu v Portorožu in predvajan na več kot desetih mednarodnih festivalih in evropskih javnih televizijah v okviru koprodukcijske oddaje Alica.

Utrinki s snemanja, režija: Amir Muratović