Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 30. maj. 2021

TV Maribor • Ned, 30. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Peka vrtankov na Gornjem Seniku. Okusno kvašeno testo je danes že bogatejše kot nekoč.
Cerkev neuničljivega upanja. Sveta Trojica v Odrancih je privlačna turistična točka naselja.
Monoštrska nogometna ekipa. Od letošnjega januarja jo trenira strokovnjak iz Prekmurja.

Vabljeni k ogledu!

Slikarka Bara Remec se je v povojnem domobranskem eksodusu znašla v Argentini potem, ko je s skicirko v roki beležila človeške usode v begunskih taboriščih. Bila pa je tudi ustanoviteljica umetniške šole v Buenos Airesu in velika prijateljica tamkajšnjih avtohtonih prebivalcev Indijancev, ki so jo poimenovali »slikarka sinjih oči«. Svojo življenjsko pot je sklenila že leta 1991 na samotnem pokopališču, daleč od Slovenije.

Tokratna oddaja je mačje obarvana. V začetku opozarjamo na nevarnosti, ki ogrožajo življenja mačjih mladičev v prvih tednih življenja. Svetujemo, kako prepoznati bolečino pri mačkah in kako jim pomagati. Opozarjamo na težave mačk z dlačnimi kepami. Obiskali smo francoskega buldoga Jacka in njegovo družino. Predstavljamo našo nestrupeno kačo – kobranko. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

VRT JOŽETA IN MAJDE ČONTALA
Lahko bi rekli, da spada vrt Jožeta in Majde Čontala ob vznožju Goričkega med t. i. skrite vrtove. To so tisti vrtovi, za katere ne vemo, kako lepi so, dokler se ne sprehodimo po njih. Velik je dobre tri hektarje, obdajajo ga gozdni sestoji, ki jih je Jože s sajenjem iglavcev pomagal oblikovati. Osrednji del je nepokošen travnik, ob njem pa so skrbno urejeni nasadi okrasnih grmovnic. Zacveteli so rododendroni in azaleje.
S KLUBOM GAIA NA OBISKU V DREŽNICI
Družina in prijatelji Rine Berginc vedo, kako rada ima cvetje. Nazadnje je v dar prejela bugenvilejo, strokovnjakinja kluba Gaia pa je s seboj prinesla drobnocvetno petunijo. Te letos krasijo Rinine balkone.

V drugi polovici 19. stoletja se je slovenski del Maribora bolj kot druga mesta začenjal zavedati nevarnosti potujčenja. Šele danes se v popolnosti zavedamo veličine dejanj A. M. Slomška in Rudofa Maistra in o tem tudi govorimo. Zavest o Mariboru kot braniku slovenstva pa je tlela na številnih področjih. Tudi zato se je leta 1918 lahko spremenila v vojaško silo. Po drugi svetovni vojni je nastalo Športno društvo Branik. Šele takrat je dobilo ime, ki bi ga z vso pravico nosili že njegovi predhodniki. Malokdo namreč ve, da ima Branik svoj začetek leta 1900. V času, ko se je še zdelo, da je Avstro Ogrska večna, so v deželnem središču Gradcu izdali Pravila novega društva v slovenskem jeziku in rodilo se je prvo slovensko športno društvo, v katerega so se vključevali samo Slovenci.

Ptujski festival narodnozabavne glasbe Slovenije je potekal v živo v petek, 28. avgusta 2015, ob 19.30 v Minoritskem samostanu na Ptuju. Gledalci televizije si ga bodo lahko ogledali v dveh delih. Vabljeni k ogledu posnetka prvega dela!
Na Festivalu PTUJ, ki je najstarejši festival domače glasbe, so sodelovali avtorji in ansambli narodno-zabavne glasbe iz Slovenije in zamejstva, nastopili pa bodo v dveh kategorijah: v kategoriji klasičnih kvintetov (harmonika, trobenta, klarinet, kitara, bas) in v kategoriji ostalih zasedb. Vsak ansambel se je predstavil z dvema novima skladbama, ki še nista bili javno predvajani ali izdani na nosilcih zvoka in z neobjavljenim besedilom. Nastopili bodo ansambel Amadeus, Azaleja, Fantje izpod Lisce, Jerneja Koblarja, Jug, KGB Kvintet, Mladika, Mladi upi, Pogled, Popotniki, Potep, Topliška pomlad, Veseli Dolenjci in Žargon.
V revialnem delu je za zabavo poskrbel Alfi Nipič s svojimi muzikanti.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Sloveniji ima zborovska tradicija veliko težo in pomen. Priljubljeno krilatico "trije Slovenci - zbor" za tokratne Sledi preverjamo na Koroškem. Zdi se namreč, da je ta, v preteklosti mnogokrat odrinjeni kos naše zemlje, še posebej zavezan slovenski pesmi. Tako v mežiški dolini danes prepeva 41 različnih vokalnih sestavov, od tega kar 16 v kraju Prevalje.
Moški pevski zbor Vres velja za enega najstarejši zborov na Prevaljah. V kraju je živelo in delalo kar 7 skladateljev in Vresovci so zelo ponosni na to tradicijo. Negujejo jo že 45 let in mnogi med njimi še hranijo spomin na vsa ta leta. Prav vsi pevci pa na čudovite trenutke, ki so jih in jih še bodo preživeli s pesmijo v srcu.

Pred nekaj dnevi smo se v Mariboru spomnili 30. obletnice Pekrskih dogodkov, prvega resnejšega spopada na tleh Slovenije, ki je nakazoval, da bomo pot v samostojnost morali braniti tudi v vojni. Pred 30-imi leti smo bili enotni, čeprav se od takrat vrstijo različne interpretacije o pomenu posameznih dogodkov in o pomenu ter vlogi posameznikov v teh dogodkih.
Vabimo vas, da si pogovor s predsednikoma obeh osrednjih veteranskih organizacij in zgodovinarjem o 30-ih letih samostojne Slovenije v oddaji Omizje ogledate nocoj, v sredo 26. maja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Izjemna življenjska pripoved Meri Bozovičar bo pritegnila številne gledalce saj pričevalka pogumno in zelo tenkočutno odstira nekatere najbolj zamolčane zgodovinske dogodke na Škofjeloškem. Rojena je bila leta 1931 kot Marija Ana Kumar v družini petih otrok v Zmincu pri Škofji Loki. Doma so imeli znamenito gostilno Pr' Kajbit in trgovino, tako da je imela Meri že kot otrok stik s svetom in zunanjimi dogodki. Te je podrobno opisala tudi v svoji knjigi Krvava zarja, ki je posvečena medvojnemu in povojnemu komunističnemu nasilju na Škofjeloškem. Med vojno je oče podpiral partizane, drugače ne bi preživeli. Vendar, pripoveduje Meri, so se komunisti želeli znebiti njihove družine tako, da so očetovo sodelovanje s partizani naznanili Nemcem. Največja tragedija v njihovem kraju se je zgodila, ko je okupator zaradi umora nemškega vojaka ustrelil 50 nedolžnih talcev. Nemškega vojaka, je dva dni prej v Stari Loki ustrelil partizan Kovačič – Gaj. Po vojni si je sodil sam. Meri Bozovičar opisuje tudi primere revolucionarnega nasilja – pomore družinskih očetov na Škofjeloškem, zaradi česar so nastali domobranci. V pričevanje vplete izjemno zanimive življenjske zgodbe, na primer tete Pavle, ki prišla hudo bolna iz Amerike in je doma umrla. Pa o znamenitem starem očetu, o neverjetnih sposobnostih njihovega psa Valdija... Zelo zanimiva in tragična je tudi pripoved o nemškem oficirju in ženi, ki ga je obiskala v njihovi gostilni preden je odšel na pohod in padel. Pričevalka razkrije strahovite podrobnosti mučenja in pobijanja domobranskih ujetnikov na škofjeloškem gradu takoj po vojni. A vse to je izvedela kasneje. Sama je bila sprva navdušena nad povojno svobodo, bila je aktivna v mladinski organizaciji. A leta 1947 so očeta in mamo novi oblastniki zaprli, da so lahko trgovino in gostilno temeljito izropali. Narod je vklenila nova vrsta terorja, je spoznala: »Če ljudje nimajo Boga, imajo hudiča, vmes ni nič« pravi Meri. Oče si je od vsega hudega v zaporu prerezal žile in je komaj preživel. Meri je kot dekle videla ta prizor, ki jo je prizadel in zaznamoval za celo življenje. Mama je bila zaprta v komunističnem zaporu Rajhenburg kjer je zaradi ozeblin dobila rane, ki so jo pestile še leta po tem, ko je prišla domov. V pričevanju Meri prebere pretresljivo pismo, ki ga je oče pisal mami v zapor. Za njihovo družino, pravi, se je vojna vlekla do leta 1997, ko je bil oče rehabilitiran.
V pričevanju seveda spregovori tudi o sebi. S šolanjem je začela pri uršulinkah v Škofji Loki, po tem je bila med okupacijo v nemški šoli, po vojni pa se je šolala naprej. Oblikovala si je družino in delala v različnih podjetjih, kjer se je na lastne oči prepričala kako so vodilni komunisti na visokih položajih kradli in izkoriščali podjetja za svoje privatne interese. Vodilna misel zelo zanimivega pričevanja Meri Bozovičar, ki je opisano tudi v knjigi pravi, da njena pripoved »zmore pravičnemu kazati pod odpuščanja.«

Nemški hokejisti so skupinski del svetovnega prvenstva začeli odlično, s tremi zmagami. Takoj so se približali prvim štirim mestom v skupini B, ki vodijo v četrtfinale. Tokrat jih čaka težko delo, branilci naslova iz leta 2019 Finci. Ti so iz domovine slišali kar nekaj kritik na račun svoje igre. Predvsem so navijače razočarali v drugem kolu s porazom proti Kazahstanci.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov