Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 24. jan. 2022

TV Maribor • Pon, 24. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Leto 2021 v krogu Slovencev na Madžarskem. Podajamo vam izbor dogodkov v preteklem letu.
Veseloigra v Števanovcih. Predstavili so jo člani dramske skupine iz Rogašovcev.
Špajsni-flajsni muzikanti. Septembra so nastopili pred domačim občinstvom na Gornjem Seniku.

Madžarska in Slovaška bosta od 13. do 30. januarja gostili 15. evropsko prvenstvo v rokometu za moške. Nastopilo bo 24 reprezentanc, med njimi trinajstič tudi Slovenija, ki je na prvenstvu pred dvema letoma osvojila 4. mesto. Naša vrsta bo prvi del tekmovanja igrala v Debrecenu, pomerila se bo s Severno Makedonijo, Dansko in Črno goro. Šest predtekmovalnih skupin gostijo še Szeged, Bratislava, Košice in Budimpešta. Madžarsko glavno mesto bo gostilo zaključni del tekmovanja s polfinaloma in tekmama za medalje. Zlato branijo Španci, srebro Hrvati, bron pa Norvežani.

Osrčje Pohorja je planotast svet, ki ga krasijo številna barja. Na vrhu Pohorja, za gostim smrekovim gozdom, je Lovrenško barje – največje visoko barje v Sloveniji. Na nekaj več kot 1500 metrih nadmorske višine, med slikovitim rušjem, najdemo od 11 do 22 jezerc, barjanskih oken. Njihovo število je odvisno od obsega in trajnosti stoječe vode. S površino nekaj kvadratnih metrov so temna jezerca naravna in turistična znamenitost Pohorja.

V majhnem irskem mestu umetniki, kot so pevci, slikarji, plesalci in pesniki, vsako leto pripravijo festival. Zaradi ukrepov za omejitev epidemije koronavirusne bolezni je bil festival odpovedan. Kljub temu je v mesto prišel potujoči umetnik in se odločil, da bo, če ljudje ne morejo na festival kot običajno, festival pripeljal k njim. Na inovativen način je mesto spremenil v oder.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo bo Monika Tavčar postavila V Središče, vam še pred osmo svetujemo glede različnih tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, za vse ljubitelje rastlin pa je poskrbljeno v rubriki Na pomoč, vrtnar. Da bi vsakdanje življenje okoli nas še bolje razumeli, se v (Ne)znanem lotevamo raziskovanja preprostih, a pomembnih mitov in resnic. Ob koncu oddaje vam ponudimo še idejo za vaš dom in vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Pred volitvami župnijskih svetov 20. marca je krški škof Jože Marketz, v avstrijski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo, katehezo in evangelizacijo, te označil za enega najpomembnejših projektov katoliške cerkve. Ob tem letos mineva 50 let od škofijske sinode na Koroškem, kjer so sprejeli dokument o sožitju Nemcev in Slovencev v koroški cerkvi ter postavili trajen spomenik sobivanju.
Skoraj eno leto je nekdanji profesor na Slovenski gimnaziji Lojze Dolinar drugi podžupan koroške prestolnice. Prvi slovensko govoreči župan v zgodovini je v celovškem mestnem senatu pristojen za občinska stanovanja, za okolje in energijo ter za čezmejno povezovanje in mreženje v alpsko-jadranskem prostoru. Kot gost v studiu bo Dolinar spregovoril o izzivih in dosežkih v zelo zahtevnem obdobju.
Interesna skupnost IG Kultur Steiermark/Štajerska v Gradcu je pred kratkim izdala brošuro o delu regionalnih kulturnih ustanov dežele.
Zimska sezona na Peci je razdeljena: s številom smučarjev med počitnicami so zelo zadovoljni, medtem ko je med tednom za okoli 30 odstotkov manj obiskovalcev kot pred pandemijo. Zato pa je tekačev na smučeh ob Breškem jezeru več kot kdaj prej.
V Štriholčah, severno od Velikovca, leži kmetija Kuchling, na kateri s partnerico Gabrijelo in hčerko Ano živi Hanzej Kuchling. Kot izučeni mizar je zaposlen v podjetju na Kneži. Sicer pa se navdušuje za rejo konj pasme haflinger. In se zavzema za obstoj slovenščine na severni jezikovni meji Velikovca.
http://slovenci.orf.at

Poglejte si posnetek tradicionalne, že 45. prireditve Ciciban poje in pleše, na kateri se s pevskimi in plesnimi točkami predstavljajo predšolski otroci iz vrtcev severovzhodne Slovenije. Na oder je pogumno stopilo veliko otrok. Vabljeni k ogledu!

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Ježek Jožek se nekega dne prebudi zares slabe volje. Bistra vrana nekaj časa posluša njegovo nerganje, potem pa ga domiselno zvabi iz gnezda, kamor se ježek Jožek čez nekaj ur vrne dobre volje kot že dolgo ne.

Kakadudu, Božiček prinese toliko daril, kot si jih zaslužiš. Ne glede na to, koliko tečnariš in kričiš, da si glavni. Pepe za vse tri dobre može pripravi presenečenje in v resnici je glavni on. Ampak v Malem pristanu, na Ptuju pa je glavni nekdo drug … Te zanima, kdo? To izveš v naslednji oddaji. Navihano praznična bo!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt je rojena in živi v Celju, je solistka Opere SNG Maribor, v resnici pa je zaradi glasbe, ki ji je posvetila vse svoje življenje, državljanka sveta. V tej sezoni praznuje srebrni delovni jubilej, in kmalu bo v njenih rokah tudi nagrada Prešernovega sklada za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu.
Vabimo vas, a si pogovor z Andrejo Zakonjšek Krt ogledate v oddaji Dober večer v ponedeljek 24. januarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Domačijo, ki stoji le lučaj od smaragdne reke in z neprecenljivim razgledom na Mežaklo ne enem in Pokljuko na drugem bregu, je novi lastnik popolnoma prenovil. Obnova je terjalo veliko truda, sploh ker je morala hiša ohraniti svoje glavne zunanje značilnosti. Stoji namreč v Triglavskem narodnem parku.
Vajeni smo, da lastniki stanovanj, namenjenih oddajanju, v te prostore ne vlagajo pretiranih sredstev. Za najemnike raje manj kot več Vendar najdemo tudi izjeme. Recimo v hiši, v kateri so lastniki prenovo stanovanja zaupali arhitektom in skupaj prišli do zelo všečnega cilja.
Po vsem svetu so čedalje bolj priljubljeni majhni bivalni prostori. Vse več ljudi se odloči za nakup garsonjere ali manjšega stanovanja v strogem središču mesta, ki je »rezervna enota«, medtem ko je dom ustvarjen nekje drugje. Čeprav se v takšnih stanovanjih ne prebiva veliko časa, nekateri lastniki poskrbijo za poseben šarm njihovega bivalnega prostora.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Zakaj so položnice za ogrevanje v nekaterih mestih začele dosegati tako vrtoglave zneske? Kako bodo 200, 300 evrov mesečno za ogrevanje poravnali tisti z nizkimi plačami in pokojninami? Bodo morali v stanovanjih zmrzovati? Kdo se pri tem okorišča, kakšno vlogo imajo občine in kaj lahko sploh storijo stanovalci?

Na trgih in ulicah v koprskem mestnem jedru odslej ni več dovoljeno spreminjanje pritličij in kleti v stanovanja in turistične apartmaje. Ker se s takimi posegi izgublja identiteta mesta, pojasnjuje občina. Lastniki nepremičnin opozarjajo, da gre za grob poseg v zasebno lastnino. Kako pa je v Izoli in Piranu?

Februarja bo minilo 70 let od rekordnega sneženja leta 1952, ko je nepretrgoma snežilo kar 50 ur in je bila snežna odeja v večjem delu Slovenije debela več kot meter in pol, ponekod celo dva metra. Kako se tega spominjajo ljudje, ki so to doživeli? Ali je mogoče, da bomo še kdaj imeli zime, kot so bile nekoč?

Pred volitvami župnijskih svetov 20. marca je krški škof Jože Marketz, v avstrijski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo, katehezo in evangelizacijo, te označil za enega najpomembnejših projektov katoliške cerkve. Ob tem letos mineva 50 let od škofijske sinode na Koroškem, kjer so sprejeli dokument o sožitju Nemcev in Slovencev v koroški cerkvi ter postavili trajen spomenik sobivanju.
Skoraj eno leto je nekdanji profesor na Slovenski gimnaziji Lojze Dolinar drugi podžupan koroške prestolnice. Prvi slovensko govoreči župan v zgodovini je v celovškem mestnem senatu pristojen za občinska stanovanja, za okolje in energijo ter za čezmejno povezovanje in mreženje v alpsko-jadranskem prostoru. Kot gost v studiu bo Dolinar spregovoril o izzivih in dosežkih v zelo zahtevnem obdobju.
Interesna skupnost IG Kultur Steiermark/Štajerska v Gradcu je pred kratkim izdala brošuro o delu regionalnih kulturnih ustanov dežele.
Zimska sezona na Peci je razdeljena: s številom smučarjev med počitnicami so zelo zadovoljni, medtem ko je med tednom za okoli 30 odstotkov manj obiskovalcev kot pred pandemijo. Zato pa je tekačev na smučeh ob Breškem jezeru več kot kdaj prej.
V Štriholčah, severno od Velikovca, leži kmetija Kuchling, na kateri s partnerico Gabrijelo in hčerko Ano živi Hanzej Kuchling. Kot izučeni mizar je zaposlen v podjetju na Kneži. Sicer pa se navdušuje za rejo konj pasme haflinger. In se zavzema za obstoj slovenščine na severni jezikovni meji Velikovca.
http://slovenci.orf.at

Pričevanje Jožeta Puglja iz Struške doline v Suhi krajini nas popelje v čas trpljenja in strahu, ki je zajel te kraje po tem, ko je spomladi 1942 na t. i. osvobojenem ozemlju partizanska vojska začela izvajati svojo oblast. Večina domačinov se je partizanov bala bolj kot Italijanov, ki so postali nasilni in nepredvidljivi šele po nastopu partizanskega gibanja. Okupacija in revolucionarno delovanje sta opustošila in razdelila struške vasi, ki si demografsko niso opomogle. Jože z veliko žalostjo pripoveduje o svoji mladoletni sestri, ki so jo mučili in ubili v Teharjah. Družina je tudi po vojni doživela kalvarijo. Sam je bil večkrat zaprt, vendar je ostal pokončen ter zvest svojemu prepričanju. Ustvaril si je družino in z ženo sta imela gostilno, ki je danes že v rokah mlajše generacije.

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu na Nizozemskem sedmič nastopa na evropskih prvenstvih. Po remiju na prvi tekmi je druga tekmica Italija. Prav italijanska ekipa je edina, ki jo je slovenska premagala na prvenstvih stare celine, in to dvakrat. Kar nekaj slovenskih igralcev igra v Italiji, tako da lahko pričakujemo še eno zanimivo srečanje.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov