Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Čarokuhinja pri atu • oddaje

Čarokuhinja pri atu Poljska

31.08.2022

Poljska kuhinja se razvija že stoletja, skupaj s sosednjima slovaško in češko, nanjo pa je vplivala tudi širša, srednjeevropska okolica, sploh nemška, avstrijska in madžarska kuhinja. Hkrati je poljska kuhinja vsrkala tudi židovske, francoske, turške in italijanske kulinarične vplive. Poljska kuhinja je tradicionalno bogata z mesom, veliko kuha z zimsko zelenjavo, sploh z zeljem. Pozna veliko vrst testenin, cmočkov in cmokov ter veliko kaš. Je krepka, kalorična, uporablja veliko smetane in jajc. Tako bo ata tokrat vnukinji Ajdi predstavil Pirožke in Pončeke, na trgu pa vnukinja z inšpektorjem najdeta rešitev za skupne težave. Jedilni kot pa je spet poljsko obarvan po zaslugi babice Ljerke Belak.

Čarokuhinja pri atu Hrvaška

30.08.2022

Hrvaška kulinarika nam je vsem dobro znana predvsem po ribjih jedeh .Mi bomo predstavili njihovo specialiteto pod imenom Kulen , ki jo večinoma uporabljajo za predjed . Vnukinja se odpravi na tržnico do branjevke, ki je zopet polna nasvetov o zdravju in lepih besed o njeni sestri . Babica se dobro pripravi na samo Hrvaško kulinariko ter vnukinji in atu naredi kratek podrobnejši opis. Hrvaška je geografsko zelo pestra in preko različnih okolij raztegnjena dežela z velikimi razlikami med urbanim in podeželskim ter obalnim in celinskim življenjem, kar je zagotovo vplivalo na posebnosti lokalne kulinarike, stoletja je bila tudi križišče osvajalcev in trgovcev, preko njenega ozemlja so potekale celo poti začimb. Domačini so vplive tujcev in novosti, ki so jih prinesli trgovci, sprejemali in vgrajevali v svoje tradicije.

Čarokuhinja pri atu Avstrija

29.08.2022

V tokratni oddaji bomo pripravili govejo juho na avstrijski način. Ata nam bo predstavil razliko med avstrijsko in slovensko pripravo goveje juhe. Tudi tokrat nas bo zabaval naš inšpektor, ki bo vnukinji pokazal negativni vpliv trans maščob. V jedilnem kotu bo zopet pestro in zabavno , kjer bosta ata in babi imela svojih pet minut . Prvič je bila kot specifična avstrijska kuhinja predstavljena konec 18. stoletja v nemških kuharskih knjigah. Poleg tujih vplivov so mnoge avstrijske dobrote prispevali tudi lokalni kuharji. Tujci mnogokrat enačijo dunajsko kuhinjo z avstrijsko nacionalno kuhinjo, toda lokalne kuhinje so si v Avstriji vsaj tako različne kot pri nas. Goveja juha s fritati (narezanimi palačinkami) je posebnost avstrijske Štajerske, Speckknödel (knedli s slanino) so iz Tirolske, puhasti salzburški žličniki (Salzburger Nockerln) pa iz Mozartovega mesta

Čarokuhinja pri atu Grška kuhinja

29.08.2022

Grška kulinarika je izjemno barvita, pestra, zdrava in okusna. Je tudi temelj drugih evropskih kuhinj, poznali so jo že stari Rimljani. Grška solata, Tazdiki mesni kaneloni bodo nam in upam, da tudi vam ''teknili '' v pravi grški družbi.

Čarokuhinja pri atu Severnoafriška kuhinja

26.08.2022

Predstavili bomo malo širško krajino na severu kontinenta Afrika natančneje Magreb, po arabsko zahod. Najbolj vsakdanje živilo v Magrebu je pšenica znana pod imenom kuskus, mi bomo dodali zraven še mesno jed in sicer kebab žepke.

Čarokuhinja pri atu Perujska kuhinja

24.08.2022

Perujska kuhinja je med najbolj raznolikimi in med najboljšimi na svetu, čeprav postaja mednarodno priznana šele v zadnjih letih. Lomo saltado najbolj znana perujska jed. Sestavljen iz kitajsko značilno praženih kosov govedine in avtohtonega perujskega krompirja. Za sladico bomo imeli čokoldane navihančke…..saj Peru je tudi dežela aromatičnega kakava.

Čarokuhinja pri atu Francoska kuhinja

23.08.2022

Ratatouille in Crêpes suzette, danes bomo kuhali po francosko. Ratatouille, prava mineštra jajčevcev, cukinov, paradižnika, paprike in čebule. In seveda slastne plačinke in Crêpes suzette napolnjene z beurre suzette – to je z mešanico karameliziranega sladkorja, masla in soka mandarine ali pomaranče…. Buon apetit

Čarokuhinja pri atu Balkanska kuhinja

22.08.2022

Balkanska kuhinja najbolj slovi po roštilju. Mi se bomo v tokratni oddaji posvetili pripravi odlične sladice, ki se imenuje tufahija... jabolko z nadevom orehov, pa smetana. No ne bomo pa pozabili še na eno balkansko specialiteto, to je burek.

Čarokuhinja pri atu Štruklji

19.08.2022

V zabavni kuharski seriji Čarokuhinja spremljate Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi ata, ki v svoji kuhinji pripravlja jedi po starih receptih. Družbo mu dela nečakinja, ki pa si za pripravo jedi ne vzame toliko časa in si kot mlada sodobna ženska raje kupi že pripravljene in zamrznjene jedi. 15-minutno humoristično in izobraževalno serijo popestrijo tudi obiski znanih gostov, ki ata in njegovo nečakinjo obiščejo v kuhinji in pripravljene jedi tudi poskusijo.

Čarokuhinja pri atu Češka kuhinja

18.08.2022

Tokrat gremo na Češko. Češka kuhinja še zdaleč ni monotona, je okusna, nekoliko težka in morda za današnje zahodne poglede preobilna. Mi se bomo lotili priprave pohanega sira in za sladico postregli cmoke. In seveda na koncu nazdravili z pravim češkim pivom.

Čarokuhinja pri atu Kitajska kuhinja

17.08.2022

Dragi moji, vaši, najini, njihovi en lep Čarokuhinjski pozdrav.Po slovenski kulinariki , se tokrat odpravljamo v svet, natančneje na Kitajsko. V tokratni oddaji bomo kuhali kitajske specialitete kot so : spomladanski zelenjavni zavitki iz vlečenega testa in v voku kuhano, pečeno trakci piščanca s sezamom, oreški, marinado .

Čarokuhinja pri atu Ukrajina

16.08.2022

Ukrajinska kuhinja spada med dvajset najboljših kuhinj sveta . Ukrajina je država, v kateri se starodavne tradicije srečujejo s svobodnim duhom Kozakov, zahod z vzhodom. Razteza se od Črnega morja, preko obsežnih step in planot, ki jih prečkajo Dnjeper, Dnjester in druge reke, vse do Karpatov na zahodu. V tokratni oddaji bomo pripravili njihovo tradicionalno jed imenovano Boršč. Kot priloga boršču se dobro podajo skutini »Vareniki«, a ker ata in vnukinja ne bosta imela dovolj časa za izdelavo le - teh, bo vnukinja ''skočila '' v pekarno po skutine štruklje, ki po svojih sestavinah podobni »varenikom« . V jedilnem kotu se bo atu, vnukinji ter babici bo pridružila imenitna Ukrajinska gostja .

Stran 1 od 5
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov