Foto:
Foto:

Tajsko, ki jo letno obišče skoraj 27 milijonov turistov in kjer se prav zdaj začenja vrhunec sezone, naj bi po obvestilu ruske obveščevalne službe med božično-novoletnimi prazniki napadli pripadniki skrajne skupine ISIS, ki so v državo vstopili oktobra. Ruska obveščevalna služba posebej opozarja pred nevarnostjo napadov v Bangkoku, Pattayi in na Phuketu. "Po poročanju tajskih medijev je tajska policija potrdila, da je dokument, katerega vsebina je pricurljala v javnost z oddelka posebne tajske policije, pristen," je pojasnila v. d. vodje Generalnega konzulata Kraljevine Tajske Simona Volaj Rakušček in dodala: "V primeru nevarnosti se naši turisti lahko zatečejo k naši častni konzulki na Tajskem, ki ima sedež v Bangkoku, lahko gredo tudi na avstrijsko veleposlaništvo v Bangkoku in tudi na katero koli veleposlaništvo držav Evropske unije." Tajska je bila sicer že avgusta tarča terorističnega napada, v eksploziji bombe v priljubljenem turističnem predelu pred verskim svetiščem v središču prestolnice je namreč umrlo več kot 20 ljudi, več kot sto je bilo ranjenih.

Turistov v Parizu veliko manj

Življenje v Parizu se po novembrskih napadih, med katerimi je bilo ubitih 130 ljudi, medtem počasi vrača v običajne tirnice, vendar je turistov veliko manj, kar poleg domačega letalskega prevoznika še posebej občutijo gostinci, hotelirji in trgovci. Air France-KLM je, denimo, objavil, da je zaradi odpovedi in manjšega povpraševanja, ki so posledica terorističnih napadov v Parizu, izgubil približno 50 milijonov evrov prihodkov. Turizem v francoskem bruto domačem proizvodu (BDP) namreč predstavlja sedem odstotkov. Francija je na vrhu svetovnih turističnih ciljev, vendar pa se analitiki bojijo, da bi padec v turizmu zamajal že tako počasno gospodarsko rast. Turizem je v zadnjih letih ena izmed najhitreje rastočih panog na svetu. Ob svetovnem dnevu turizma, 27. septembru, je Svetovna turistična organizacija napovedala, da naj bi bilo do leta 2030 kar dve milijardi turističnih prihodov po vsem svetu, pomen panoge pa najbolj zgovorno potrjujejo podatki: ustvari 9 odstotkov svetovnega BDP-ja in zaposluje skoraj 9 odstotkov ljudi. Še več: v marsikateri državi je turizem edina ekonomska priložnost za zaslužek, zmanjševanje brezposelnosti in s tem revščine. World Travel & Tourism Council pojasnjuje, da mora miniti od 8 do 26 mesecev, da si neki turistični cilj, ki je bil tarča terorističnih napadov ali pa ga je zadela naravna nesreča, opomore. Kadar je vzrok terorizem, je čas daljši, saj je glavni pogoj za to, da se turisti vrnejo, zaupanje v sposobnost tamkajšnje vlade, da zagotovi varnost, menijo poznavalci.

Kako teroristični napadi vplivajo na slovenske turiste

Pretiranega strahu zaradi terorističnih napadov pred potovanji med Slovenci v slovenskih turističnih agencijah niso zaznali. Spreminja pa se turistični tok. "Potniki so se preusmerili iz nekaterih velikih mest v manjše kraje. V zadnjem času povpraševanj za Madrid, za London in Pariz skorajda ni. Ljudje so pač našli svoje kotičke in se odpravljajo v majhne kraje, veliko povpraševanja je, denimo, za Sardinijo in Sicilijo," je pojasnil Peter Majerle s Kompasa in dodal, da so prejšnji teden ustavili tudi vse polete za Egipt. "Skupaj z drugimi organizatorji letovanj in prevoznikom smo se odločili, da ustavimo vse polete do konca januarja, tako da v Šarm el Šejk in Hurgado zdaj iz Ljubljane ni mogoče leteti. Nekatere agencije pa te destinacije še vedno ponujajo z bližnjih letališč okoli Slovenije." Zanimivo je, da sta med slovenskimi popotniki dokaj priljubljeni turistični državi Jordanija in Izrael, ki sta razmeroma blizu nemirnih območij. Kompas tako že med novoletnimi prazniki organizira odhode v obe deželi. Številni potniki se pred potovanjem odločijo za zavarovanje rizika odpovedi potovanja, vendar ta ne omogoča odstopa od pogodbe o turističnem aranžmaju v primeru strahu pred terorističnimi napadi ali drugimi tovrstnimi nevarnostmi, temveč zgolj iz osebnih razlogov. "Med osebne razloge štejemo smrt bližnjega zavarovancu, nezgodo bližnje osebe v družini ali pa poziv sodnih organov. Grožnja s terorističnimi napadi pa predstavlja neko objektivno okoliščino in gre za razmerje med organizatorjem turističnih potovanj in potrošnikom," pravi Peter Jakopič iz Zavarovalnice Triglav.

Kako varno je potovati?

Zunanje ministrstvo na svoji spletni strani opozarja na povečano nevarnost terorističnih napadov po vsem svetu, slovenskim državljanom pa svetuje, naj se izogibajo lokacij visokega tveganja, naj spremljajo poročila medijev in informacije iz drugih virov ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. Kako varno je torej potovati, so morale turistične agencije spremeniti ponudbo zaradi terorističnih napadov, so hotelirji oziroma ponudniki turističnih zmogljivosti v državah s tveganjem znižali cene, koliko časa mora miniti od terorističnega napada, da si neka turistična destinacija oziroma država opomore? O vsem tem v oddaji Posebna ponudba v soboto, 12. decembra, ob 17.20 na TVS 1. Gledalcem bomo tudi svetovali, katere države so v tem trenutku najbolj nevarne, kam lahko in kam ni priporočljivo potovati, na kaj naj bodo pozorni, ko obiščejo katerega od tveganih krajev, kako ravnati, če se znajdejo v bližini prizorišča terorističnega napada, na koga se lahko v takem primeru obrnejo za pomoč in ali jim turistična agencija v celoti povrne kupnino za počitnice, ki so jih odpovedali zaradi terorističnega napada.

Foto: Reuters

Teroristični napadi po svetu strašijo turiste.
Agencije med turisti ne zaznavajo strahu.
Mladi se zaradi turističnih groženj potovanjem ne bodo odpovedali.