Četverica je v novi seriji ‒ trojica. Samanthe Jones v desetih epizodah ne bo. Foto: HBO
Četverica je v novi seriji ‒ trojica. Samanthe Jones v desetih epizodah ne bo. Foto: HBO

Najnovejša sezona uspešne franšize sledi izvirni seriji in dvema filmoma (2008 in 2010), osredotočenim na četverico prijateljic v New Yorku, ki se spopadajo s profesionalnimi karierami, romancami in spolnostjo.

Seks v mestu je ob premieri leta 1998 razbijal številne tabuje in predstavljal prelomnico na malih zaslonih, tako z iskrenimi pogovori o seksu kot tudi s tem, da je za protagonistke postavil samske ženske po 35. letu.

Vrača se tudi Živina (Chris Noth). Foto: HBO
Vrača se tudi Živina (Chris Noth). Foto: HBO

Nekaj, kar sicer danes ne velja za nič posebnega, a pred dvema desetletjema je bilo drugače.

Sorodna novica 20 let Seksa v mestu: serija, ki je rušila tabuje - preden je izvodenela

"And Just Like That" ponovno združuje Sarah Jessico Parker (Carrie Bradshaw), Cynthio Nixon (Miranda Hobbes) in Kristin Davis (Charlotte York), zaradi zloglasnega spora med dekleti pa ne tudi Kim Cattrall kot radožive, markantne Samanthe Jones.

“Imamo nekaj novih ljudi, imamo pa tudi nekaj takih, ki se niso vrnili," je povedala v nedavnem intervjuju za revijo Vogue 56-letna Parkerjeva, ki služi tudi kot ena od producentk serije.

V novi sezoni se bodo protagonistke spopadle z "zapleteno realnostjo življenja in prijateljstva po 50. letu starosti", pri čemer jim bodo pomagali tudi nekateri znani stari obrazi, kot sta Chris Noth (Živina) in Mario Cantone (Anthony), pa tudi novi člani zasedbe, med drugim Sara Ramirez in Sarita Choudhury, ki bodo vnesli nekaj etnične raznolikosti, ki je izvirni seriji primanjkovala.

Seks v mestu je bila ena najuspešnejših HBO-jevih serij in je proslavila koncept uspešne, spolno dejavne zrele ženske s kariero. Foto: HBO
Seks v mestu je bila ena najuspešnejših HBO-jevih serij in je proslavila koncept uspešne, spolno dejavne zrele ženske s kariero. Foto: HBO

“Kronična odsotnost raznolikosti je bila Ahilova peta prve serije," je nedavno priznala 55-letna Nixonova, ki je sicer leta 2018 kot demokratinja kandidirala za newyorško guvernerko.

Kim Cattrall: Sarah Jessica bi bila lahko prijaznejša

“Pisci so dovolj spretni, da liki, pa naj bodo predstavniki manjšin ali ne, priznavajo nove čase, v katerih živimo," je povedala Parkerjeva. “Ampak vse se lepo sklaplja z istim priljubljenim slogom serije. Že samo obleke so nore. In, naj vas ne skrbi, tudi v tej različici Seksa v mestu je seksa še vedno veliko.”

In Kim Cattrall? 65-letna igralka je leta 2017 v pogovorni oddaji Piersa Morgana povedala, da se ne bo vrnila kot Samantha Jones, a zanikala navedbe, da tiči razlog v njenih zahtevah po višjem honorarju in vedenju "dive". Je pa dejala, da bi bila Parkerjeva lahko do nje "prijaznejša".

"Tisto, kar me še kar moti, je ta občutek, da so me na neki način naslikale kot negativko," je dejala. "Nikdar nisem prosila za več denarja, nikdar nisem prosila za katere koli projekte, tako da imeti zdaj sloves nekakšne dive, je popolnoma noro."

V novi sezoni je svojo zadnjo epizodno vlogo odigral tudi Willie Garson, nepozabni Stanford, ki je umrl septembra zaradi raka v starosti 57 let. Premierno bodo na HBO Max prikazali And Just Like That 9. decembra.