Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 25. jan. 2022

TV Maribor • Tor, 25. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Med drugim smo si v sinagogi v Gradcu ogledali instalacijo Čudež hanuke oblikovalca Matica Velerja. Predstavili vam bomo prevod romana Stephena Kinga Obstati, v katerem spremljamo galerijo oseb na poti po opustošeni Ameriki, potem ko je smrtonosna gripa zdesetkala svetovno prebivalstvo. Dr. Peter Stanković pa je izdal monografijo Simbolni imaginarij sodobne slovenske narodno-zabavne glasbe, prvi poskus celostnega ovrednotenja tega še vedno popularnega žanra v Sloveniji.

Pred volitvami župnijskih svetov 20. marca je krški škof Jože Marketz, v avstrijski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo, katehezo in evangelizacijo, te označil za enega najpomembnejših projektov katoliške cerkve. Ob tem letos mineva 50 let od škofijske sinode na Koroškem, kjer so sprejeli dokument o sožitju Nemcev in Slovencev v koroški cerkvi ter postavili trajen spomenik sobivanju.
Skoraj eno leto je nekdanji profesor na Slovenski gimnaziji Lojze Dolinar drugi podžupan koroške prestolnice. Prvi slovensko govoreči župan v zgodovini je v celovškem mestnem senatu pristojen za občinska stanovanja, za okolje in energijo ter za čezmejno povezovanje in mreženje v alpsko-jadranskem prostoru. Kot gost v studiu bo Dolinar spregovoril o izzivih in dosežkih v zelo zahtevnem obdobju.
Interesna skupnost IG Kultur Steiermark/Štajerska v Gradcu je pred kratkim izdala brošuro o delu regionalnih kulturnih ustanov dežele.
Zimska sezona na Peci je razdeljena: s številom smučarjev med počitnicami so zelo zadovoljni, medtem ko je med tednom za okoli 30 odstotkov manj obiskovalcev kot pred pandemijo. Zato pa je tekačev na smučeh ob Breškem jezeru več kot kdaj prej.
V Štriholčah, severno od Velikovca, leži kmetija Kuchling, na kateri s partnerico Gabrijelo in hčerko Ano živi Hanzej Kuchling. Kot izučeni mizar je zaposlen v podjetju na Kneži. Sicer pa se navdušuje za rejo konj pasme haflinger. In se zavzema za obstoj slovenščine na severni jezikovni meji Velikovca.
http://slovenci.orf.at

Plačujejo, a zmrzujejo. Apartmajem v kleti odklenkalo. V rejništvu. Pomagamo Oleni. Ko so bile zime.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt je rojena in živi v Celju, je solistka Opere SNG Maribor, v resnici pa je zaradi glasbe, ki ji je posvetila vse svoje življenje, državljanka sveta. V tej sezoni praznuje srebrni delovni jubilej, in kmalu bo v njenih rokah tudi nagrada Prešernovega sklada za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu.
Vabimo vas, a si pogovor z Andrejo Zakonjšek Krt ogledate v oddaji Dober večer v ponedeljek 24. januarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

Az adás tartalma:

- Divatsarok: Nino Cerruti divattervező;
- Iva Koša tollaslabdázó;
- a Hot Club of Lendava szving és gypsy jazz együttes;
- klipek: Deva, Teodore, All Machines Will Fail.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: modni oblikovalec Nino Cerruti;
- badmintonistka Iva Koša;
- swing in gypsy jazz glasbena skupina Hot Club of Lendava;
- videospoti: Deva, Teodore, All Machines Will Fail.

RTV Slovenija je v skladu z zakonodajo zapisana tudi k poročanju o življenju in delovanju Slovencev v sosednjih državah. S tem ključno prispeva k vzpostavitvi skupnega slovenskega kulturnega in medijskega prostora. Kako na RTV Slovenija svoje poslanstvo uresničujemo in pokrivamo dogajanje v zamejskem prostoru, nam bo osvetlila Ilinka Todorovski, nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija, ki jo poznamo s televizijskih ekranov tudi kot novinarko in dopisnico s Hrvaške.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Domačijo, ki stoji le lučaj od smaragdne reke in z neprecenljivim razgledom na Mežaklo ne enem in Pokljuko na drugem bregu, je novi lastnik popolnoma prenovil. Obnova je terjalo veliko truda, sploh ker je morala hiša ohraniti svoje glavne zunanje značilnosti. Stoji namreč v Triglavskem narodnem parku.
Vajeni smo, da lastniki stanovanj, namenjenih oddajanju, v te prostore ne vlagajo pretiranih sredstev. Za najemnike raje manj kot več Vendar najdemo tudi izjeme. Recimo v hiši, v kateri so lastniki prenovo stanovanja zaupali arhitektom in skupaj prišli do zelo všečnega cilja.
Po vsem svetu so čedalje bolj priljubljeni majhni bivalni prostori. Vse več ljudi se odloči za nakup garsonjere ali manjšega stanovanja v strogem središču mesta, ki je »rezervna enota«, medtem ko je dom ustvarjen nekje drugje. Čeprav se v takšnih stanovanjih ne prebiva veliko časa, nekateri lastniki poskrbijo za poseben šarm njihovega bivalnega prostora.

Čedalje višje cene energentov in zaradi tega občutno dražje položnice za ogrevanje so razkrile nepravilnosti, za katere do zdaj nismo vedeli. Ena od teh je, da stanovalci večstanovanjskih objektov niso gospodinjski, temveč poslovni odjemalci. Zaradi tega so njihovi računi za ogrevanje še višji.
Zakaj so upravniki večstanovanjskih stavb z dobavitelji za etažne lastnike podpisovali pogodbe o poslovnem odjemu, čeprav so vedeli, da gre za gospodinjske odjemalce? Kdo je odgovoren za oškodovanje teh stanovalcev?

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Nekega sončnega jesenskega dne sta se v vinogradu sočnega in sladkega grozdja srečali mušici Krilka in Letka, prva potrpežljiva in druga prepirljiva in neučakana ter prepričana, da njej veliki grozd pripada le zato, ker je priletela od daleč.

Pepe nam zaupa skrivnost. Nečesa se boji. Ja, tudi Pepe ima strahove, boji se psov. Kakaduduja in Fosknerja to strašno zabava in lajata kot zmešana, Pepe pa se znajde in izdela psička, ki ne laja. Pravo presenečenje pa mu pripravijo otroci iz Idrije. Prepričani so, da lahko z njihovo pomočjo premaga strah … Jim bo uspelo?

Mandi in Pipi dobita paket. V njem je otroško igralo. Brž ga sestavita, a zakaj se maje? Pipi najde navodila, vendar mu jih odnese veter. Prijatelja bosta morala združiti moči in napeti možgančke.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

»V tokratni koprski nedeljski oddaji Ljudje in zemlja bomo najprej šli v Brkine, na Brezovo Brdo, kjer so divji prašiči razrili in uničili več hektarjev travnikov in pašnikov. Izvedeli boste tudi, kako se s težavami zaradi velikega števila divjih prašičev soočajo naši zamejski kmetje ter meščani, saj prihajajo tropi teh kosmatincev v mestne parke, na vrtove hiš. Podali se bomo na bistriško, kjer je od nekoč devetih prevoznikov in odkupovalcev mleka ostal le še eden, pa še ta odhaja v pokoj. Družba slovenski državni gozdovi je v decembru organizirala svojo prvo dražbo vrednejših hlodov iz državnih gozdov in nanjo povabili tudi zasebne lastnike. Napovedujejo pa, da se sodelovanje z zasebniki, ki imajo pri nas v lasti kar 78 odstotkov vseh gozdov v Sloveniji, ne bo končalo samo pri dražbah. Obiskali smo Tolminski muzej, kjer so pripravili zanimivo razstavo o senikih, o njihovem nekoč velikem pomenu, o različnih načinih gradnje in ostalem. V Opatjem selu smo se srečali s članicami Društva Žbrinca in Društva žena Miren Orehovlje. Pripravile so okusne jedi, ki so jih nekoč jedli na tem koncu v predpustnem času. Recepte skrbno hranijo in prenašajo naprej, da tradicija ne zamre. Vabljeni k ogledu to nedeljo, 23. januarja opoldan na prvem in ob 18h na koprskem tv programu.«

V oddaji »Kuhinja naših non – dediščina solin« je zajeto bogastvo obmorskega kulinaričnega izročila, hkrati pa poudarjen pomen ohranjanja tradicionalne pridelave soli. Rdeča nit oddaj je dragocena kulturna in naravna dediščina zavarovanega območja slovenskih solin. Del tega pomembnega izročila so tudi tradicionalne jedi, ki jih domačini še vedno pripravljajo, saj se recepti, ki vključujejo lokalne sestavine, niso izgubili, ampak se prenašajo iz roda v rod. Pred kamero so tako stopili domačini, katerih življenja so na različne načine povezana s solinami in solinarstvom ter prikazali pripravo jedi, ki so jih jedli tudi njihovi predniki. Neprecenljiv zaklad znanja, narave in kulture, ki nam je bil zaupan, pa opisujejo tudi strokovnjaki, ki skrbijo za varovanje dediščine. Snemanje je potekalo na območju Fontaniggie, Strunjana in Parecaga. Oddaje so nastale v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Skupnostjo Italijanov Piran Giuseppe Tartini, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran.

BUČNO OLJE IN JEDI
Buče nas spominjajo na jesen, takrat jih poberemo, del shranimo v primerno klet ali jih očistimo, narežemo na kocke narezane ali jih naribamo, in zamrznemo. Tako je storila tudi Ana-Marija Berk, ki v Dnevniku lastnih izkušenj pripravlja sočne bučne polpete. Na Bajsovi domačiji pa so iz semen buč golic iztisnili sveže olje, iz muškatne pa skuhali gosto juho.
POSKUSI Z OČARLJIVIMI RASTLINAMI
Z Nacionalnim inštitutom za biologijo smo pripravili nekaj preprostih poskusov z očarljivimi rastlinami. Tako so rastline poimenovali tudi v naslovu zbirke poskusov, ki so jo izdali lani. V uvodnem prispevku spoznavamo, koliko vode črpajo rastline.
ARANŽMA IZ MAČIC
Pa ne štirinožnih, temveč tistih, ki januarja lepšajo drevesa in preganjajo zimo. Sebastjan Lipar je na sprehodu po gozdu nabral nekaj vejic z mačicami, iz njih sestavil aranžma.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: Nino Cerruti divattervező;
- Iva Koša tollaslabdázó;
- a Hot Club of Lendava szving és gypsy jazz együttes;
- klipek: Deva, Teodore, All Machines Will Fail.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: modni oblikovalec Nino Cerruti;
- badmintonistka Iva Koša;
- swing in gypsy jazz glasbena skupina Hot Club of Lendava;
- videospoti: Deva, Teodore, All Machines Will Fail.

Na štirih veleslalomih na Kronplatzu smo doslej videli štiri zmagovalke iz štirih držav in nekaj dobrih slovenskih izidov, nazadnje je bila Meta Hrovat lani tu peta. V tej veleslalomski sezoni je točke osvojilo že pet Slovenk, verjamemo, da bo dobra bera tudi na zahtevni progi Erta.

Veliki hokejski derbi med Jeseničani in Ljubljančani bo tokrat na sporedu že v polfinalu državnega prvenstva. V dvorani Podmežakla bomo spremljali prvo tekmo finala pred finalom, saj bo končni zmagovalec tega dvoboja že naredil ogromen korak k novemu naslovu prvaka. Zdajšnji trener Olimpije Šivic je lani Jeseničane v dramatičnem finalu popeljal do zmage. Gorenjce vodi prekaljeni Nik Zupančič. Med seboj se zelo dobro poznajo tudi mnogi igralci. Veliko jih je še v prejšnji sezoni igralo v dresu večnega tekmeca.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov