Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Intervju dr. Ivan Šprajc

29. 1. 2023

Znan je kot slovenski Indiana Jones. Upravičeno. Na odpravah v Jucatanu v Mehiki je odkril prek 80 neznanih Majevskih arheoloških najdišč. V novi študiji, ki jo je objavil skupaj z dvema ameriškima znanstvenikoma, pa je razkril, da je majevski koledar veliko starejši, kot smo mislili do zdaj. Dr. Ivan Šprajc.

Dober večer Dober večer: Franček Jauk

23. 1. 2023

V oddajo Dober večer prihaja upokojeni novinar in urednik Franček Jauk, soustvarjalec prvih korakov televizijskega programa v Mariboru, ki se je poklicno kalil pri časopisu Večer in Radiu Maribor. Govorili bomo o začetkih televizijskega novinarstva, športnih prenosih, vzdušju, dokumentarnih filmih in skušali izvedeti zakaj se zapisanost novinarskemu poklicu ne neha z upokojitvijo .. le drugačna postane.

Intervju Boris Tomašič

22. 1. 2023

Pogovori z zanimivimi osebnostmi iz najrazličnejših področij.

Dober večer Dober večer: mag. Miran Pustoslemšek

16. 1. 2023

Mag. Miran Pustoslemšek je pripadnik generacije X, odraščal je v Gornjem Gradu, v Ljubljani je hodil na znamenito Poljansko gimnazijo, v prestolnici je zaključil študij medicine. Od leta 1995 je zaposlen na Oddelku za psihiatrijo UKC Maribor, od leta 2011 pa na njem vodi Enoto za forenzično psihiatrijo. Za svoj magistrski študij je izbral kulturno antropologijo, ki nam je v zadnjih letih pomagala razumeti marsikatero stisko sodobnega človeka.

Intervju dr. Dušan Keber

15. 1. 2023

Po prvi stavki bolnikov bo gost oddaje Intervju dr. Dušan Keber, upokojeni zdravnik, aktivist, nekdanji politik in nosilec idejne zasnove prenove zdravstva, za kakršno se zavzema civilna iniciativa Glas ljudstva. Z dr. Kebrom se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

Dober večer Dober večer: mag. Sabina Sobočan

9. 1. 2023

Sabina Sobočan je magistrica ekonomskih znanosti in zdi se, da je v lanskem letu dosegla skoraj vse, kar nekdo na njenem mestu lahko doseže v vsej karieri: postala je menadžerka leta 2022, kot prva ženska je prejela nagrado Primus za odličnost v podjetniškem komuniciranju, francoski predsednik Macron pa jo je kot eno od 21 voditeljic povabil k podpisu deklaracije o uravnoteženosti spolov.

Intervju dr. Tamara Lah Turnšek

8. 1. 2023

Kdaj bo tudi v Sloveniji za zdravljenje na voljo medicinska konoplja in kaj raziskave slovenskih znanstvenikov na tem področju pomenijo za zdravljenje raka? O tem se v tokratni oddaji Vida Petrovčič pogovarja z biokemičarko dr. Tamaro Lah Turnšek, ki raziskuje matične celice v rakavih tumorjih in njihovo zdravljenje z medicinsko konopljo.

Dober večer Dober večer: mag. Damir Žerič

2. 1. 2023

Damir Žerič je univerzitetni diplomirani zgodovinar in višji kustos v Pokrajinskem muzeju v Celju. Ob 650. obletnici podelitve statusa državnih grofov Hermanu in Viljemu Celjskemu je pripravil razstavo o tem najbolj imenitnem obdobju zgodovine Celja in slovenskih dežel, raziskoval in pripravil pa je tudi razstave o industrijski zgodovini mesta, kulturi mladih, in številne druge.

Dober večer Dober večer: Urška Šobak

26. 12. 2022

Da bo večer dober bo tokrat poskrbela Urška Šobak, diplomirana organizatorka turizma, ki svojo energijo usmerja v recepte naših babic in prababic in z njimi ustvarja kulinariko, ki je dobra tako za našo dušo, kot telo. Ej babi, tega mi pa nisi povedala, je eden od njenih projektov, spoznali pa ga boste v ponedeljek 26. decembra ob 20.-ih na Televiziji Maribor. Oddajo bo vodila Eva Stavbar

Dober večer Dober večer: Franc Duh

19. 12. 2022

Franc Duh iz Malečnika je že vrsto desetletij zelo dejavna osebnost. Leta 1976 je bil med organizatorji malečniških demonstracij, ko so oktobrskega jutra zaprli cesto pod krušljivim meljskim hribom in mariborski oblasti sporočili – hočemo most. Je otrok malečniške mlinarske družine tesno povezan z Dravo in zakladnica najrazličnejših spominov.

Intervju dr. Anton Olaj

18. 12. 2022

Tokratni gost Jožeta Možine je nekdanji direktor slovenske policije dr. Anton Olaj, ki mu sedanja oblast očita, da je pri obvladovanju protestov proti prejšnji vladi s policijo prekoračil pooblastila in da je nasploh v njegovem mandatu vladala represija, zaupanje v policijo pa se je zmanjšalo. Olaj je ostro zavrnil vse te očitke kot neresnice za potrebe politične propagande. Opozoril je na uradne javnomnenjske raziskave, po katerih se je zaupanje v delo policije začelo manjšati leta 2018, v času, ko jo je vodila Tatjana Bobnar, ugled policije pa se je po istih merilih v času njegovega mandata začel večati. Olaj s konkretnimi številkah dokazuje, da niso bili bolj, ampak manj represivni, saj so izrekli več opozoril in manj kazni kot prej. Ostro je kot povsem neresnične zavrnil očitke o policijski grobosti in nesorazmerni uporabi sile na protivladnih protestih. V resnici je bila uporaba prisilnih sredstev natančna, nastajale so le manjše napake, pravi Olaj, ki ob tem poudari, da na protestih ni bil poškodovan noben od nasilnih protestnikov, bilo pa je poškodovanih šest policistov in več avtomobilov. V zvezi z uporabo vodnega topa s primesjo plina dr. Olaj pove, da je policija ravnala v skladu s pooblastili. Glede očitkov o »zaplinjanju« Ljubljane pa meni, da gre za propagando, ki z resničnostjo nima nobene zveze. Dr. Olaj doda, da je strokovno podlago za tako uporabo vodnega topa leta 2014 pripravila prav Tatjana Bobnar, zato jo kot sedanjo nasprotnico uporabe ocenjuje kot neverodostojno. Glede vmešavanja predsednika vlade v delo policije in izsiljevanje glede odpuščanja posameznih sodelavcev Olaj meni, da gre za resen problem. »Če so zapisi Bobnarjeve verodostojni/ …./če imajo za to dokaze, mogoče so ga celo snemali s telefonom, ne vemo, kaj bodo predložili, potem se lahko izkaže, da je predsednik vlade kršil zakon,« zaključi dr. Olaj, ki doda, da je zoper tako ravnanje mogoča ustavna obtožba. Glede prihodnosti Slovenije si dolgoletni karierni policist in kriminalist iskreno želi, da bi se združevali ob tistem, kar je skupno, in ob tem kot vzor omeni dosedanjega predsednika republike Boruta Pahorja.

Dober večer Dober večer: Ivo Milovanovič

12. 12. 2022

Ivan Ivo Milovanovič je v sedemdesetih iz Celja odšel na študij novinarstva v Ljubljano, prvo delo na RTV Slovenija je leta 1976 dobil v uredništvu gospodarskih oddaj, dve leti pozneje pa je postal član športnega uredništva. V 40-ih letih je opravil skoraj 2300 neposrednih prenosov, od tekem v klubskih tekmovanjih do največjih športnih prireditev po vsem svetu.

Intervju dr. Janez Markeš

11. 12. 2022

Gost oddaje Intervju bo novinar, publicist, religiolog in filozof dr. Janez Markeš. Raziskoval je politično-filozofsko držo Slovencev, njegova magistrska naloga nosi naslov Med svobodo in avtoriteto, doktorska naloga pa Princip neliberalnosti in vrednostne podlage slovenske nacije. Obe tematiki sta rdeča nit njegovega novinarskega in kolumnističnega dela. Začel je pri Slovencu, nadaljeval pri Magu, sledila je služba na Delu, nekaj časa je bil tudi odgovorni urednik, pa vodja Delovega novinarskega aktiva, danes je komentator in kolumnist. Z dr. Markešem se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

Dober večer Dober večer: Peter Andrej

5. 12. 2022

Peter Andrej je pesnik, glasbenik, producent. Je kantavtor, ki si je zadal najtežjo nalogo: z glasbo služiti besedi. Maestro Bojan Adamič je za njegovo glasbo dejal, da ima eno samo napako, da se prekmalu konča.

Intervju Igor Omerza

4. 12. 2022

V drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja je sodeloval v procesih demokratizacije in nato osamosvajanja Slovenije. Bil je član vodstva Odbora za varstvo človekovih pravic, po osamosvojitvi pa tudi poslanec prvega sklica slovenskega državnega zbora. Po upokojitvi se je umaknil iz javno-političnega življenja predvsem v publicistiko. Zadnja leta se posveča raziskovanju arhivov in delovanju Udbe. Gost oddaje Intervju je Igor Omerza. Voditeljica: Vida Petrovčič

Dober večer Dober večer: dr. Marjan Sturm

28. 11. 2022

Ko je na začetku leta 1972 je avstrijska zvezna vlada koroški deželni vladi poslala osnutek zakona o postavitvi dvojezičnih napisov na južnem Koroškem, je bilo jasno, da bo nastopili zahtevno obdobje. O postavitvi in odstranitvi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem pred petdesetimi leti – ter seveda o tistem vmes in pozneje bomo govorili z dr. Marjanom Sturmom, dolgoletnim predsednikom Zveze slovenskih organizacij na Koroškem in več kot dve desetletji tudi predsednikom sosveta za slovensko narodnost pri uradu zveznega kanclerja na Dunaju.

Dober večer Dober večer: Mirjana Mima Jaušovec

21. 11. 2022

Mirjana Mima Jaušovec je Mariborčanka, teniška igralka, edina slovenska zmagovalka turnirja za Grand Slam, po koncu kariere trenerka, nekdanja selektorica slovenske ženske teniške reprezentance, šampionka in od letošnjega leta častna občanka Maribora. Njeni dosežki preprosto jemljejo dih.

Intervju dr. Davorin Kračun

13. 11. 2022

Odgovornost za ukrepe in njihove posledice nosijo vlade, čutimo pa jih zlasti davkoplačevalci in uporabniki javnih storitev. Na to dejstvo opozarja gost tokratne oddaje Intervju, ki nadzira vodenje javno-finančne politike vsakokratne vlade in spoštovanje fiskalnega pravila. Ker je bil v času dr. Janeza Drnovška tudi minister v drugi in tretji slovenski vladi, ob prelomu tisočletja pa tudi izredni pooblaščeni veleposlanik Republike Slovenije v ZDA in Mehiki, so njegovi komentarji zanimivi in tehtni še danes. Z nami je predsednik Fiskalnega sveta Republike Slovenije, prof. dr. Davorin Kračun. Voditeljica: Vida Petrovčič

Intervju prof. dr. Vlado Miheljak

6. 11. 2022

Gost oddaje Intervju bo dr. Vlado Miheljak, redni profesor za socialno psihologijo na Filozofski fakulteti in na Fakulteti za družbene vede, strokovnjak na področju javnega mnenja in kolumnist Mladine ‒ med drugim avtor slovitega članka Noč dolgih nožev iz leta 1988, v katerem je opozarjal na nevarnost uvedbe izrednega stanja v Sloveniji in zaradi katerega je bil tednik Mladina takrat zaplenjen. Za njim je 35 let kolumnistične poti; pri Republiki, Dnevniku, Sobotni prilogi in spet pri Mladini, pa tudi dolgo obdobje komentatorskih gostovanj na RTV Slovenija. Včasih pogostejših kot zadnje čase. Pogovor je pripravila Ksenija Horvat.

Dober večer Dober večer: mag. Vladimira Mesarič

31. 10. 2022

Dan reformacije je že 30 let slovenski državni praznik in dela prost dan. Njegov pomen in globino bomo spoznavali v tokratni oddaji Dober večer, ko bo z nami Vladimira Mesarič, magistrica teologije, duhovnica mariborskih in štajerskih evangeličanov, namestnica vojaškega vikarja.

Stran 1 od 45
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov