Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 24. jan. 2022

TV Slovenija 2 • Pon, 24. jan.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo bo Monika Tavčar postavila V Središče, vam še pred osmo svetujemo glede različnih tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, za vse ljubitelje rastlin pa je poskrbljeno v rubriki Na pomoč, vrtnar. Da bi vsakdanje življenje okoli nas še bolje razumeli, se v (Ne)znanem lotevamo raziskovanja preprostih, a pomembnih mitov in resnic. Ob koncu oddaje vam ponudimo še idejo za vaš dom in vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

V duhu slogana »Osti jarej«, ki naj bi po prepričanju nekaterih pomenil »ostani mlad«, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije pripravila kulturni dogodek, s katerim so pokazali, da je lahko tudi kultura dostopna. Ogledali smo si glasbeni videospot Verjemi vase, dokumentarni film z naslovom 62.a avtorjev Tine Grošelj in Marka Kumra - Murča, ki oriše pot slovenskega znakovnega jezika vse od prepovedi leta 1880 do njegovega vpisa v ustavo, in predstavo Decibel-ga, v kateri so se slišeči naučili na pamet znakovnega jezika in ga uporabljali vseh 70 minut predstave. Dosežen je bil še en mejnik, saj smo si prvič ogledali predstavo, ki je združila slišeče in gluhe igralce. Glejte Prisluhnimo tišini v soboto, 22. januarja, ob predvidoma 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Andrej Rozman Roza je slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec.

Poznan obraz z velikih in malih ekranov. Človek tisočerih obrazov in preoblek, ki je med drugim zaznamoval skoraj 30 let delovanja KUD France Prešeren.
Glavna nit, ki se razteza skozi film, je Rozin boj za ničto stopnjo davka na dodano vrednost za vse proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik (od tu tudi naslov filma). Roza vsak teden vodi »odmaševanja«, v katerih pridiga o tekoči družbeni problematiki, poseben poudarek pa daje jeziku. Ravno Odmaševanja so ga odpeljala tudi v politiko – v letu 2017 je kandidiral za predsednika države, vendar ni zbral dovolj podpisov. Njegova ustvarjalna pot je raznolika; poleg nastopov na šolah bomo videli tudi nastajanje lutkovne predstave Kekec.
Dokumentarni film Jaz sem za nič je režiral Boris Petkovič.

Tokrat sta naša junaka Bit in Anže popotniško zastavo zapičila v Severni Ameriki. Ampak ne jim povedati, ker so precej ponosni, ko je govora o zastavah. Njuna pot se začne v mestu, ki nikoli ne spi – New Yorku. Tam spoznavata, kako odprti so Američani in kako hitro so pripravljeni priskočiti na pomoč. Pot nadaljujeta skozi Fiiladelfijo, ki ju s svojo surovostjo pretrese do kosti. Zadnja popotna točka tokratne epizode pa je Baltimore.

»V tokratni koprski nedeljski oddaji Ljudje in zemlja bomo najprej šli v Brkine, na Brezovo Brdo, kjer so divji prašiči razrili in uničili več hektarjev travnikov in pašnikov. Izvedeli boste tudi, kako se s težavami zaradi velikega števila divjih prašičev soočajo naši zamejski kmetje ter meščani, saj prihajajo tropi teh kosmatincev v mestne parke, na vrtove hiš. Podali se bomo na bistriško, kjer je od nekoč devetih prevoznikov in odkupovalcev mleka ostal le še eden, pa še ta odhaja v pokoj. Družba slovenski državni gozdovi je v decembru organizirala svojo prvo dražbo vrednejših hlodov iz državnih gozdov in nanjo povabili tudi zasebne lastnike. Napovedujejo pa, da se sodelovanje z zasebniki, ki imajo pri nas v lasti kar 78 odstotkov vseh gozdov v Sloveniji, ne bo končalo samo pri dražbah. Obiskali smo Tolminski muzej, kjer so pripravili zanimivo razstavo o senikih, o njihovem nekoč velikem pomenu, o različnih načinih gradnje in ostalem. V Opatjem selu smo se srečali s članicami Društva Žbrinca in Društva žena Miren Orehovlje. Pripravile so okusne jedi, ki so jih nekoč jedli na tem koncu v predpustnem času. Recepte skrbno hranijo in prenašajo naprej, da tradicija ne zamre. Vabljeni k ogledu to nedeljo, 23. januarja opoldan na prvem in ob 18h na koprskem tv programu.«

Madžarska in Slovaška bosta od 13. do 30. januarja gostili 15. evropsko prvenstvo v rokometu za moške. Nastopilo bo 24 reprezentanc, med njimi trinajstič tudi Slovenija, ki je na prvenstvu pred dvema letoma osvojila 4. mesto. Naša vrsta bo prvi del tekmovanja igrala v Debrecenu, pomerila se bo s Severno Makedonijo, Dansko in Črno goro. Šest predtekmovalnih skupin gostijo še Szeged, Bratislava, Košice in Budimpešta. Madžarsko glavno mesto bo gostilo zaključni del tekmovanja s polfinaloma in tekmama za medalje. Zlato branijo Španci, srebro Hrvati, bron pa Norvežani.

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu na Nizozemskem sedmič nastopa na evropskih prvenstvih. Po remiju na prvi tekmi je druga tekmica Italija. Prav italijanska ekipa je edina, ki jo je slovenska premagala na prvenstvih stare celine, in to dvakrat. Kar nekaj slovenskih igralcev igra v Italiji, tako da lahko pričakujemo še eno zanimivo srečanje.

17. kolo lige ABA prinaša nov derbi. Cedevita Olimpija bo v svoji dvorani gostila evroligaško Crveno zvezdo. Beograjčani v zadnjem času igrajo na visoki ravni, Olimpija pa se spopada s posledicami zaporedja karanten, ki je onemogočalo treninge. A srečanja proti najboljšim ekipam iz regije ljubljanskim košarkarjem dajo dodatno motivacijo. Napoveduje se zanimiva tekma, komentiral jo bo Miha Mišič.

Župan alpske vasi Ostana na nadmorski višini 1500 m poskuša oživiti kraj, v katerem se že 30 let ni rodil otrok. Uspelo mu je privabiti Silvio iz Torina, ki je prevzela taverno, in Flavia iz Torina, ki je prevzel pekarno. Za obe stavbi je župan po večletnem birokratskem trudu pridobil denarna sredstva. V vas se je priselila tudi Serena, ki prideluje sadje in zelenjavo, ter šest Pakistancev, do katerih je bila skupnost v začetku skeptična. Prišleki so vzljubili vas, ki ima zdaj že 50 prebivalcev in počasi postaja prava skupnost.

ALPINE VILLAGES / ALPENDÖRFER / Avstrija, Nemčija / 2019

Ko se Voltaire zaplete v spor s pomembnim plemičem, spozna, kako malo je vredno njegovo prijateljevanje z gospodo. To ga raztogoti, a da bi se izognil vnovičnemu zaporu, sprejme še eno izgnanstvo, tokrat v Anglijo, kjer spozna angleško demokracijo in umetnike ter odkrije dela Williama Shakespeara. Ko njegova prijateljica Adrienne Lecouvreur umre, Cerkev ne dovoli, da bi jo pokopali v krščanski zemlji. Besni in strti Voltaire v kratkem pamfletu ostro napade francosko družbo in si s tem znova nakoplje težave.

LES AVENTURES DU JEUNE VOLTAIRE / Voltaire in Love / Francija / 2020
scenarij: Alain Tasma, Georges-Marc Benamou, Henri Helman
režija: Alain Tasma
v glavnih vlogah: Thomas Solivérès, Victor Meutelet, Victor Le Blond, Christa Theret, Patrick D’assumcao, Pascal Demolon, Eugène Marcuse, Tom Pezier, Éric Caravaca, Maud Wyler, Hippolyte Girardot, Valérie Bonneton, Daniel Hanssens

Maks Fabiani in Jože Plečnik, najpomembnejša slovenska arhitekta, sta bila tekmeca. Dokumentarni film prvič odstira, kako pogosta sta se prepletali njuni zgodbi. Išče slogovne primerjave med deli ter opozarja, koliko sta »prepisovala« eden od drugega, kdaj sta si prevzemala posle, hkrati pa priča o medsebojnem spoštovanju.
Urbanizem slovenske prestolnice je najbolj zaznamoval Maks Fabiani, vendar danes govorimo o Plečnikovi Ljubljani. Pri natečaju za Gutenbergov spomenik sta dobila enakovredno nagrado, a izvedba je bila Fabianijeva. Plečnik mu je vrnil z Zacherlovo palačo, enim ključnih del dunajske moderne. Fabiani, ki je bil svetovalec Franca Ferdinanda za umetnostna vprašanja, je po prvi svetovni vojni zapustil mesto vodilnega profesorja na dunajski tehnični univerzi; Plečnikova profesura pa je bila pri prestolonasledniku trikrat zavrnjena in za to je krivil Fabianija. Na ljubljansko univerzo je prišel poučevat šele, ko se je prepričal, da se ne bosta srečevala.
Šele na stara leta sta bila spet prijatelja. Takrat sta se ob čaši vina dogovorila, da bo tisti, ki bo živel dlje, drugemu napisal nekrolog. To je naredil Fabiani leta 1958, leto dni po Plečnikovi smrti.

Scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
direktor fotografije in snemalec: Marko Kočevar
avtor glasbe: Borut Kržišnik

Televizija Slovenija, Izobraževalni program
2006/2008

Sandi in Ana sta bivša sošolca, ki po spletu naključij po več letih naletita drug na drugega. Živita dva različna načina življenja, Ana je angažirana in hodi na proteste, Sandi je mlad bohem, ki spretno brenka po strunah svoje kitare.
Sandiju je bila Ana všeč že kot sošolka in po letih ponovnega srečanja simpatija do nje le še narašča. Sta svetova, v katerih živita, predaleč vsaksebi ali pa bo Sandiji vseeno uspelo zabrenkati na prave strune njenega srca?
Režija: Klemen Berus

Vsi vemo, kaj so Butale in kdo jih naseljuje, ljudje, ki se imajo za zelo pomembne in pametne: cvet modrosti v njih je skrit! Ko cenjeni župan Mihcasti Kimpež odkrije, da je ponoči nekdo oropal občinsko blagajno – je to strašna reč! Ožje občinsko vodstvo na dolžnost pokliče butalskega policista Gregorja Brezhlačnico. Ta se obveže, da bo ujel razbojnika Cefizlja, pa četudi vsi vedo, da je zadavil že sedem ljudi in tri ženske. A pot do zmage ni tako lahka, v Butalah je pamet v resnici redek gost…

Scenarij in režija po izvirni zgodbi Frana Milčinskega: Aljaž Bastič / skladatelj: Leon Firšt / Igrajo: Jurij Drevenšek, Marjan Bunič, Tanja Ribič, Gregor Čušin, Jure Ivanušič, Konrad Pižorn Kondi, Gojmir Lešnjak Gojc, Ana Facchini in drugi ...

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov