Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 14. dec. 2021

TV Maribor • Tor, 14. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

V Kulturi več o filmu Quo Vadis Aida režiserke Jasmile Žbanić, ki je v soboto slavil na podelitvi evropskih filmskih nagrad. Ogledali smo si razstavo Onkraj meja v Koroški galeriji likovnih umetnosti in premiero plesne predstave Oh, kako zelo običajno v Kinu Šiška. Sinoči pa je na novoletnem koncertu navdušil pihalni orkester z več kot 355-letno tradicijo, Godbeno društvo rudarjev Idrija.

Ustanovna seja zbora svetnikov kmetijske zbornice. Siegfried Huber je novi predsednik stanovskega zastopstva. Skupnost južnokoroškh kmetic in kmetov z Marjanom Čikom ima zaradi mesta v predstojništvu več politične teže.
Mohorjeva družba Celovec in Slovenska prosvetna zveza tradicionalno ob prehodu iz starega v novo leto s knjižnim darom po znižani ceni poskrbita, da je branje vedno znova užitek.
Mlajša lutkovna skupina Danica iz Šentprimoža je še tik pred zatišjem v kulturnem življenju uprizorila priredbo Andersenove pravljice Kakor napravi stari, je zmerom prav. Mladi so ob dobri animaciji lutk navdušili tudi z glasbo.
Marijino popotovanje ali adventna devetdnevnica je pobožnost, ki se je ohranila v mnogih krajih. Verniki nosijo Marijin kip od hiše do hiše v spomin na Marijo in Jožefa, ki sta iskala prenočišče v Betlehemu. Pred petimi leti smo za televizijsko oddajo Dober dan, Koroška ljudsko pobožnost spremljali v Slovenjem Plajberku.
http://slovenci.orf.at

Neverjeten fenomen epidemije so korona zabave. Dogajajo se v Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Nizozemskem, celo pri nas. Predvsem mladi se želijo namerno okužiti s covidom 19, da bi imeli status prebolevnika in se jim ne bi bilo potrebno cepiti. Kako je mogoče, da se dogaja kaj takega in kje so vzroki za tako tvegano vedenje?

Pretepeni, zlorabljeni, lačni in prezebli. Zgodbe otrok, ki so zatočišče našli v Hiši zavetja Palčica, to je krizni center za otroke do šestega leta starosti, so grozljive in komajda verjetne. Otroci doživljajo tako hude zlorabe, da je odvzem iz družine nujen. Kaj je narobe s starši, ki so lahko tako okrutni do lastnih otrok?

Se še spomnite časov, ko nas je smučanje povezovalo in prikovalo pred tv zaslone? Po belih strminah so drvele in domov nosile kolajne ter pokale Mateja Svet, Anja Zavadlav, Špela Pretnar, Alenka Dovžan, Nataša Bokal in mnoge druge. Kakšni so njihovi spomini na dosežke, kje so danes in koliko so še vpete v smučarski svet?

Redke so priložnosti, da gostimo sogovornika, ki je živa priča zgodovine. V tem primeru zgodovine gradu Viltuš, prvega od osmih gradov, ki se v porečjih rek Drave in Dravinje zvrstijo od meje med nekdanjima Karantanijo in Štajersko marko vse do današnje meje med Slovenijo in Hrvaško. Naš gost Pavel Kundid je danes star 95 let, in se živo spominja predvsem dela povojne zgodovine gradu Viltuš.

Stalnica torkovih juter, v katera vas bodo izmenično pospremili Matej Zemljič, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar, so prometne minute, pregled dogajanja v sodnih dvoranah, delimo pa tudi nasvete za dom in vrtnarske nasvete.

Oddaja Lučka je namenjena najmlajšim, torej predšolskim otrokom in otrokom iz nižjih razredov osnovne šole. Sestavljena je iz več sklopov, in sicer iz uvodnega pogovora med voditeljico in lutko, delavnice za otroke, prispevkov o obravnavani tematiki in risank. Priprava oddaje poteka v sodelovanju z dvojezičnimi osnovnimi šolami in vrtci v Prekmurju.
A Pitypang című gyermekműsor a legkisebbeknek, tehát az óvodásoknak és az alsó tagozatos általános iskolásoknak szól. Az adás a szórakoztató jellegen kívül oktató jellegű is, hiszen egy-egy adott témával foglalkozik, amelyről a gyerekek a műsorvezetővel és Makk Palkóval beszélgetnek, a stúdión kívül pedig »élőben« is sok mindent tapasztalnak és kipróbálhatnak.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
V bližini Rožne doline je večstanovanjski objekt z razgibano zunanjostjo in nič kaj sramežljivo notranjostjo. Vsaka stanovanjska enota ima drugačen tloris in ko k temu prištejemo še dvoetažnost, dobimo v stanovanjih celo občutek, kot bi bivali v hiši.
Kadar vstopimo v katero od prenovljenih hiš, se navadno znajdemo sredi novih, svežih, sodobno urejenih prostorov. V Goriških Brdih smo našli hišo, ki je prav zaradi prenove zaživela dobesedno v novih barvah, se vrnila nekaj desetletij nazaj in ponudila povsem novo vsebino.
V starejši hiši je mlad par kupil mansardno stanovanje s čudovito strešno teraso. Dobro odmerjeni prostori, pogled na Ljubljano ter dvovišinska dnevna soba so bili odlično izhodišče za oblikovanje njunega prvega skupnega doma. V rokavu pa sta imela vsaj še dva aduta: arhitektko, prijateljico še iz srednješolskih let ter izostren občutek za estetiko.

Cene električne energije na evropskih borzah od novembra dalje dosegajo rekorde, glede na april so se cene za terminske pogodbe – to so pogodbe za zakup elektrike v letu 2022 –, povišale za skoraj 350 odstotkov. Posledica so podražitve pri večini dobaviteljev v Sloveniji. Pregledali smo njihove cenike in primerjali cene najugodnejših ponudb za gospodinjstva. Razlika v ceni med najdražjim in najcenejšim ponudnikom je kar 65 odstotkov. Presenetil je tudi primer Telekoma Slovenije, ki bo z novim letom prenehal dobavljati električno energijo. Kaj čaka trinajst tisoč Telekomovih odjemalcev, če do konca leta ne sklenejo pogodbe z novim dobaviteljem?

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Evropsko nagrado za književnost je nedavno prejela slovenska avtorica Anja Mugerli, ki živi in ustvarja na Goriškem. Nagrado vsako leto prejmejo neuveljavljeni avtorji iz držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa od leta 2009. Nacionalne žirije izberejo zmagovalce iz vsake od sodelujočih držav, doslej so bili nagrajeni le trije slovenski avtorji.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Oddajo Ljudje in zemlja, ki bo na 1. programu TV Slovenija v nedeljo, 12.12.2021 točno opoldne, pripravlja primorska ekipa. Mojca Dumančič je s kolegicami in kolegi obiskala številne kmetije po vsej Sloveniji - opozorili bodo na perečo problematiko podnebnih sprememb, ki usodno vplivajo na naše kmetijstvo. Posebna previdnost bo potrebna zaradi ptičje gripe, ki razsaja že vse okoli nas. Barbara Renčof bo predstavila eko kmetije na Kočevskem, kjer se vse več mladih odloča za delo na zemlji. Tu je zimski čas, zato se je Ksenija Černuta odpravila na zeliščarsko kmetijo Rogelja v Vojščici na Krasu po nasvete, kakšne čaje piti za odpornost. Poznate rek, da je nekaj »drago kot žafran«? Miloš Batistuta je na Tolminskem odkril, zakaj je žafranov cvet tako dragocen. Zadnji del oddaje pa bo predpraznično obarvan. Sabina Francek Ivovič bo predstavila božične šege in navade v Istri, na spodnjem Vipavskem bodo kmečke gospodinje skuhale značilne božične jedi. Zato le svinčnik in papir v roke, ko boste gledali nedeljsko oddajo – zagotovo vam bo prav prišel kakšen božični recept.

Solinarske hiše so bile izjemno premišljeno grajene. Od izbire materialov, do načina gradnje in razporeditve prostorov – vse je bilo v funkciji prilagoditve okolju solin in delovnemu življenju solinarjev. Solinarska hiša je imela v pritličnih prostorih skladišče soli, pregradne sten sob niso segale do stropa, saj je to omogočalo boljše zračenje, okna pa so bila postavljena na vsaj dve nasprotni strani neba, saj so tako solinarji ves čas neovirano spremljali vremenske spremembe, tudi ko so se zadrževali v notranjih prostorih. Ob začetku solinarske sezone se je iz Pirana v soline preselila vsa družina. Otroci so se učili solinarskih opravil, v prostem času pa so lovili ribe v bližnjih kanalih in v morju. Marsikdaj jim je bila ribiška sreča naklonjena in so na trnek ujeli toliko morskih dobrot, da je lahko gospodinja pripravila okusen brodet. V njem so končale različne ribe, pa tudi mehkužci. Vsaka družina je imela svoj recept, vse pa je družil dodatek dobre domače paradižnikove omake – šalše.

SUŠENJA SADJA
Že predniki so večino pridelka znali shraniti na različne načine, da so prebrodili zimo. V Gradežu so v začetku 30ih let prejšnjega stoletja zasadili okoli 200 sadnih dreves, ko so obrodila, so zgradili sušilnico s pečjo na drva. Pred nekaj desetletji so sušilnico obnovili, zdaj v njej letno posušijo od 12 do 14 ton sadja, in to na enak način, kot so počeli prvotno. Posušili smo jabolka, hruške, kakije.
PROSENA KAŠA S SUHIMI SLIVAMI
Pridne gospodinje so dobro vedele, kako domiselno porabiti krhlje posušenega sadja. Dodajale so ga tudi v sladice, kot je tradicionalna prosena kaša s suhimi slivami.
DECEMBRA V RASTLINJAKU
Tudi decembra v rastlinjaku nabiramo svežo zelenjavo, dokazuje Davor Špehar, ki v svojem pokritem kotičku v Roženplju v tem času nabira radič in rukolo, hrani zeljnate glave ter sadi česen, čebulo in bob.
STAR OKVIR Z NOVO SLIKO
Na kupu zavrženih predmetom smo našli star okvir. Sebastjan Lipar ga je najprej popravil, zlepil njegove robove ter odstranil pajčevine. Vanj je vpel novo - cvetlično - platno.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Oddaja Lučka je namenjena najmlajšim, torej predšolskim otrokom in otrokom iz nižjih razredov osnovne šole. Sestavljena je iz več sklopov, in sicer iz uvodnega pogovora med voditeljico in lutko, delavnice za otroke, prispevkov o obravnavani tematiki in risank. Priprava oddaje poteka v sodelovanju z dvojezičnimi osnovnimi šolami in vrtci v Prekmurju.
A Pitypang című gyermekműsor a legkisebbeknek, tehát az óvodásoknak és az alsó tagozatos általános iskolásoknak szól. Az adás a szórakoztató jellegen kívül oktató jellegű is, hiszen egy-egy adott témával foglalkozik, amelyről a gyerekek a műsorvezetővel és Makk Palkóval beszélgetnek, a stúdión kívül pedig »élőben« is sok mindent tapasztalnak és kipróbálhatnak.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z uvrstitvijo v drugi del svetovnega prvenstva v Španiji izpolnila zastavljeni cilj. V skupini 1 jo zdaj čakajo tri nove težke nasprotnice: Rusija, Srbija in Poljska. Vsaka nova točka bi za ekipo Dragana Adžića, ki nabira izkušnje za domače evropsko prvenstvo prihodnje leto, pomenila velik uspeh.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z uvrstitvijo v drugi del svetovnega prvenstva v Španiji izpolnila zastavljeni cilj. V skupini 1 jo zdaj čakajo tri nove težke nasprotnice: Rusija, Srbija in Poljska. Vsaka nova točka bi za ekipo Dragana Adžića, ki nabira izkušnje za domače evropsko prvenstvo prihodnje leto, pomenila velik uspeh.

V letu 2017 obeležujemo 15 letnico programa TV Maribor, čeprav so številne oddaje seveda veliko starejše, prvi prispevki pa so začeli nastajati že davnega leta 1968, ko je v Mariboru začelo delovati TV dopisništvo. V 80-tih je nato zaživel TV studio, 2002 pa program Tele M. Po vseh teh letih naš arhiv razumljivo že skoraj poka po šivih in zakaj ne bi obudili spominov, preverili zgodovine in podoživeli vrhunce? Pri obujanju spominov nam bodo v oddaji Naš arhiv je živ priskočili na pomoč številni soustvarjalci tistega in sedanjega časa. Vabljeni, da v naši družbi preživite večere, in da 60 minut damo nostalgiji prosto pot. Vabljeni k ogledu!

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov