Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 11. apr. 2020

TV Maribor • Sob, 11. apr.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- húsvéti tojás fűzfából;
- virtuális hímestojás-kiállítás;
- a völgyifalusi Soós család készülődése a húsvétra;
- lelkipásztoraink húsvéti üdvözlete;
- Ízes Muravidék: a húsvéti időszak táplálkozási szokásai.

Kedves Nézőink, a Hidak szerkesztősége meghitt és kellemes húsvéti ünnepeket kíván!

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- velikonočno jajce iz vrbe;
- virtualna razstava pirhov;
- priprave na veliko noč družine Soós iz Doline;
- velikonočne poslanice duhovnikov;
- rubrika Okusi Prekmurja: običaji, povezani s prehranjevanjem ob veliki noči.

Drage gledalke in gledalci, uredništvo Mostov vam želi blagoslovljene in prijetne velikonočne praznike!

Vitraži Marka Jermana v Križevi kapeli Mariborske Stolnice. Vabljeni k ogledu!

Vabljeni k ogledu.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

Iz mariborskega dela oddaje Dobro jutro-Dober dan smo tokrat izbrali: opozorila o škodljivosti alkohola, zgodbo ljubitelja pajkov, Štajerca, ki je postal predsednik mednarodne organizacije, ki se bori proti hepatitisu, izdelovali bomo naravna čistila, šivali predpasnik, izdelovali iz kamna, igrali šah in odkrivali skrivnostno Radvanjsko kripto. In se spomnili Alyinega albuma, ki je izšel na dan žena.

Slovenci so se v Bosno in Hercegovino začeli doseljevati že v času Avstro-Ogrske monarhije, ko so se tod zaposlovali kot javni uslužbenci, učitelji, umetniki in strokovnjaki v gospodarstvu.
Po prvi svetovni vojni, v času Kraljevine SHS, so deli slovenskega ozemlja po Rapalski pogodbi pripadli Italiji in prihajajoči fašizem je pognal veliko Slovencev z domače zemlje. Naseljevali so se tudi v bližini Banjaluke.
Slovenci so zelo kmalu začutili potrebo po povezovanju in druženju. Že leta 1923, kakor govorijo listine, je bilo ustanovljeno prvo slovensko izseljensko kulturno društvo Triglav. Kmalu je bila osnovana Slovenska kmečka zadruga, priljubljeno zbirališče je postala Slovenska kuhinja. Izjemno aktivni pa so bili Slovenci tudi v Slatini.
Leta po drugi svetovni vojni so organizirane dejavnosti Slovencev zastale, bile so celo nezaželene. A zadnja vojna vihra na tleh Bosne in Hercegovine je naše rojake znova združila. Društvo Triglav je od začetne potrebe po povezovanju in iskanju pomoči za v vojni prizadete kmalu razširilo področje delovanja. Široka pahljača dejavnosti se je razvila v zadnjih dvajsetih letih. Avtor oddaje je Dušan Tomažič.
Vabljeni k ogledu!

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Skrajšana postna maša v maternem jeziku porabskih Slovencev.
Sakalovska izseljenka, ki se je pred dvema desetletjema vrnila iz Avstrije.
Cerkveni napevi pevskega zbora Maranata.

Poglejte si posnetek tradicionalne prireditve Ciciban poje in pleše, na kateri se s pevskimi in plesnimi točkami predstavljajo predšolski otroci iz vrtcev severovzhodne Slovenije. Na oder je pogumno stopilo veliko otrok. Vabljeni k ogledu!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Film govori o zanimivostih te podhimalajske kraljevine, o njeni preteklosti in budističnih samostanih, ki jih tam ne manjka.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Ob velikonočnih praznikih bo vernike Evangeličanske cerkve nagovoril škof Leon Novak.

Pred praznikom velike noči bo vernikom ter vsem Slovenkam in Slovencem voščil koperski škof. msgr. dr. Jurij Bizjak.

Prepustite se prihodnosti, za preteklost bomo poskrbeli mi- tako je bilo novoletno voščilo mariborskega Muzeja narodne osvoboditve. To voščilo bo dobilo dodatne razsežnosti tudi v pogovoru z direktorico muzeja, doktorico Aleksandro Berberih Slana, ki svojo ljubezen do zgodovine in njenega pomena za sedanjost in prihodnost, poskuša prenesti na čim več ljudi in si pri vsem skupaj dovoli tudi biti drugačna. Dovolite da to prenesemo tudi na vas in sicer v ponedeljek 27.januarja ob 20.-ih na Televiziji Maribor. Oddajo vodi Eva Stavbar.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Raziskava o protipotresni varnosti 15-ih najbolj potresno ogroženih stolpnic v Ljubljani je potrdila domneve stroke, da ne ustrezajo sodobnim protipotresnim standardom. Stroka meni, da bi bilo pet stolpnic najbolje porušiti in na novo zgraditi. Na MOL-u, ki je naročil raziskavo, pravijo, da rezultati samo nakazujejo možne rešitve in da je skrb za potresno varnost stavb predvsem v rokah lastnikov. Kljub temu se bo problematike morala lotiti tudi država, saj Slovenija leži na potresno zelo dejavnem območju, stavb z neprimerno potresno varnostjo pa je samo v Ljubljani več kot 2000.

Roman V Elvisovi sobi Sebastijana Preglja je roman o odraščanju in o razpadu nekdanje skupne države. Romaneskni junak Jan se spominja odraščanja v sedemdesetih in osemdesetih letih minulega stoletja in izpiše intimno zgodbo o prijateljstvu, hkrati pa odstre pogled v družbene razmere, ki so pripeljale do osamosvojitve Slovenije. O odraščanju in vstopu v odraslost piše tudi Suzana Tratnik v romanu Norhavs na vrhu hriba. Pisateljica izriše s satirično ostjo in prvinami grozljivke grotesknost čudaškega kraja, ki ne dopušča drugačnosti, in pripoveduje zgodbo o dekletu, ki se zmore upreti nasilju večine. Tudi Mitja Čander je v svojem romanesknem prvencu Slepec uporabil prvine satire; gre za z avtobiografskimi prvinami prežet roman o intimni in družbeni slepoti.

Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Petra Hauc

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov