Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 11. dec. 2021

TV Maribor • Sob, 11. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Odpravili se bomo v Višnjo Goro na ogled premiere digitalno restavriranega filma Deseti brat in predstavili knjigo Josip Jurčič: Pripovednik svojega in našega časa dr. Urške Perenič. V ljubljanski Drami si bomo ogledali predstavo Zrcalce, zrcalce, požrla te bom, v Stari mestni elektrarni pa slovensko-poljsko koprodukcijo koreografov in plesalcev Vibracija posamezne strune.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Naslednja postaja za smučarske skakalke je nemški Klingenthal. Prvič v letošnji sezoni bodo ženske skakale v istem terminu kot moški. Skakalnico v Vogtland Areni naše odlično poznajo, saj so poleti trenirale in tekmovale na tem prizorišču. Tudi njihova forma je zelo konstantna, kar nas navdaja z optimizmom. Spremljajte neposredni prenos na TV Slovenija, ki ga bo komentiral Miha Mišič.

V sobotnem jutru vam ponujamo izbran izbor vsebin oddaj Poletno jutro iz Mariborskega studia ter številnih krajev in mest iz vzhodne Slovenije. Zato si v sobotnem jutru privoščite najboljše iz pestre palete vsebin Poletnega jutra.

V oddaji Rojaki predstavljamo Mariborčanko živečo v Kanadi, v hrvaške kraje se bomo odpravili s koprskim bibliobusom, obiskali smo simpatično vas v Porabju - Sakalovci.

Satirična oddaja, v kateri bo podeljeno priznanje za naj izjavo leta po izboru širše javnosti. Za najboljšo izjavo, ki je v zadnjem letu bila objavljane v časniku Večer, se poteguje deset finalistov. Oddajo bodo s svojim nastopom popestrila znana imena slovenske estrade. Vabljeni k ogledu.

Igrana televizijska oddaja z naslovom V koči dedka Mraza je zgodba o čarobni pohorski vili Simoni, ki se odpravi iskat kočo dedka Mraza. Na poti ji nenehno nagaja škrat Milek, ki ji tudi pomaga najti hiško, v kateri domuje dedek Mraz, družbo pa mu delajo še babica Zima in otroci. Oddaja otrokom pričara pravljično idilo v domovanju dedka Mraza, hkrati pa jim ponudi še lutkovno predstavo ter pravljico o dedku Mrazu, ki ga čarobna pohorska vila pospremi v mesto, kjer ga že željno pričakujejo številni otroci.

Trije igralci želijo zaigrati pravljico, a prav vsak hoče glavno vlogo pripovedovalca. Nekako se sporazumejo in znana pravljica se lahko začne. Brez nenehnih medsebojnih spopadov človeške nečimrnosti pač ne gre, a vseeno varno pripeljejo nežno Sneguljčico do srečnega konca. Prelepa tradicionalna likovna podoba na odru izriše pisano bogastvo lesenih lutk z lumpastimi palčki na čelu: "Če otroci so človeški malčki, mi, ki manjši smo od njih, smo palčki!"

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Slovenci so se v Bosno in Hercegovino začeli doseljevati že v času Avstro-Ogrske monarhije, ko so se tod zaposlovali kot javni uslužbenci, učitelji, umetniki in strokovnjaki v gospodarstvu.
Po prvi svetovni vojni, v času Kraljevine SHS, so deli slovenskega ozemlja po Rapalski pogodbi pripadli Italiji in prihajajoči fašizem je pognal veliko Slovencev z domače zemlje. Naseljevali so se tudi v bližini Banjaluke.
Slovenci so zelo kmalu začutili potrebo po povezovanju in druženju. Že leta 1923, kakor govorijo listine, je bilo ustanovljeno prvo slovensko izseljensko kulturno društvo Triglav. Kmalu je bila osnovana Slovenska kmečka zadruga, priljubljeno zbirališče je postala Slovenska kuhinja. Izjemno aktivni pa so bili Slovenci tudi v Slatini.
Leta po drugi svetovni vojni so organizirane dejavnosti Slovencev zastale, bile so celo nezaželene. A zadnja vojna vihra na tleh Bosne in Hercegovine je naše rojake znova združila. Društvo Triglav je od začetne potrebe po povezovanju in iskanju pomoči za v vojni prizadete kmalu razširilo področje delovanja. Široka pahljača dejavnosti se je razvila v zadnjih dvajsetih letih. Avtor oddaje je Dušan Tomažič.
Vabljeni k ogledu!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Marko Crnkovič je, tako je zapisano na spletni strani Večera: »…glavni urednik, kolumnist, novinar, šef deska, redaktor, lektor, slovnični fašist in stilist, fotograf, admin, tajnica in fikus Fokuspokusa. Piše že več kot trideset let. Razen bralcev ga nihče ne mara, pa tudi on ima rad samo bralce — no, in dobre avtorje. Raje piše kot misli. Več napiše kot prebere.«

Bistra in prijazna opica se spoprijatelji s podgano, ki ji kar naprej nagaja in jo izkorišča. Marljiva opica dan za dnem prenaša podganje nesramnosti, nekega dne pa ji je dovolj in se s podgano pogovori. Pove ji, da sta v življenju potrebni tudi odgovornost in delavnost, ne le zabava, a podgana se z opico ne strinja. Tako se njuno prijateljstvo konča.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vse več ljudi prisega na prečiščeno oziroma kuhano maslo ghee in kokosovo olje, čedalje bolj priljubljena je spet svinjska mast. Preverili smo, ali upravičeno. Kaj pa rastlinski nadomestki hranil živalskega izvora, predvsem nadomestki mesa in mlečnih izdelkov. Kaj vsebujejo in kako koristni so za naše zdravje?

Pogovarjali smo se s slovitim belgijsko-maroškim plesalcem in koreografom Sidijem Larbijem Cherkaouijem, ki je s predstavo Nomad v izvedbi Eastman Group, gostoval na letošnjem Borštnikovem srečanju. Dvakratni dobitnik nagrade Laurencea Olivierja je spregovoril o svojem edinstvem plesnem slogu, o kontemplaciji kot esenci njegovega ustvarjanja in o predstavi Nomad, kjer se ukvarja s pripadnostjo, nesprejemanjem drugačnosti in apokaliptičnostjo, ki jo živimo danes, Sidi Larbi pa jo je intuitivno zaznal že pred petimi leti.
Drugi del oddaje pa je posvečen Igralki s svinčnikom, Alji Tkačev. Po 30 letih od njene smrti odkrivamo njeno dnevniško prozo. O izvrstni igralki, ki je ustvarila nepozabne vloge na odru Mladinskega gledališča, Koredrame, Eksperimentalenga gledališča Glej in drugje so spregovorili: Vinko Moderndorfer, Nina Skrbinšek, Robert Walt, Lučka Počkaj, Silvij Božič Primož Jesenko.
Umetnost igre: avtorica Marjana Ravnjak

Ta konec tedna so v ligi ABA na sporedu tekme 11. kola. Slovenski ekipi se bosta pomerili z najboljšima moštvoma tekmovanja. Novomeščani se bodo za četrto zmago na domačem parketu borili z vodilno Crveno zvezdo, Ljubljančani bodo gostovali pri drugouvrščenem Partizanu.

Že v lanski sezoni je koledar v St. Moritzu – tako kot letos – predvideval dva ženska superveleslaloma. A sta oba odpadla zaradi prevelike količine snega. Nazadnje so tako ženske tu tekmovale leta 2019. Takrat je superveleslalom dobila Italijanka Sofia Goggia, pred rojakinjo Federico Brignone in Američanko Mikaelo Shiffrin. Obe Italijanki bosta med kandidatkami za stopničke tudi letos, Shiffrinova pa bo to prizorišče zelo verjetno izpustila.

Prve moške tekme po končani severnoameriški turneji tradicionalno gosti Val d’Isère v Franciji. Kriterij prvega snega bo v tej sezoni zgolj za tekmovalce v tehničnih disciplinah. V soboto bodo vozili veleslalom, v nedeljo bo na sporedu slalom. V Savojskih Alpah so preizkušnje običajno zahtevne, saj je proga zelo strma, Francozi pa pri utrjevanju snežne površine ne varčujejo z vodo. Po Söldnu in Lechu torej nova priložnost Kranjca in Hadalina za dokazovanje v najmočnejši konkurenci.

Četrto letošnje prizorišče tekem Svetovnega pokala je Klingenthal. Nemško mestece z bogato skakalno tradicijo premore eno večjih skakalnic. Na njej so v preteklosti blesteli tudi že naši orli. Z zmago se lahko pohvalita Jaka Hvala in Domen Prevc, glede na formo varovancev Roberta Hrgote se jima morda že letos pridruži še kdo. Denimo Anže Lanišek, ki je tu že zmagal na tekmi za veliko nagrado. Klingenthal je v preteklosti v svetovnem pokalu večkrat gostil sobotno ekipno in nedeljsko tekmo posameznikov. Tokrat bosta obe šteli v posamični konkurenci. Tekmi bosta žal brez gledalcev ob skakalnici. Nemec Geiger bo skušal obdržati rumeno majico vodilnega, njegov najbližji zasledovalec pa je prav naš Anže Lanišek.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov