Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Intervju Jakob Kenda

23. 6. 2024

Gost intervjuja je Jakob Jaša Kenda, sicer prevajalec, literarni zgodovinar, kulturni menedžer in pisatelj. A Jakob Kenda je tudi eden izmed redkih Slovencev, ki je prehodil Apalaško pešpot (Appalatian Trail) v Združenih državah Amerike. Velja za mater vseh svetovnih pešpoti; dolga je 3500 kilometrov, meseci hoje skozi zeleno divjino pa so veliko več kot samo preizkus telesne vzdržljivosti. In kar ni nepomembno, o svoji izjemni izkušnji je Kenda napisal potopisni roman Apalaška pot.

Dober večer Dober večer: Stanka Dešnik, krajinska arhitektka, pogovorna oddaja, ponovitev

17. 6. 2024

V oddajo Dober večer prihaja Stanka Dešnik. Krajinska arhitektka iz Murske Sobote je bila pred dobrima dvema desetletjema med tistimi, ki so pripravljali vse potrebno za ustanovitev Krajinskega parka Goričko. Na začetku je dvomila, da bo projekt sploh uspel, saj je Goričko menda še vedno predaleč od osrednje Slovenije, zato je bilo veselje ob uspelem projektu toliko večje.

Intervju dr. Metka Zorc

2. 6. 2024

V tokratnem Intervjuju bo Jože Možina gostil izjemno zdravnico, znanstvenico ter podjetnico, prof. dr. Metko Zorc. Gostja bo govorila o svoji izjemni karierni poti, ki jo je vodila od Švice in ZDA do centra Favaloro v Buenos Airesu, kjer je imela možnost delati z največjimi strokovnjaki – kirurgi s področja bolezni srca in ožilja. Vse to svoje znanje uporablja pri svojem delu v medicinskem centru Medicor, ki je največja zasebna bolnišnica v državi z vrhunskimi rezultati pri zdravljenju. Medicor po njenih besedah za od 20 do 30 odstotkov ceneje opravlja iste operacije kot dve javni bolnišnici. Spregovorila je tudi o primeru smrti bolnice, ki je bil nedavno problematiziran, in pojasnila svojo plat tragičnega dogodka. V nadaljevanju je omenila tudi problem javnega zdravstva, ki je po njenem posledica slabe organizacije in velikega vpliva dobaviteljev zdravstvene opreme. Je zagovornica ustanovitve tretje medicinske fakultete na Primorskem pa tudi odločna nasprotnica predčasnega končanja življenja. O tem v oddaji zelo osebno prizadeto govori: "Sem absolutna nasprotnica evtanazije, nisem še videla človeka, ki bi si želel umreti – kljub temu da je bil na smrt bolan. Bila sem priča številnim odhajanjem, tudi moje tete, izjemne zdravnice pediatrinje. Prizadeta od kapi je govorila, da hoče umreti, a ko je prišel tisti trenutek, me je držala za roko in rekla: Hočem živeti!" Dr. Zorčeva pozna številne kolege po svetu, npr. v Kanadi, ki zaradi uvedbe evtanazije zelo trpijo. Meni, da je že debata o tem velik pritisk na starejše in bolne. "Včasih ima bolnik slab dan in reče 'Ne maram živeti'. To izkoriščati in ponuditi evtanazijo je za mene grozljivo," zaključi zdravnica dr. Metka Zorc.

Intervju dr. Janez Potočnik

26. 5. 2024

Janez Potočnik je v očeh številnih Slovencev še danes tako rekoč "prvi obraz" slovenskega vstopa v Evropsko unijo. A Potočnik se je po koncu svojih dveh komisarskih mandatov umaknil. Kaj danes, dvajset let po vstopu Slovenije v EU počne Potočnik? Nekoč se je ugibalo, ali ga bo po komisarski službi morda zamikala domača politika. Ostaja nejasen glede tega, ali ima domače, bruseljske ali kakšne drugačne politične ambicije. Potočnikovemu pogledu na slovensko in evropsko stvarnost je vredno prisluhniti tudi zato, ker je daleč od zdajšnje slovenske politike. Težko pa si je tudi predstavljati, da bi samo še varoval vnuke, vodil psa na sprehod in obrezoval domačo živo mejo. Voditelj oddaje: Edvard Žitnik

Intervju Konrad Kuštrin

19. 5. 2024

Gost nedeljskega Intervjuja, ki ga vodi Jože Možina, bo dolgoletni sindikalni voditelj Fidesa, zdravnik Konrad Kuštrin. Po 43 letih delovne dobe in 28 letih na čelu Fidesa se je upokojil, vendar je še vedno odličen poznavalec razmer v zdravstvu in položaja zdravnikov. Kuštrin ugotavlja, da so po dveh desetletjih zdravniške plače realno spet nižje, neprimerljive s plačo in ugledom, ki ju imajo zdravniki v sosednji Avstriji. Nekdanji vodja Fidesa je zelo kritičen do vlade. Meni, da se ministrica za zdravje in premier, ki več pohajkuje okoli, kot dela, sploh ne ukvarjata z ureditvijo primernega statusa zdravnikov in dejansko dopuščata propadanje zdravstvenega sistema. Kuštrin se sprašuje, kdo nas bo zdravil čez 10 let, saj tendenca vladajoče politike vodi v katastrofo. Gost je po hudi prometni nesreči pred leti tudi sam potreboval dolgotrajno zdravljenje. Izkušnja z »druge strani« bolniške postelje je bila zanj zelo dragocena. Ocenjuje, da so pacienti za zdravnike, ki so preobremenjeni, pogosto le diagnoza, dejansko pa je treba poznati tudi duševno stanje človeka, ki se zdravi.

Dober večer Dober večer: Anja Zag Golob, pesnica in urednica

13. 5. 2024

Anja Zag Golob je pesnica, urednica, kritičarka, dramaturginja in prevajalka, glavna urednica v lastni založbi, dvakratna prejemnica Jenkove nagrade in priznanja Kritiško sito. Študirala je filozofijo in primerjalno književnost, vrsto let je pisala in še piše kolumne za nekatere osrednje slovenske medije. Rada uporablja sočne in odzvanjajoče besede.

Intervju Milko Lazar

12. 5. 2024

Gost Intervjuja, Milko Lazar, je umetnik, skladatelj, multiinstrumentalist. Študiral je jazz, klasični klavir ter saksofon na Visoki šoli za glasbo v Gradcu v Avstriji in čembalo na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Sam ali z različnimi zasedbami je sodeloval pri več kot petdesetih projektih. Komponira za orkester Slovenske filharmonije in Simfonični orkester RTV Slovenija. Številne projekte za evropske odre ustvarja s plesalcem in koreografom Edwardom Clugom. Klavirski duo Gorišek Lazar bo za skorajšnji koncert ob dvajseti obletnici skupnega delovanja pripravil ekskluzivno priredbo skladbe »Symphony no. 4 – Heroes« Philipa Glassa, ki jo je skladatelj ustvaril za simfonični orkester leta 1996 po znamenitem albumu Heroes Davida Bowieja in Briana Ena. Voditelj: Edvard Žitnik

Dober večer Dober večer: Bojan Majhenič, S52ME

6. 5. 2024

Približujemo se stoletnici začetka delovanja prvega slovenskega radia. Da pa je pojav možnosti oddajanja in sprejemanja radijskega signala vznemirjal že veliko pred tem bomo izvedeli v tokratni oddaji Dober večer TV Maribor, ko bo naš gost S52ME za kodno oznako stoji osebnost Bojana Majheniča, podpredsednika Radiokluba Maribor, ki je pred nedavnim spomnil na 100 letnico začetke te dejavnosti na Slovenskem. Zakaj lahko na radioamaterje računamo tudi takrat ko vse drugo odpove in kaj je v skrivnostni hišici na Urbanu na Kozjaku?

Intervju Romana Bider

5. 5. 2024

Tokratna gostja voditelja dr. Jožeta Možine bo gospa Romana Bider, ustanoviteljica pobude Vseposvojitev in soorganizatorka dneva spomina na žrtve komunizma, ki v slovenski prostor vrača humanost in sočutje do vseh žrtev, brez razlik. Vseposvojitev deluje na spletni platformi – izmed 100.000 žrtev druge svetovne vojne na ozemlju Slovenije lahko prostovoljci simbolično posvojijo katerokoli žrtev ene ali druge strani ter tako ohranjajo spomin na osebo in jo varujejo pred pozabo. Vsakdo, ki obišče spletno stran pobude, lahko prižge virtualno svečko kateri od žrtev. Romana Bider poudarja, da želijo varuhi spomina s to pobudo prispevati k razvijanju sočutja do mrtvih in živih, kar je nujno za narodovo spravo. Velika želja je celjenje ran preteklosti, kar je hkrati naložba za današnji čas in za prihodnost.

Dober večer Dober večer: dr. Marija Švajncer

29. 4. 2024

Dr. Marija Švajncer je rojena v Mariboru, v pisateljsko-novinarski družini, po izobrazbi je filozofinja, je avtorica desetih znanstvenih in strokovnih del s tega področja, je tudi avtorica petih romanov, sedmih pesniških zbirk, na natečajih tržaške revije Mladika je prejela več nagrad za poezijo, njeno rojstno mestno, na katerega je po lastnih besedah zelo navezana, pa jo je leta 2014 počastilo z Glazerjevo istino.

Intervju Zoran Kus

28. 4. 2024

Gost Intervjuja je Zoran Kus, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, kar morda ni nepomembno, in nacionalni ekspert za področje okolja pri Svetovni banki. Čeprav se zdi, da se je slovenska politika, izjema je Levica, odločila za JEK2, Zoran Kus poziva: v Sloveniji potrebujemo resen, temeljit, racionalen, strokoven pogovor o jedrski energiji. Voditelj: Edvard Žitnik

Dober večer Dober večer: dr. Zdenko Verdenik

22. 4. 2024

Dr. Zdenko Verdenik bo 2. maja dopolnil 75 let. Rojen je bil na Ptuju, mladost je preživljal v sosednjih Pekrah, šport pa ga je oblikoval, najprej kot nogometnega igralca, pozneje kot trenerja in selektorja. Je redni profesor na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, in za razvoj nogometne stroke skrbi v okviru Zveze nogometnih trenerjev Slovenije.

Intervju dr. Jože Krašovec

21. 4. 2024

V oddaji, ki jo vodi dr. Jože Možina, tokrat gostimo enega najbolj izobraženih Slovencev, akademika prof. dr. Jožeta Krašovca. Znanstvenik, biblicist s štirimi doktorati, bo spregovoril o najnovejšem prevodu Svetega pisma, ki je nedavno izšel pri Založbi Družina in SŠK. Nova, jeruzalemska izdaja Biblije je prišla iz tiskarne 440 let po prvem prevodu, ki ga je prispeval Jurij Dalmatin. Gigantsko delo je akademik Krašovec s sodelavci prevajal iz izvirnih jezikov, hebrejščine, grščine in latinščine. Slišali bomo Jezusovo molitev Oče naš v hebrejskem jeziku, ki ga profesor Krašovec odlično obvlada, predstavili pa bomo tudi spremembe te molitve, ki jih prinaša novi prevod. Gost poudarja pomen Svetega pisma, okrog katerega sta zgrajeni judovska in tudi celotna evropska civilizacija, ob tem stebru krščanstva pa se je formirala tudi slovenska nacija. Sogovornik se bo dotaknil najrazličnejših bibličnih tem, ki so še kako aktualne tudi v današnjem času. Govor bo o izvoru zla, o grehu zavisti, o pravičnosti, ki je izvorno položena v človeka. Akademik Krašovec bo primerjal biblični boj med dobrim in slabim z ohranjanjem vrednot in zanikanjem teh v času, v katerem živimo. Izjemno zanimivo bo slišati napotilo profesorja Krašovca, kako doseči mir, tudi notranji mir v vsakem od nas. Zavedati se moramo svojih napak in se ne poveličevati. Večnost pa bo dosegel tisti, ki bo vztrajal, poudarja tokratni gost Intervjuja. Posebej ljub mu je psalm 131, ki se glasi: »Gospod, moje srce ni prevzetno, moje oči se ne povzdigujejo. Ne poganjam se za velikimi dejanji, za čudovitejšimi od mene. Nasprotno, potešil in pomiril sem svojo dušo kakor otrok v naročju svoje matere, kakor otrok je v meni moja duša. Izrael, upaj v Gospoda, od zdaj dalje in na veke!« Voditelj pa je izjemnega gosta, ki ravno 20. aprila praznuje 80 let, počastil s citatom sv. Pavla, ki pravi: »Dober boj sem dobojeval, tek dokončal, vero ohranil …«

Dober večer Dober večer: dr. Ludvik Toplak

15. 4. 2024

Dr. Ludvika Toplaka že dobro poznamo, kot nekdanjega rektorja Univerze v Mariboru, kot pravnika, dolgoletnega profesorja, kot politika in kot diplomata, a predvsem kot neumornega iskalca novih priložnosti v visokošolskem izobraževanju, ki se v Sloveniji celo hitreje razvija izven kot v okviru treh ali štirih javnih univerz.

Intervju Svetlana Slapšak

14. 4. 2024

Gostja Intervjuja je Svetlana Slapšak: doktorica znanosti, antropologinja, klasična filologinja, publicistka, aktivistka – seznam še zdaleč ni izčrpan. Predvsem pa je pokončna ženska, ki navdušuje s svojo držo, za koga trmoglavostjo in brezkompromisnostjo, obenem pa si neizogibno ustvarja tudi številne nasprotnike in celo sovražnike. Svetlana Slapšak je tudi izjemno plodovita avtorica, ki je napisala več kot sto strokovnih in leposlovnih knjig. V svoji zadnji z naslovom Moje mačkoljubne zgodbe govori o mačkah, ki so mnogo več kot samo njene večne sopotnice.

Dober večer Dober večer: dr. Marjan Toš

8. 4. 2024

Dr. Marjan Toš je otrok Slovenskih goric, po poklicu profesor zgodovine in geografije z doktoratom iz zgodovinske antropologije. Bil je novinar, uslužbenec organov za notranje zadeve, vodil je delavsko univerzo in strokovne službe Lovske zveze Slovenije, najdlje pa je bil vodja Kulturnega centra Sinagoga in prvi direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Intervju Marija Ahačič Pollak

7. 4. 2024

Tokratna gostja oddaje Intervju je ponosna Slovenka Marija Ahačič Pollak, ki je že desetletja eden od stebrov slovenske identitete med našimi izseljenci v Kanadi. Ustanoviteljica zbora Plamen in avtorica radijske oddaje za kanadske Slovence je vsestransko dejavna vse od leta 1960, ko je za možem pobegnila iz takratne Jugoslavije. Podala se je v neznano in začela znova, pove Marija, ki je za seboj v Sloveniji pustila obetavno kariero pevke v Ansamblu Slavka Avsenika. V oddaji predstavljamo tudi izjemno lep glasbeni spot posnet na Jezerskem Tečejo, tečejo nitke življenja, ki je nastal na pobudo Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija in si ga lahko v celoti ogledate na tej povezavi: https://365.rtvslo.si/arhiv/koncerti-kulturno-umetniski-program/175020795 Voditelj: Jože Možina

Intervju Aleš Črnič

31. 3. 2024

Gost oddaje intervju je Aleš Črnič, religiolog in univerzitetni profesor. Beseda bo tekla religiji, pa ne le krščanski, kar pomeni, da bo govor o slovenski, evropski; človeški družbi nasploh. Kajti religija in vera, ki ju sicer ne gre enačiti, ne nastajata v praznem prostoru, sta družbeni pojav, ki ga ni mogoče zanikati, sta tu, z nami, če hočete v nas, hoteli ali ne, odkar obstajamo.

Dober večer Dober večer: Marjan Lah

25. 3. 2024

Marjan Lah je dolgoletni televizijski športni novinar, ki je najprej diplomiral na Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani, današnji Fakulteti za šport, potem ga je pot zanesla na televizijo, kjer se je uveljavil kot športni novinar in dolgoletni urednik Športnega programa Televizije Slovenija. Je kritičen in analitičen poznavalec javne radiotelevizije, kakršna bi morala biti.

Intervju dr. Ernest Petrič

24. 3. 2024

V pogovoru z nekdanjim ustavnim sodnikom, diplomatom in profesorjem se voditelj Jože Možina sprva dotakne mednarodnih tem, saj smo prvič v zadnjih desetletjih priča veliki destabilizaciji v svetu. Temu botrujeta ruska vojna z Ukrajino in izraelski napad na Gazo, ki ga je izzval teroristični napad Hamasa. Dr. Petrič kot nekdanji ambasador v Indiji zanimivo oceni dinamiko med Rusijo, Kitajsko in Indijo. Gost se dotakne tudi notranjepolitičnih vprašanj, pri čemer ne more skriti razočaranja nad neučinkovitostjo sedanje vladne koalicije. Apelira k temu, da je v slovenski politiki nujno treba narediti konec delitvam in izključevanju. Želi si čimprejšnjih volitev in velike koalicije, da bi v Sloveniji končno začeli sodelovati ter s tem napredovati.

Stran 1 od 44
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov