Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 26. jan. 2022

TV Maribor • Sre, 26. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Obiskali smo Tržaški filmski festivala na katerem so v tekmovalnem programu med drugim prikazali film Orkester režiserja Matevža Luzarja. V Cankarjevem domu smo poslušali koncert norveške zasedbe Knarr, ki jo vodi basist in skladatelj Ingebrigt Håker Flaten. V ljubljanski galeriji Kresija pa smo si ogledali skupinsko razstavo Live, Laugh, Love.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: Nino Cerruti divattervező;
- Iva Koša tollaslabdázó;
- a Hot Club of Lendava szving és gypsy jazz együttes;
- klipek: Deva, Teodore, All Machines Will Fail.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: modni oblikovalec Nino Cerruti;
- badmintonistka Iva Koša;
- swing in gypsy jazz glasbena skupina Hot Club of Lendava;
- videospoti: Deva, Teodore, All Machines Will Fail.

Čedalje višje cene energentov in zaradi tega občutno dražje položnice za ogrevanje so razkrile nepravilnosti, za katere do zdaj nismo vedeli. Ena od teh je, da stanovalci večstanovanjskih objektov niso gospodinjski, temveč poslovni odjemalci. Zaradi tega so njihovi računi za ogrevanje še višji.
Zakaj so upravniki večstanovanjskih stavb z dobavitelji za etažne lastnike podpisovali pogodbe o poslovnem odjemu, čeprav so vedeli, da gre za gospodinjske odjemalce? Kdo je odgovoren za oškodovanje teh stanovalcev?

BUČNO OLJE IN JEDI
Buče nas spominjajo na jesen, takrat jih poberemo, del shranimo v primerno klet ali jih očistimo, narežemo na kocke narezane ali jih naribamo, in zamrznemo. Tako je storila tudi Ana-Marija Berk, ki v Dnevniku lastnih izkušenj pripravlja sočne bučne polpete. Na Bajsovi domačiji pa so iz semen buč golic iztisnili sveže olje, iz muškatne pa skuhali gosto juho.
POSKUSI Z OČARLJIVIMI RASTLINAMI
Z Nacionalnim inštitutom za biologijo smo pripravili nekaj preprostih poskusov z očarljivimi rastlinami. Tako so rastline poimenovali tudi v naslovu zbirke poskusov, ki so jo izdali lani. V uvodnem prispevku spoznavamo, koliko vode črpajo rastline.
ARANŽMA IZ MAČIC
Pa ne štirinožnih, temveč tistih, ki januarja lepšajo drevesa in preganjajo zimo. Sebastjan Lipar je na sprehodu po gozdu nabral nekaj vejic z mačicami, iz njih sestavil aranžma.

»V tokratni koprski nedeljski oddaji Ljudje in zemlja bomo najprej šli v Brkine, na Brezovo Brdo, kjer so divji prašiči razrili in uničili več hektarjev travnikov in pašnikov. Izvedeli boste tudi, kako se s težavami zaradi velikega števila divjih prašičev soočajo naši zamejski kmetje ter meščani, saj prihajajo tropi teh kosmatincev v mestne parke, na vrtove hiš. Podali se bomo na bistriško, kjer je od nekoč devetih prevoznikov in odkupovalcev mleka ostal le še eden, pa še ta odhaja v pokoj. Družba slovenski državni gozdovi je v decembru organizirala svojo prvo dražbo vrednejših hlodov iz državnih gozdov in nanjo povabili tudi zasebne lastnike. Napovedujejo pa, da se sodelovanje z zasebniki, ki imajo pri nas v lasti kar 78 odstotkov vseh gozdov v Sloveniji, ne bo končalo samo pri dražbah. Obiskali smo Tolminski muzej, kjer so pripravili zanimivo razstavo o senikih, o njihovem nekoč velikem pomenu, o različnih načinih gradnje in ostalem. V Opatjem selu smo se srečali s članicami Društva Žbrinca in Društva žena Miren Orehovlje. Pripravile so okusne jedi, ki so jih nekoč jedli na tem koncu v predpustnem času. Recepte skrbno hranijo in prenašajo naprej, da tradicija ne zamre. Vabljeni k ogledu to nedeljo, 23. januarja opoldan na prvem in ob 18h na koprskem tv programu.«

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- kiosztották a Zala György kulturális díjakat;
- a budapesti Kossuth tér felújítása;
- Magvető: a madárinfluenza.

Vsebina oddaje:

- podelili kulturne nagrade Györgya Zale;
- obnova Kossutthovega trga v Budimpešti;
- rubrika Sejalec: ptičja gripa.

Ob 45-letnici festivala so se organizatorji odločili, da v goste povabijo 10 slovenskih in hrvaški narodno-zabavni ansambel, ki se bodo na tokrat izjemoma revijalnem festivalu predstavili s tremi uspešnicami. Vabljeni k ogledu prvega dela.

Kako izdelujejo oblačila, ki ščitijo pred ognjem ali električnim udarom. Kako nastajajo vlakna, ki jih uporabljajo v biomedicini. O inovativnosti in odličnosti slovenskega znanja v posebni oddaji Lynx. V oddaji pa tudi o tem, kakšne priložnosti odpira trajnostni turizem, s katerim se Slovenija danes uvršča v svetovni vrh zelenih in privlačnih destinacij.

Žan je opazil, da je v njegovem novem mestu veliko različnih načinov, kako najti pravo pot.
Žan in Boris se igrata gusarja, ki plujeta po širnih morjih. Mami jima nariše zemljevid do skritega zaklada in gusarja se odpravita na lov. Mamina navodila ju kmalu pripeljejo do kupa zlatih čokoladnih kovancev. Babi pa nima take sreče – v parku je namreč iskala očijev tovornjak, a ga ni našla. Žan stisne Mislija in se domisli – babi potrebuje zemljevid do očija! Mala gusarja spremljata babi v park in ji pomagata brati zemljevid in kaj kmalu najdejo očija in kup gusarskega sladoleda.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Nekoč je na njivi zrasla zelo velika in težka repa, ki je dedek ni in ni mogel sam izpuliti. Pa je na pomoč poklical babico, a tudi z njeno pomočjo ni šlo. Na pomoč so jima priskočili še vnukinja, psiček, mucka in miška. Jim je s skupnimi močmi uspelo izpuliti repo velikanko?

Kako zaslužiti denar? Za sladoled, igrače in druge življenjsko pomembne reči. Kakadudu ima idejo! Postavil bo stojnico in prodajal Pepetove izdelke. Iznajdljivo! Vendar posel ne more uspeti, če ti izdelki izginjajo … Na srečo otroci iz Kopra dobro vedo, kaj se dogaja in kdo je tat. Zanima tudi tebe? To boš izvedel v naslednji oddaji Ribič Pepe.

Mandi in Pipi potujeta po puščavi. Na kameljem hrbtu ni vselej udobno, zato bi raje letela na preprogi. Pa niso leteče preproge le v pravljicah? Ko zapiha močan veter, Mandija in Pipija na preprogi odnese naravnost v oazo.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Letošnje leto prinaša nekaj pomembnih okroglih obletnic povezanih s preteklostjo gojenja vinske trte in vinarstva na Štajerskem. Zgodovina je eno, prihodnost pa nekaj drugega. Kakšni so zato aktualni izzivi vinogradniške dejavnosti in stroke?
Podrobneje o tem v oddaji Omizje TV Maribor ob 20. uri.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- kiosztották a Zala György kulturális díjakat;
- a budapesti Kossuth tér felújítása;
- Magvető: a madárinfluenza.

Vsebina oddaje:

- podelili kulturne nagrade Györgya Zale;
- obnova Kossutthovega trga v Budimpešti;
- rubrika Sejalec: ptičja gripa.

Če v filmu vidimo, da nekdo leti ali beži pred dinozavrom, vemo, da to ni resnično. Toda z umetno inteligenco lahko nekomu tako spretno namestimo glavo na tuje telo ali položimo v usta besede, ki jih v resnici ni nikoli izrekel, da skoraj ni mogoče opaziti, da je posnetek lažen. Kako naredimo deepfake oziroma ponarejeni video? In kako težka je nasprotna pot, odkrivanje lažnih videoposnetkov?
Čeprav so bili taki videi sprva namenjeni zabavi, jih dandanes čedalje pogosteje uporabljajo tudi za manipulacijo, zlorabo in izsiljevanje. Ali lahko fotografija našega obraza, ki smo jo za zabavo naložili v aplikacijo telefona, pristane v pornografskih posnetkih?

Obiskali smo spektakularno odprtje Evropske prestolnice kulture Novi Sad. Uvedla jo je predstava Zeniteum :: 2022 režiserja Dragana Živadinova, edinstven poklon kulturi, znanosti in umetnosti. Kaj bo torej prineslo več kot 4000 dogodkov, ki bodo identiteto Novega Sada povezali z aktualnimi evropskimi temami, kot so migracije, identiteta in prihodnost mladih? Klaus Thymann, kurator razstave Taljenje – podobe podnebnih sprememb v Jakopičevi galeriji, nas bo popeljal po številnih umetniških projektih, ki se posvečajo pereči problematiki podnebnih sprememb in nas opozarjajo na naše vedenje, predvsem pa pozivajo k spremembam. Pogovarjali smo se z islandskim igralcem Hílmirjem Snajrem Gúdnasonom, ki ima vlogo v filmu Jagnje. Film režiserja Valdimarja Jóhannssona je bil lani v Cannesu nagrajen za izvirnost, saj partnersko dramo o starševstvu in materinstvu nadgradi s prvinami ljudskih pripovedk in grozljivke. Ob razstavi v Galeriji Kresija smo razmišljali o fenomenu Asteriks, kultnem stripu, ki se kljub častitljivim 60 letom ni postaral. Njegove družbenokritične misli, od socialnih do ekoloških tem, so še vedno aktualne. Z njim so odraščali in ustvarjali tudi največji evropski stripovski avtorji. Pogledali pa smo tudi v bogato zgodovino Šentjakobskega gledališča Ljubljana, ki nepretrgoma deluje od leta 1920 in je v tem času pripravilo skoraj 600 premier.

Veliki hokejski derbi med Jeseničani in Ljubljančani bo tokrat na sporedu že v polfinalu državnega prvenstva. V dvorani Podmežakla bomo spremljali prvo tekmo finala pred finalom, saj bo končni zmagovalec tega dvoboja že naredil ogromen korak k novemu naslovu prvaka. Zdajšnji trener Olimpije Šivic je lani Jeseničane v dramatičnem finalu popeljal do zmage. Gorenjce vodi prekaljeni Nik Zupančič. Med seboj se zelo dobro poznajo tudi mnogi igralci. Veliko jih je še v prejšnji sezoni igralo v dresu večnega tekmeca.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov