Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 11. jul. 2021

TV Maribor • Ned, 11. jul.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Trideseta obletnica osamosvojitve Republike Slovenije. Ob prazniku slovenska zagovornica nagovórila madžarski Parlament.
Zbirka vzorčnih testov. Izdaja vsebuje sedem testov za pripravo na izpit iz znanja slovenščine na srednji ravni.
Pomen monoštrske gimnazije. Nova publikacija navaja podatke o slovenskih dijakih ustanove.
Gornjeseniški cvetlični vrt. Na koncu maja je bil poln z najbarvitejšimi cvetočimi rododendroni.

Vabljeni k ogledu.

Ruth Podgornik Reš je prva Slovenka, ki je pretekla Špartatlon, enega najtežjih in najbolj cenjenih maratonov na svetu. Udeleženci naredijo prve tekaške korake pod atensko Akropolo, in se spoznavanju svojih meja prepustijo po poti atenskega vojaka Filipidesa. Njegov je izrek: »Zmagali smo!«, nesmrtne besede, ki jih je po dveh dneh teka od Aten do Šparte izrekel svojim sovojakom v bitki s Perzijci… nato izdihnil.
Ekipa RTV Slovenija, Televizije Maribor, je Ruth spremljala od njenega rojstnega dne, ko se je sredi zime prijavila na tek in se polna energije podala na trening v zasneženo pokrajino. S kamero ji sledimo na Vršič, na turno smuko s Stola, pri kolesarjenju na Jezerskem in spustu po ledeniku Ledina. Beležimo jutranje sadno zelenjavne napitke, obisk pri terapevtih in razmišljanja o pripravah…
Na grških tleh je izpred objektiva ne spustimo od pristanka s trajektom v Patrasu do poljuba kralja Leonidasa v Šparti. Tekla je 32 ur in 17 minut…
RUTH 246,8 je več kot le športni film. To je zgodba o preseganju sebe, cilju, ljubezni, zaupanju in prijateljstvu…
Avtorica oddaje je mag. Irena Bedrač, snemalec Danilo Plazovnik, asistent, snemalec Borut Krois in montažer Igor Purnat.
Vabljeni k ogledu.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

POLETNA OSKRBA
Drago Belec iz podjetja Cornus poda nekaj nasvetov, kako v teh tednih poskrbeti za posevke na vrtu. Med drugim pojasni, kako zalivati in dognojevati jagode, da julija še sadimo sadike kumar, pa kako preprečimo pojav plesni na paradižniku.
GREDE GRADU DVOR
Grajska vrtnarica Vera Borlak je februarja začela urejati grajske grede gradu Dvor. Zdaj so sadovi njenega dela – ter pomoči prostovoljcev – že lepo razcveteni. Zaenkrat grajske zidove popestrijo vrtnice, Vera pa ima še številne zamisli, ki jih bo 'zasadila' v prihodnjih letih.
MARINE HORTENZIJE
V Kopru pa smo posneli cvetočo reportažo. Gospa Mara že vrsto let neguje hortenzije. Mednje pa posadi zelenjadnice, ki si jih lahko natrgajo tudi stanovalci bloka, pred katerim skupaj urejajo gredice.

O Karlu Verstovšku Slovenci odločno premalo vemo. Vsekakor mnogo manj kot vemo o Antonu Korošcu in Rudolfu Maistru, čeprav gre za njunega sopotnika in človeka, ki se je enako zavzeto boril za prepoznavnost in pravice slovenskega naroda. Najprej kot deželno in državnozborski poslanec habsburške monarhije, kasneje pa kot visok funkcionar in politik v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev je bil vseskozi zaveden Slovenec. Kot predsednik Narodnega sveta je imenoval Maistra za generala in s tem dal uradno potrditev njegovi energični vojaški akciji. Verstovškov prispevek k vzpostavitvi slovenskega šolstva pa je tako izjemen, da bi v slovenskem glavnem mestu, najbolje pred Univerzo, moral stati njegov kip.

V tem letu bo potekal 50. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj, ki je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. In prav prvi festival je potekal leta 1969, ko je Mestna občina Ptuj praznovala 1900-letnico prve pisne omembe Ptuja. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kar 3000 orgel je bilo postavljenih v slovenski zgodovini, danes jih je okrog 950 še vedno v uporabi. S svojo 500 letno tradicijo so prav gotovo eden najbolj značilnih sooblikovalcev skupnega evropskega prostora. Smo ena redkih, če ne edina država na svetu, ki ima vse svoje orgle predstavljene v eni knjigi. Vsaj leta 2018 je bilo tako, ko sta muzikolog dr. Edo Škulj z besedo in Jurij Dobravec s fotografijo dokončala desetletja dolgo delo in popisala 1094 orgel na Slovenskem. Za Sledi smo obiskali nekatere, med njimi tiste iz Sv. Krištofa nad Laškim, ker so za mnoge še vedno najstarejše.

Omizje smo naslovili OVE in URE. To sta kratici za "obnovljive vire energije" in "učinkovito rabo energije". Področji, na katerih imamo še veliko rezerv. S poznavanjem možnosti, ki so nam ponujene s strani okolja in države, pomagamo sebi - natančneje - nižamo mesečne življenjske stroške, pomagali pa bomo tudi okolju. Moji nocojšnji gostje se s tem ukvarjajo poklicno. Iz prve roke boste dobili informacije, kaj se splača in kaj ne. To pa nas najbolj zanima, kajne?

Janez Anton Scopoli je utemeljitelj slovenske botanike. Leta 1760 je izdal prvo, 1772. pa dopolnjeno izdajo Flore carniolice, temeljnega popisa rastlinstva pri nas oziroma takratne širše Kranjske. 15 let je živel in ustvarjal v Idriji, kjer pa ni bil srečen. Morda je prav zaradi tega prehodil številne idrijske hribe in velik del takratne Kranjske in popisoval rastline, živali in minerale. Idrijsko obdobje je bilo njegovo najbolj plodno. Zadnja leta je preživel v italijanski Pavii, tam je oblikoval botanični vrt, kot je videti še danes. Po njem je poimenovan rod volčičev z vrsto kranjski oziroma scopolijev volčič. Ob 200-letnici njegove smrti, ta je bila lani, so njegov portret pripravili v uredništvu oddaje Na vrtu.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Izpoved pripadnika Teritorialne obrambe, ki je 27. junija 1991 sestrelil prvi sovražni helikopter v konfliktu na tleh nekdanje Jugoslavije, bo zadovoljila še tako zahtevnega gledalca. Leta 1959 rojeni Dernovšek je bil vzgojen v komunističnem duhu, o čemer odkrito govori, a hkrati se je zlasti od očeta navezal domoljubja. Oče mu je, ob razočaranju nad delovanjem bivšega režima, dal tudi vedeti, da v tem sistemu ni prihodnosti. Dernovšek je bil kot vrhunsko izurjen strelec s protiletalskim raketnim sistemom Strela 2M v TO vpoklican že konec maja 1991. 2. Junija 1991 pa je varoval zaprisego prve generacije slovenskih vojakov v učnem centru na Igu. Dernovšek podrobno pojasni dileme in bojazni poznega popoldneva 27. Junija 1991, ko je dobil povelje za sestrelitev dveh helikopterjev, ki sta imela nalogo napasti učni center na Igu. Potem, ko je prvi padel se je drugemu, poškodovanemu uspelo umakniti. Sestrelitev je imela daljnosežne posledice za uspešno obrambno vojno pravkar razglašene slovenske države, saj je bila jugoslovanska vojska soočena z dejstvom, da se ne more več svobodno gibati po slovenskem nebu, s tem pa so bile omejene njene bojne aktivnosti. Jugoslovanski vrh je spoznal, da se je Slovenija odločila braniti in je drago plačal podcenjevanje slovenske oborožene sile. Dernovšku, ki je bil do novembra 1991 pod orožjem se zdi žaljivo, da se 25 let po osamosvojitvi v Sloveniji promovirajo simboli bivše države in režima proti kateremu se je takrat borila TO in milica. Svojo kariero je nadaljeval v Slovenski vojski, sedaj pa je podjetnik in inovator, ki si je svoj prostor pod soncem našel za mejo v Italiji, saj je v domovini pogosto doživljalšikaniranja s strani tistih, kot pravi, ki so bili leta 1991 na nasprotni strani.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov